Έκρηξη εγκληματικότητας μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου

Εκατοντάδες συλλήψεις για οπλοκατοχή, πλαστογραφία, ληστεία, σωματικές βλάβες – Η «Εστία» αποκαλύπτει σήμερα τα στατιστικά στοιχεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου

Η ραγδαία αύξηση του αριθμού των μεταναστών στα νησιά του Βορείου Αιγαίου έχει συμπαρασύρει και τους δείκτες εγκληματικότητας στις περιοχές αυτές. Η «Εστία» αποκαλύπτει σήμερα τα επίσημα στοιχεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου που αποδεικνύουν ότι η εγκληματικότητα πλήττει βάναυσα τη ζωή των νησιωτών και πλέον ο φόβος και η ανασφάλεια κυριαρχούν στην καθημερινότητά τους. Οι αριθμοί αποδεικνύουν ότι μέσα σε λίγους μήνες ο αριθμός εγκλημάτων που σχετίζονται με την έλευση δεκάδων χιλιάδων μεταναστών από τα τουρκικά παράλια, έχει εκτοξευθεί. Πριν ακριβώς από έναν χρόνο (Φεβρουάριος 2019) οι συλλήψεις για διάφορα αδικήματα ήταν 82, ενώ τον Οκτώβριο του ίδιου έτους ξεπέρασαν τις 250. Από τις αρχές του καλοκαιριού οι συλλήψεις πλέον κυμαίνονται -ανά μήνα- σε τριψήφιο αριθμό σε αντιδιαστολή με τον χειμώνα και την άνοιξη του 2019 που μετά βίας έφθαναν τις 90 (συλλήψεις Φεβρουαρίου 82, Μαρτίου 62 και Μαΐου 61!) Συνολικώς οι συλληφθέντες το 2019 στα νησιά του Β.Αιγαίου ανήλθαν σε 1,325.

Αλλά και τα ίδια τα αδικήματα συνδέονται με το μεταναστευτικό. Στην πρώτη θέση των συλλήψεων ευρίσκεται η πλαστογραφία (350 συλλήψεις) και ακολουθούν τα εγκλήματα περί αλλοδαπών (254), τα αδικήματα παραβιάσεως περιορισμών διαμονής-βίας κατά υπαλλήλων, στάσεως και απείθειας (235), τα εγκλήματα κατά της σωματικής ακεραιότητας (212), κατά της ιδιοκτησίας (κλοπή, φθορά ξένης ιδιοκτησίας -209 συλλήψεις). Άκρως ανησυχητική είναι η αύξηση των συλλήψεων περί κατοχής όπλων (181), καθώς μεγάλος αριθμός μεταναστών, κυρίως στην Μόρια,, έχουν διαπράξει εγκλήματα που σχετίζονται με την χρήση αυτών. Δυστυχώς σημαντικός είναι και ο αριθμός των συλλήψεων (125) που σχετίζονται με εγκλήματα κατά της προσωπικής ελευθερίας (απειλή-διατάραξη οικιακής ειρήνης). Επίσης, το 2019 καταγράφηκαν έξι ανθρωποκτονίες και έγιναν άλλες τέσσερις απόπειρες ανθρωποκτονίας.

Εφημερίδα ΕΣΤΙΑ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.