Ορούτς Ρέις: Ο διάλογος του Τούρκου κυβερνήτη με τη φρεγάτα “Νικηφόρος Φωκάς”

Προς εκτόνωση βαίνει το σκηνικό έντασης που θέλησαν να στήσουν οι Τούρκοι στέλνοντας ανήμερα της μαύρης επετείου των Ιμίων το ερευνητικό σκάφος Orus Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο. Το σκάφος το απόγευμα της Παρασκευής ανέστρεψε με πορεία προς τα ανατολικά και κατευθύνεται στις τουρκικές ακτές παρότι υπήρχε εκτίμηση πως μπορεί να κινηθεί στην Κυπριακή ΑΟΖ σε σημείο που είχαν δεσμεύσει οι Τούρκοι με παράνομη Navtex.

Το απόγευμα της Παρασκευής ο Υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρος βρέθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να ενημερώσουν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Από την πρώτη στιγμή υπήρξε κινητοποίηση στο Πολεμικό Ναυτικό και κοντά στο ερευνητικό πλοίο έσπευσε προκειμένου να παρακολουθεί και να καταγράφει κάθε του κίνηση η ελληνική φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς. Μάλιστα υπήρξε και επικοινωνία δια ασυρμάτου των δύο πλοίων με τον κυβερνήτη της ελληνικής φρεγάτας να ενημερώνει το τουρκικό σκάφος πώς βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας καλώντας το να αποχωρήσει άμεσα. “Είμαστε εντός της τουρκικής ΑΟΖ” η απάντηση που έλαβε.

Ο διάλογος όπως παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του ANT1:

Φ/Γ Νικηφόρος Φωκάς: Βρίσκεστε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Έχετε κάποιο πρόβλημα;

Oruc Reis: ….

Φ/Γ Νικηφόρος Φωκάς: Βρίσκεστε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Δεν έχετε άδεια για έρευνες. Αποχωρήστε άμεσα.

Orus Reis: Βρίσκομαι στην τουρκική ΑΟΖ.

Φ/Γ Νικηφόρος Φωκάς: Βρίσκεστε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Δεν έχετε άδεια για έρευνες. Αποχωρήστε άμεσα.

Το τελευταίο μήνυμα επαναλαμβανόταν ηχογραφημένο κάθε μισή ώρα.

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.