Διαδικτυακοί εκβιασμοί – Συμβουλές από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Ανησυχητικά πολλά είναι τελευταία τα κρούσματα σεξουαλικής εκβίασης με αποτέλεσμα η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να εκδώσει ειδική ανακοίνωση με συμβουλές προς τους χρήστες του διαδικτύου.

Απατεώνες λοιπόν στέλνουν μαζικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e- mails) σε διάφορες διευθύνσεις. Με κείμενο ενημερώνουν τους χρήστες ότι δήθεν έχουν υποκλέψει τους κωδικούς τους, ότι έχουν μολύνει με κακόβουλο λογισμικό τους υπολογιστές τους και ότι δήθεν με την κάμερα της συσκευής τούς έχουν καταγράψει σε προσωπικές στιγμές.

Εκβιάζουν και ζητούν χρήματα, συγκεκριμένα κρυπτονομίσματα, που θα πρέπει να καταθέσει ο χρήστης σε συγκεκριμένη διεύθυνση, μέσα σε διάστημα λίγων ωρών, γιατί διαφορετικά αναφέρουν ότι θα αποστείλουν στις επαφές του χρήστη, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το επίμαχο βίντεο.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους πολίτες που έχουν λάβει τέτοια μηνύματα να τα αγνοήσουν, να μην καταθέτουν χρήματα σε καμία περίπτωση, να αλλάζουν τους κωδικούς ασφαλείας στους λογαριασμούς τους και να θωρακίσουν τις συσκευές τους με προγράμματα ασφαλείας.

Ρεπορτάζ: Νίκος Κουντούρης
Πηγή: ΕΡΤ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.