“Έσπασε το φράγμα” των 60.000 μεταναστών στην Ελλάδα

Του Χρήστου Μαζανίτη

Τα νησιά εκπέμπουν σήμα κινδύνου και η Τουρκία επιμένει να στέλνει αργά αλλά με σταθερούς ρυθμούς ολοένα και περισσότερους μετανάστες στην Ελλάδα. Τα οργανωμένα κυκλώματα δουλεμπόρων γεμίζουν σχεδόν καθημερινά τις βάρκες και τις στέλνουν προς τα ελληνικά νησιά, με τις δομές πλέον να έχουν ξεχειλίσει και την κατάσταση να μοιάζει απελπιστική.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, από την απογραφή της 23ης Ιανουαρίου διαπιστώθηκε ότι διαμένουν σε 33 δομές διαχείρισης των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), 60.008 μετανάστες/πρόσφυγες, με δυνατότητα φιλοξενίας 32.480 ατόμων (οι δομές φιλοξενίας Λέσβου, Σάμου, Χίου, Λέρου και Κω έχουν υπεράριθμους μετανάστες/πρόσφυγες σύμφωνα με την κατανομή προσφύγων που γίνεται από τους αρμόδιους φορείς).

Επίσης οι τρεις Κλάδοι των ΕΔ για τις 23 Ιανουαρίου 2020 ανέλαβαν το έργο της παροχής 39.147 μερίδων φαγητού (από τις οποίες 257 μερίδες διανέμονται σε δομές φιλοξενίας οι οποίες δεν ανήκουν στην αρμοδιότητα ΕΔ), λαμβανομένου υπόψη ότι τμήμα αναγκών σίτισης στις δομές φιλοξενίας έχει αναληφθεί από έτερους φορείς με την καταβολή χρηματικού αντιτίμου (με την μέθοδο προπληρωμένων καρτών) στους μετανάστες/πρόσφυγες. Για την υγειονομική κάλυψη διατίθεται ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό από τους Κλάδους των ΕΔ.

Μέσα σε μία εβδομάδα, έφτασαν από την Τουρκία επιπλέον 136 άτομα. Συγκεκριμένα, η προηγούμενη απογραφή, στις 16 Ιανουαρίου έδειξε ότι σε 34 δομές διαχείρισης ΕΔ, υπήρχαν 59.872 μετανάστες/πρόσφυγες.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.