Θερμότερο το κλίμα τις επόμενες δεκαετίες στη Δυτική Ελλάδα

Ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα της μελέτης για την αναμενόμενη μεταβολή του κλίματος, η οποία εκπονήθηκε στο πλαίσιο της κατάρτισης του περιφερειακού σχεδίου για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη μελέτη το κλίμα στη Δυτική Ελλάδα αναμένεται να είναι τις επόμενες δεκαετίες πιο θερμό και πιο ξηρό, με σημαντική μείωση των βροχοπτώσεων και των χιονοπτώσεων. Παράλληλα, αναμένεται να αυξηθεί η συχνότητα εμφάνισης ακραίων φαινομένων, όπως για παράδειγμα ξηρασία, πλημμύρες και καύσωνες, ενώ θεωρείται πιθανή η άνοδος της στάθμης της θάλασσας.

Να σημειωθεί ότι το περιφερειακό σχέδιο εκπονήθηκε λαμβάνοντας υπόψη τρία σενάρια παγκόσμιας εξέλιξης συγκεντρώσεων αερίων του θερμοκηπίου, δηλαδή ευμενές, ενδιάμεσο και δυσμενές, καθώς και για τρεις χρονικές περιόδους, δηλαδή βραχυπρόθεσμο (2011-2030), μεσοπρόθεσμο (2031-2050) και μακροπρόθεσμο (2081-2100). Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια ημερίδας για την παρουσίαση της μελέτης ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, κ. Λάμπρος Δημητρογιάννης, «η κλιματική αλλαγή αναμένεται να επηρεάσει επιχειρήσεις, καλλιέργειες, τουρισμό, ακόμα και πολιτιστικά μνημεία», προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι «οι αλλαγές στο περιβάλλον μέσα στα επόμενα χρόνια θα έχουν οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες».

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης κ. Νεκτάριος Φαρμάκης επισήμανε ότι «η  κλιματική αλλαγή είναι ήδη εδώ, τη βλέπουμε, τη ζούμε» και συμπλήρωσε: «Ακόμα και αν δεν αντιλαμβανόμαστε πλήρως την ύπαρξή της, μας απασχολεί σε όλα τα επίπεδα». Επίσης, ζήτησε «την ενεργό συμμετοχή όλων στη δημόσια διαβούλευση, προκειμένου το σχέδιο να είναι πλήρες και να αντιμετωπίζει επί της ουσίας τις προβλεπόμενες δυσμενείς επιπτώσεις».

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα συμπεράσματα της μελέτης, αναμένεται άνοδος της μέσης θερμοκρασίας σε όλα τα σενάρια και τις χρονικές περιόδους που μελετήθηκαν. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις αναμένονται στον νομό Αιτωλοακαρνανίας και ιδιαίτερα στους Δήμους Αμφιλοχίας, Αγρινίου και Θέρμου. Ακόμη, αύξηση αναμένεται να παρουσιάσει η μέση θερμοκρασία χειμερινής περιόδου, με τον Δήμο Καλαβρύτων να αναμένει τη μεγαλύτερη αύξηση – κατά 3,80 βαθμούς Κελσίου. Οσον αφορά τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας για ψύξη, αναμένεται να αυξηθεί σε όλα τα εξεταζόμενα σενάρια, σε αντίθεση  με τη ζήτηση ενέργειας για θέρμανση, η οποία θα μειωθεί.

Σχετικά με τις βροχοπτώσεις, αναμένεται σταδιακά να μειωθούν, τόσο στο ευμενές όσο και στο δυσμενές σενάριο. Μάλιστα, ο νομός Ηλείας καθώς και οι δήμοι Καλαβρύτων, Δυτικής Αχαΐας και Ερυμάνθου στον νομό Αχαΐας, φαίνεται ότι θα αντιμετωπίσουν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Αντίστοιχα με τις βροχοπτώσεις, αναμένεται να μειωθεί σταδιακά και ο αριθμός των υγρών ημερών του έτους στη Δυτική Ελλάδα, αφού οι  συνεχόμενες ημέρες χωρίς βροχόπτωση αναμένεται να αυξηθούν κατά 33, στο δυσμενές σενάριο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα ξηρασίας εκτιμάται ότι θα αντιμετωπίσουν οι Δήμοι της Αιτωλοακαρνανίας, καθώς και ο Δήμος Πατρέων.

