Έκλεισε το τελωνείο στις Καστανιές Έβρου – Καραβάνια προσφύγων στα σύνορα – ΒΙΝΤΕΟ

Διεκόπη η λειτουργία του τελωνείου στις Καστανιές Έβρου. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το κλείσιμο του συγκεκριμένου συνοριακού σημείου διέλευσης πραγματοποιήθηκε λόγω της συγκέντρωσης, από την τουρκική πλευρά, σημαντικού αριθμού ατόμων με πρόθεση να εισέλθουν στη χώρα. Στο σημείο βρίσκονται από νωρίς ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες σταδιακά αναμένεται να ενισχυθούν προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτροπή ανεξέλεγκτης εισόδου ατόμων στο ελληνικό έδαφος, ενώ ο στρατός έχει απλώσει στον δρόμο αγκαθωτά συρματοπλέγματα. Μάλιστα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα evros-news.gr, έχουν ανακληθεί οι άδειες και έχουν κοπεί τα ρεπό των αστυνομικών στην περιοχή του Έβρου, λόγω της κατάστασης.

Το τελωνείο έκλεισε λίγο μετά τις 11 και είναι άγνωστο πότε θα ανοίξει ξανά. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα radioevros.gr, σε ό,τι αφορά τους Έλληνες που λόγω του κλεισίματος παραμένουν στην Τουρκία θα πρέπει είτε να αναμένουν άνοιγμα του Τελωνείου, είτε να εισέλθουν στην χώρα μέσω του Τελωνείου Κήπων ή μέσω Βουλγαρίας.

Δείτε το ρεπορτάζ από την ΕΡΤ:

Καραβάνια προσφύγων και μεταναστών

Εικόνες εκατοντάδων προσφύγων και μεταναστών, μεταξύ των οποίων και παιδιά, που αναχωρούν από την Τουρκία με προορισμό την Ελλάδα, μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ.

Κάποιοι βρίσκονται στο Δικελί κοντά στη Σμύρνη και φέρονται έτοιμοι να επιβιβαστούν σε βάρκες προκειμένου να περάσουν απέναντι στη Λέσβο.

“Πηγαίνουμε στην Ελλάδα, έχουμε ετοιμάσει τα πράγματά μας και τα χρήματά μας. Ήρθαμε να ετοιμάσουμε τις βάρκες και τον εξοπλισμό μας. Θα πάμε στην Ελλάδα από εδώ”, λέει ένας άνδρας στην τηλεοπτική κάμερα και συμπληρώνει: “Μπορούμε να περάσουμε ελεύθερα. Οι συνοριοφύλακες και όλοι μας είπαν ότι τα σύνορα είναι ανοιχτά. Μας είπαν ‘μπορείτε να φύγετε τώρα. Μπορείτε να φύγετε οποιαδήποτε ώρα’”.

Σε άλλες εικόνες, εκατοντάδες άνθρωποι φαίνονται να περπατούν από την Αδριανούπολη με κατεύθυνση προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ προέρχονται από τη Συρία, το Ιράν, το Ιράκ, το Πακιστάν και το Μαρόκο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των συνοριακών φυλάκων Έβρου Χρυσοβαλάντη Γιαλαμά, 300 – 400 άτομα προσπάθησαν να εισέλθουν στον ελλαδικό χώρο και κατάφεραν να τους αποτρέψουν.

«Έκλεισε το τελωνείο στις Καστανιές, είναι κλειστό και το τουρκικό τελωνείο. Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι πλήρως διαχειρίσιμη αλλά δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί. Και στο παρελθόν υπήρξαν παρόμοια γεγονότα αλλά σε συνεργασία με την απέναντι πλευρά καταφέραμε το επιθυμητό αποτέλεσμα αλλά τώρα δεν υπάρχει συνεργασία», δήλωσε στo enikos.gr o κ. Γιαλαμάς.

