ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΣΤΩΝ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ για τη συνταγματική αναθεώρηση

Τις θέσεις της για ως προς την Συνταγματική Αναθεώρηση ανακοίνωσε η Ένωση Δικατών και Εισαγγελέων στη Γενική Συνέλευση 15ης Δεκεμβρίου 2018, αφού τέθηκαν σε ψηφοφορία προτάσεις που κατέθεσαν τα πολιτικά κόμματα κατά την διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης κατά το σκέλος που αφορούν τη Δικαιοσύνη.

Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 438 μέλη μας και τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 436. Τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

  • Για τον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης:

Η πρόταση για «στάδιο προεπιλογής με μυστική ψηφοφορία από το Δικαστικό Σώμα και τελική επιλογή από τη Βουλή με απόλυτη πλειοψηφία» συγκέντρωσε 184 ψήφους (43,7%).

Η πρόταση για «αλλαγή της υφιστάμενης διάταξης προς την κατεύθυνση να μην υπάρχει κυβερνητική παρέμβαση. Ειδικότερα, επιλογή από ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή ή τον ΠτΔ, προεπιλογή από εκλεκτορικό σώμα Δικαστών ή Ολομέλεια Ανωτάτου Δικαστηρίου», συγκέντρωσε 237 ψήφους (56,3%).

Κατά την διαδικασία ενώπιον της Αναθεωρητικής Βουλής και μετά από επιστημονικό διάλογο η διατύπωση της τελικής θέσης της ΕΔΕ να γίνει από        ΔΣ  (67 ψήφοι)                    ΓΣ (137 ψήφοι)

  • Για  τα όρια συνταξιοδότησης:

Η πρόταση «Καμία αλλαγή στα υφιστάμενα όρια» συγκέντρωσε 284 ψήφους (70,1%).

Η πρόταση «Αλλαγή της υφιστάμενης διάταξης  προς την κατεύθυνση, οι δικαστικοί λειτουργοί έως και το βαθμό του εφέτη ή του αντεισαγγελέα εφετών και τους αντίστοιχους με αυτούς βαθμούς , να αποχωρούν από την υπηρεσία μόλις συμπληρώσουν το εξηκοστό πέμπτο έτος της ηλικίας τους και όλοι όσοι έχουν βαθμούς ανώτερους από αυτούς ή τους αντίστοιχους με αυτούς, να αποχωρούν από την υπηρεσία μόλις συμπληρώσουν το εξηκοστό έβδομο έτος της ηλικίας τους, δικαιούμενοι τις ανώτατες συντάξιμες αποδοχές ως νόμος ορίζει. Κατ΄εξαίρεση και μόνον όσοι επιθυμούν μπορούν να παραμείνουν μέχρι δύο και τρία επιπλέον έτη αντίστοιχα στην υπηρεσία, η δε οργανική τους θέση σε αυτήν την περίπτωση λογίζεται ως κενή προς πλήρωση», συγκέντρωσε 121 ψήφους (29,9%)

Κατά την διαδικασία ενώπιον της Αναθεωρητικής Βουλής και μετά από επιστημονικό διάλογο η διατύπωση της τελικής θέσης της ΕΔΕ να γίνει από     ΔΣ      (35 ψήφοι)                     ΓΣ (82 ψήφοι)

  • Για την απαγόρευση συμμετοχής συνταξιούχων δικαστικών σε άλλες θέσεις επί 2ετία μετά την αποχώρησή τους από το Σώμα:

Η πρόταση «Καμία πολιτική θέση, καμία δημόσια θέση, ούτε και σε Ανεξάρτητες Αρχές» συγκέντρωσε 237 ψήφους (55%).

Η πρόταση «Αλλαγή του άρθρου  89 με την κατεύθυνση απαγόρευσης συμμετοχής Δικαστικών Λειτουργών υπό προϋποθέσεις» συγκέντρωσε 127 ψήφους (29,5%) :

1) σε πολιτικές θέσεις καθώς και σε Ανεξάρτητες Αρχές (23 ψήφους)

2) σε θέση έμμεσου οργάνου του Κράτους αμειβόμενη αμέσως ή εμμέσως από τον κρατικό προϋπολογισμό, με εξαίρεση τις Ανεξάρτητες Αρχές που προβλέπονται από το Σύνταγμα (36 ψήφους)

Κατά την διαδικασία ενώπιον της Αναθεωρητικής Βουλής και μετά από επιστημονικό διάλογο η διατύπωση της τελικής τελικής θέσης της ΕΔΕ να γίνει από      ΔΣ  (28 ψήφους)                           ΓΣ (58 ψήφους)

Η πρόταση «Να μην ρυθμιστεί από το Σύνταγμα. Αποτελεί ζήτημα του κοινού νομοθέτη» συγκέντρωσε 66 ψήφους (15,5%).

  • Για το άρθρο 93 παρ. 3 Σ. που ορίζει ότι κάθε δικαστική απόφαση πρέπει να είναι ειδικά και εμπεριστατωμένα αιτιολογημένη:

Η πρόταση να διατηρηθεί η διάταξη ως έχει, συγκέντρωσε 224 ψήφους (51,3%)

Η πρόταση «Δε συμφωνώ με την διατήρηση της διάταξης ως έχει. Να προστεθεί στο τέλος η φράση :  «ως νόμος ορίζει. Η χρήση νέων τεχνολογιών στην οργάνωση και λειτουργία των δικαστηρίων κατά την εκτέλεση του δικαιοδοτικού έργου είναι δυνατή, εφόσον δεν προσκρούει στην έννοια της δίκαιης δίκης» συγκέντρωσε 212 ψήφους (48,6%).

  • Για το επιτρεπτό της απεργίας και στους δικαστικούς λειτουργούς

(Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.