Τροπικές νύχτες

Επίσης, ο αριθμός των ημερών που η μέγιστη θερμοκρασία θα υπερβαίνει τους 35 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή θα επικρατεί καύσωνας, θα αυξηθεί σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα κατά 16 ημέρες σε σχέση με την περίοδο αναφοράς, στο δυσμενές σενάριο.

Στο μεταξύ, ακόμα μεγαλύτερη αναμένεται να είναι τις επόμενες δεκαετίες η αύξηση του αριθμού των τροπικών νυχτών, όπου δηλαδή η θερμοκρασία θα είναι άνω των 20 βαθμών Κελσίου. Η αύξηση κατά μέσον όρο κυμαίνεται από οκτώ ημέρες (στο ευμενές και ενδιάμεσο σενάριο, την περίοδο 2011-2030) έως 56 ημέρες (στο δυσμενές σενάριο, την περίοδο 2081 -2100). Η μεγαλύτερη αύξηση αναμένεται να σημειωθεί στους δήμους της Ηλείας, ενώ μεγάλη θα είναι η αύξηση και στους Δήμους Ακτίου-Βόνιτσας, Μεσολογγίου, Αγρινίου και Ξηρομέρου, της Αιτωλοακαρνανίας, ενώ στην Αχαΐα αύξηση αναμένεται στους Δήμους Πατρέων και Δυτικής Αχαΐας.

Επίσης, οι μεταβολές της θερμοκρασίας, σε συνδυασμό με μεταβολές στην υγρασία, θα επηρεάσουν τον αριθμό ημερών του έτους στις οποίες θα υπάρχει μεγάλη δυσφορία για τον πληθυσμό. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης έδειξαν ότι μακροπρόθεσμα, στο δυσμενές σενάριο, ο αριθμός των ημερών του έτους με μεγάλη δυσφορία θα αυξηθεί κατά 13,5 ημέρες. Οσον αφορά τις έντονες βροχοπτώσεις και στα πλημμυρικά φαινόμενα, σύμφωνα με τη μελέτη, στη στατιστική ανάλυση των αποτελεσμάτων υπήρξε η ένδειξη ότι σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, προβλήματα πλημμυρών θα αντιμετωπίσουν οι Δήμοι Ακτίου – Βόνιτσας, Ξηρομέρου και Αμφιλοχίας, της Αιτωλοακαρνανίας. Επίσης, προβλήματα πλημμυρών ενδέχεται να αντιμετωπίσει και ο Δήμος Αιγιαλείας, στην Αχαΐα. Σχετικά με τις ψυχρές εισβολές, τα αποτελέσματα της ανάλυσης έδειξαν ότι ο αριθμός ημερών με ελάχιστη θερμοκρασία θα μειωθεί μελλοντικά σε όλα τα σενάρια, ενώ αναμένεται να μειωθούν και οι  χιονοπτώσεις. Μάλιστα, την περίοδο 2081-2100, η μείωση αναμένεται να φθάσει έως 81%, στο δυσμενές σενάριο. Τέλος, σύμφωνα με τη μελέτη, αναμένεται μελλοντικά σταδιακή άνοδος της στάθμης της θάλασσας. Η μέγιστη τιμή της ανόδου θα κυμανθεί από 3 εκ. (την περίοδο 2011-2030, ανεξαρτήτως σεναρίου) έως 19 εκ. (σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, στο δυσμενές σενάριο).

Ετσι, λοιπόν, από τους 19 δήμους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που έχουν παραλιακό μέτωπο, τον μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι παράκτιες περιοχές του Δήμων Ηλιδας, Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, Ζαχάρως, Πηνειού, και Πύργου της Ηλείας, καθώς και ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.