Δείτε το βίντεο της ΕΡΤ1:

Η σύσκεψη στο Πεντάγωνο μετά τις απειλές της Τουρκίας

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Πεντάγωνο μετά τις απειλές της Τουρκίας για άνοιγμα των συνόρων για πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος έπειτα από σύσκεψη που είχε τις πρώτες πρωϊνές ώρες με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, αναχώρησε για τον Έβρο, όπου θα επισκεφτεί συγκεκριμένα σημεία της μεθορίου. Στον Έβρο μαζί με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, σ βρίσκεται και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στο πλαίσιο των αποφάσεων της κυβέρνησης για περαιτέρω ενίσχυση των μέτρων επιτήρησης των συνόρων για την αποτροπή νέων κυμάτων προσφύγων-μεταναστών, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία.

Έχουν δοθεί εντολές για “λελογισμένη ενίσχυση των δυνάμεων” όπου χρειαστεί. Οι στρατιωτικές δυνάμεις θα συνεργαστούν με την αστυνομία σε ό, τι χρειαστεί προκειμένου το μήνυμα να είναι σαφές και καθαρό όχι μόνο προς την Τουρκία αλλά και προς τους Ευρωπαίους.Η Ελλάδα θα αντιδράσει όπως πρέπει. Έχει τον τρόπο και τα μέσα.

Ενίσχυση υπάρχει και στη θάλασσα, όπου βέβαια η αντιμετώπιση της κατάστασης είναι πιο περίπλοκη.

«Η Ελλάδα έχει αυστηροποιήσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό τη φύλαξη των συνόρων της σε ξηρά και θάλασσα. Μετά τις εξελίξεις στο Ιντλίμπ (Idlib) είναι σε διαρκή επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Τρία νησιά του ανατολικού Αιγαίου επισκέπτεται από σήμερα εκτάκτως ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, συνοδευόμενος από τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής αντιναύαρχο Θεόδωρο Κλιάρη. Ο υπουργός θα επισκεφθεί αρχικά τη Μυτιλήνη και στη συνέχεια θα μεταβεί με πλοίο ανοιχτής θαλάσσης σε Χίο και Σάμο.

Και στα τρία νησιά ο υπουργός θα επιθεωρήσει τις τοπικές λιμενικές αρχές, ενώ θα έχει συνάντηση με τα στελέχη του λιμενικού σώματος για το θέμα του προσφυγικού και την καλύτερη αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών. Ήδη με εντολή του υπουργού Ναυτιλίας οι λιμενικές αρχές και των τριών αυτών νησιών ενισχύονται από σήμερα.

Τούρκος δημοσιογράφος: Η ροή προσφύγων προς την Ελλάδα συντονίζεται από την ΜΙΤ

Ο γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος Abdullah Bozkurt ανήρτησε σχετικό βίντεο στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, όπου έγραψε: «Το ενημερωτικό κανάλι “A-Haber”, το οποίο ανήκει στην οικογένεια του Προέδρου Ερντογάν, διαφημίζει όλες τις διελεύσεις από χερσαία και θαλάσσια σύνορα, αφού άνοιξαν από την Τουρκία και οι πρόσφυγες άρχισαν να μετακινούνται προς την Ελλάδα. Ο Ερντογάν κλιμακώνει την πολιτική εκβιασμού για να εκμαιεύσει υποχωρήσεις.».

Σε άλλη ανάρτησή του, ο ίδιος δημοσιογράφος αναφέρει: «Η ροή προσφύγων προς την Ελλάδα συντονίζεται από την ΜΙΤ, την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών, με την πρώτη ώθηση να γίνεται σκόπιμα από τα κέντρα κράτησης προσφύγων. Επιβίβασαν ανθρώπους σε λεωφορεία στο μέσο της νύχτας και μεταφέρθηκαν σε συνοριακές περιοχές».

Ο δημοσιογράφος δημοσίευσε σχετική φωτογραφία, γράφοντας πως «αυτή είναι από το Αϊδίνι (Aydin), στο δυτικό τμήμα της Τουρκίας».

ΕΕ: Αναμένουμε η Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για το μεταναστευτικό

Η Τουρκία δεν έχει ανακοινώσει επίσημα μία αλλαγή στην πολιτική της για τους πρόσφυγες στη χώρα της, δήλωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προσθέτοντας ότι αναμένει πως η Άγκυρα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Τουρκία έχει δεσμευθεί να τερματίσει τις μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία προς την ΕΕ και να διασφαλίσει βελτιωμένες συνθήκες υποδοχής για τους πρόσφυγες στην Τουρκία, με αντάλλαγμα υποστήριξη από την Ένωση.

