Μητσοτάκης από τις ΗΠΑ: Θα ενημερώσω τον Τραμπ για τις παραβιάσεις της Άγκυρας στη Ν.Α. Μεσόγειο

Από το Τάρπον Σπρινγκς στη Φλόριντα ξεκίνησε την τριήμερη επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ο Κυριάκος Μητσοτάκης το απόγευμα της Κυριακής (ώρα ΗΠΑ· ξημερώματα της Δευτέρας ώρα Ελλάδας). Τον πρωθυπουργό υποδέχτηκε ιδιαίτερα θερμά η κοινότητα των Ελλήνων ομογενών που ζουν σε αυτή την πόλη των ΗΠΑ. Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα συγκινητικό ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος εν ενεργεία Έλληνας πρωθυπουργός που επισκέπτεται το Τάρπον Σπρινγκς καθώς ακόμα και ο Ελευθέριος Βενιζέλος την περίοδο που ήρθε σε αυτή την πόλη των ΗΠΑ πριν από 98 χρόνια, δεν ήταν πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Χρυσόστομο Αλαχούζο, το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Gus Bilirakis και συνομίλησε με πολλούς απόδημους Έλληνες που μένουν μόνιμα στο Τάρπον Σπρινγκς. Στη συνέχεια μίλησε σε εκδήλωση της ΑΧΕΠΑ στην οποία συμμετείχε και η Παγκρητική Ένωση Αμερικής και έστειλε μήνυμα στην Τουρκία, δύο ημέρες πριν τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ στο Λευκό Οίκο.

20-01-06_0066__DPT3952
20-01-06_0052__DPT3817
20-01-06_0053__DPT3833
20-01-06_0049__DPT3783

«Θα εξετάσουμε μαζί τις ακατάλυτες ελληνοαμερικανικές σχέσεις και τις προοπτικές που έχουν σε όλα τα επίπεδα. Θα τον ενημερώσω όμως και για τις εξελίξεις στη Ν.Α. Μεσόγειο. Εκεί, όπου δυστυχώς η Τουρκία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, προκαλώντας όλες τις γειτονικές χώρες και απειλώντας τη διεθνή σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή. Ήδη, η Αμερική, η Ευρώπη, η Ρωσία, αλλά και όλα τα κράτη της Μεσογείου -από την Γαλλία, την Κύπρο και την Ελλάδα έως το Ισραήλ και την Αίγυπτο- καταδίκασαν την τουρκική συμπεριφορά στη Λιβύη. Κι όλοι αντιδρούν στις μονομερείς της ενέργειες στις θαλάσσιες ζώνες», τόνισε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στη μεγαλύτερη κοινότητα Ελλήνων μονίμων κατοίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αναλυτικότερα, ο Πρωθυπουργός είπε σχετικά με τη συνάντηση που θα έχει την Τρίτη με τον Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο: «Θα συζητήσω μαζί του τους σοβαρούς κινδύνους που εγείρει για την ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή η επιθετική και παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας. Θα επαναλάβω πως δεν θα ανεχτούμε οποιαδήποτε παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας. Θα συζητήσουμε επίσης τρόπους με τους οποίους μπορούμε να ενισχύσουμε τη στρατηγική σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας. Αυτοί είναι καιροι με αναταράξεις που δεν έχουν προηγούμενο. Πρέπει πάντοτε να θυμόμαστε πως η χώρα μας αποτελεί πυλώνα σταθερότητας σε μία περιοχή όλο και περισσότερο ασταθή. Είμαστε, επίσης, ένας μακροπρόθεσμος, αξιόπιστος αλλά και προβλέψιμος σύμμαχος της σπουδαίας χώρας που αποκαλείτε νέο σπίτι σας. Και είμαι βέβαιος πως η στρατηγική σχέση μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών μόνο θα δυναμώσει».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του, έθεσε σε άμεση προτεραιότητα τα ζητήματα της διασποράς και ανέφερε: «Ελάχιστη ανταπόδοση κάθε ελληνικής κυβέρνησης προς τους ομογενείς μας είναι να κρατά ανοικτούς τους δεσμούς με τη μητρόπολη».

