Δένδιας: Η επιθετική πολιτική της Τουρκίας θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη στα νότια της ΕΕ

Το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο έθεσε ο Νίκος Δένδιας στη συνάντηση που είχε με τον Δανό ομόλογό του, Τζέπε Κόφοντ, υπογραμμίζοντας ότι η επιθετική πολιτική της Άγκυρας θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στα νότια της ΕΕ.

“Συζητήσαμε για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου η Τουρκία διεξάγει την εξωτερική πολιτική της με όρους της διπλωματίας των κανονιοφόρων του 19ου αιώνα. Μια επιθετική πολιτική που θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στα νότια της ΕΕ, υπονομεύοντας τις συλλογικές μας προσπάθειες και υποδαυλίζοντας προκλήσεις, όπως είναι η μετανάστευση και η τρομοκρατία. Εξέφρασα την ικανοποίησή μας για τη σαφή στάση που υιοθέτησε η ΕΕ σχετικά με τα θέματα αυτά”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας.

Στο επίκεντρο της συνάντησης με τον Δανό ΥΠΕΞ, βρέθηκαν -όπως είπε ο κ. Δένδιας- οι τρόποι ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο χωρών σε διάφορους τομείς. “Ανταλλάξαμε απόψεις σχετικά με το επείγον ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και άκουσα με μεγάλο ενδιαφέρον, πρέπει να πω, την ανάλυση του Jeppe σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η Δανία κατόρθωσε να πρωτοπορεί στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Έχουμε πολλά να μάθουμε από τη δανική τεχνογνωσία στον τομέα αυτό, προκειμένου να επιτύχουμε το τέλος της εξάρτησης από το λιγνίτη μέχρι το 2028, όπως είναι η δέσμευση του Πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη”, σημείωσε ο Έλληνας υπουργός.

Επίσης, συζήτησαν το ζήτημα της μετανάστευσης, ένα θέμα που απασχολεί και τις δύο χώρες και, φυσικά, ολόκληρη την Ευρώπη. “Ανέπτυξα σαφώς τη θέση μας, όσον αφορά την ανάγκη για μια πλήρη αναθεώρηση της διαδικασίας ασύλου. Πρέπει να πω ότι άκουσα πολύ προσεκτικά την πρόταση της Δανίας, η οποία ακούγεται πολύ λογική”, είπε ο κ. Δένδιας.

Είχαν την ευκαιρία, επιπλέον, να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων. “Η ένταξη στην ΕΕ αποτελεί την απόλυτη εγγύηση για την εδραίωση της σταθερότητας και της ευημερίας στην εν λόγω περιοχή, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι πληρείται η αιρεσιμότητα. Στο πνεύμα αυτό, βλέπουμε τις προτάσεις της Επιτροπής για την αναθεώρηση της διαδικασίας προσχώρησης ως ένα πολύ καλό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση”, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Τέλος, συμφώνησαν να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις κατά την προσεχή περίοδο. “Ελπίζω ότι την ημέρα που θα έρθετε, ο καιρός θα είναι τόσο καλός όσο είναι σήμερα στην Κοπεγχάγη”, κατέληξε ο κ. Δένδιας.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.