“Θα ήθελα να τονίσω πως δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση από τουρκικής πλευράς για οποιεσδήποτε αλλαγές στην πολιτική της για τους αιτούντες άσυλο, τους πρόσφυγες ή τους μετανάστες”, δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν, ο Πέτερ Στάνο, σε συνέντευξη Τύπου.

“Άρα από τη δική μας άποψη η δήλωση ΕΕ-Τουρκίας… εξακολουθεί να ισχύει και αναμένουμε πως η Τουρκία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της που απορρέουν από τη δήλωση αυτή. Οι τουρκικές αρχές επιβεβαίωσαν επίσημα ότι δεν υπάρχει αλλαγή στην επίσημη πολιτική… αναμένουμε ότι θα εξακολουθήσει να μένει έτσι”.

Τούρκος υψηλόβαθμος αξιωματούχος δήλωσε πως η Τουρκία δεν θα εμποδίζει πλέον τους μετανάστες που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη να διασχίσουν τα σύνορα μετά τον θάνατο τουλάχιστον 33 Τούρκων στρατιωτών στην περιοχή Ιντλίμπ της Συρίας.

Ο Γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτεμπεργκ δήλωσε ότι “το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο μόλις συναντήθηκε έπειτα από αίτημα της Τουρκίας να διεξαγάγει διαβουλεύσεις βάσει του άρθρου 4 της ιδρυτικής συνθήκης της Ουάσινγκτον για την κατάσταση στη Συρία. Σύμφωνα με το άρθρο 4 της Συνθήκης, κάθε Σύμμαχος μπορεί να ζητήσει διαβουλεύσεις όταν, κατά τη γνώμη οποιουδήποτε από αυτούς, απειλείται η εδαφική ακεραιότητα, η πολιτική ανεξαρτησία ή η ασφάλειά του”, ανέφερε.

“Μίλησα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου χθες το βράδυ για την κατάσταση στη Συρία και ζήτησε αυτές τις διαβουλεύσεις. Οι σύμμαχοί εκφράζουν τα βαθύτατα συλλυπητήριά τους για το θάνατο των Τούρκων στρατιωτών κατά τη διάρκεια της βομβιστικής επίθεσης χθες το βράδυ κοντά στην Ιντλίμπ. Οι σύμμαχοι καταδικάζουν τις συνεχιζόμενες αδιάκριτες αεροπορικές επιθέσεις από το καθεστώς της Συρίας και την υποστήριξη της Ρωσία στην επαρχία Ιντλίμπ”, ανέφερε ο Στόλτεμπεργκ και πρόσθεσε:

“Τους καλούμε να σταματήσουν την επίθεση τους. Να σέβονται το διεθνές δίκαιο και να υποστηρίξουν τις προσπάθειες του ΟΗΕ για μια ειρηνική λύση. Αυτή η επικίνδυνη κατάσταση πρέπει να αποκλιμακωθεί για να αποφευχθεί περαιτέρω επιδείνωση της τρομακτικής ανθρωπιστικής κατάστασης στην περιοχή και να επιτραπεί η επείγουσα ανθρωπιστική πρόσβαση για όσους παγιδευτούν στο Ιντλίμπ. Προτρέπουμε την άμεση επιστροφή στην εκεχειρία του 2018… Η σημερινή συνάντηση αποτελεί ένδειξη αλληλεγγύης προς την Τουρκία. Η Τουρκία είναι ο σύμμαχος του ΝΑΤΟ που πλήττεται περισσότερο από την τρομερή σύγκρουση στη Συρία, η οποία έχει υποστεί τις περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις και η οποία φιλοξενεί εκατομμύρια πρόσφυγες. Το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να υποστηρίζει την Τουρκία με μια σειρά μέτρων, μεταξύ άλλων ενισχύοντας την αεροπορική άμυνα της, η οποία βοηθά την Τουρκία από την απειλή των επιθέσεων με πυραύλους από τη Συρία”.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.