20-01-06_0044__DPC0403
20-01-06_0041__DPC0392-_1_
20-01-06_0033__DPC0323
20-01-06_0027__DPC0245

Αναφερόμενος στο νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα και διευκολύνει τους Έλληνες που ζουν μόνιμα εκτός συνόρων να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Η ψήφος των εκτός συνόρων Ελλήνων είναι πλέον πραγματικότητα. Με τον νέο νόμο που γνώρισε μια πρωτόγνωρη κοινοβουλευτική στήριξη, οι Έλληνες της Διασποράς δεν είναι, πλέον, πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Θα μπορούν να ψηφίζουν εκεί που διαμένουν και να συμμετέχουν ενεργά στις υποθέσεις της πατρίδας. Προσωπικά, ήθελα έναν νόμο που θα κατοχύρωνε την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος χωρίς κανέναν περιορισμό. Έπρεπε, όμως, η νέα ρύθμιση να συγκεντρώσει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, για να εφαρμοστεί. Γι’ αυτό και κάναμε μερικές υποχωρήσεις, ώστε να υπάρξει σύνθεση απόψεων. Αλλά η αρχή έγινε. Και στο μέλλον, ο νόμος ασφαλώς θα βελτιωθεί».

Οι Έλληνες που ζουν στο Τάρπον Σπρινγκς και την ευρύτερη περιοχή οι οποίοι παρακολούθησαν την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν ιδιαίτερα συγκινημένοι ενώ του είπαν ότι παρακολουθούν την ένταση που υπάρχει τελευταία με την Τουρκία, ενημερώνονται για τις εξελίξεις και έγνοια τους είναι να βοηθήσουν την Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός τους ευχαρίστησε λέγοντας πως «κρατούν ζωντανές τις ρίζες μας και την κληρονομιά μας και ανανεώνουν τους δεσμούς με την μητέρα πατρίδα προωθώντας τα δίκαιά της».

20-01-06_0003__DPC0024
20-01-06_0008__DPC0072
fBoPUxgg
scLxa4hw

«Θα είμαι δίπλα σας σε ό,τι χρειαστείτε», τους διαβεβαίωσε και αναφέρθηκε στους προγόνους τους οι οποίοι μετανάστευσαν σε αυτή την πόλη από το τέλος του 19ου αιώνα, κυρίως από τα Δωδεκάνησα, για να εργαστούν ως σπογγαλιείς.

«Σε παλιότερους, δύσκολους καιρούς, οι προπαππούδες, οι παππούδες και οι γονείς σας άφησαν την γη που τους γέννησε, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη σε τούτη την φιλόξενη χώρα. Την αγάπησαν, αλλά δεν λησμόνησαν ποτέ την παλιά. Οι Έλληνες της Αμερικής, σε όλη τη διάρκεια του 20ού αιώνα, στάθηκαν δίπλα στην Ελλάδα. Γύρισαν πίσω για να πολεμήσουν, αλλά και από εδώ την βοήθησαν υλικά και ηθικά. Δεν την ξέχασαν, όμως, ούτε στην ειρήνη. Πόσα σχολεία, νοσοκομεία και ιδρύματα δεν φέρουν την σφραγίδα των ομογενών μας», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης ενώ αξίζει να σημειωθεί πως οι σφουγγαράδες της περιοχής δημιούργησαν μια από τις πολυπληθέστερες και πλέον ευημερούσες ελληνικές κοινότητες των ΗΠΑ, χωρίς ποτέ να λησμονήσουν τις ρίζες τους σε νησιά όπως η Κάλυμνος και η Σύμη.

Αναφερόμενος στο East Med Act, που ψηφίστηκε πρόσφατα από το Κογκρέσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Είναι ένα από τα σημαντικότερα νομοθετήματα, εάν όχι το σημαντικότερο, για την Ανατολική Μεσόγειο. Επαναβεβαιώνει τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή, αλλά επίσης αναγνωρίζει την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ ως πυλώνες σταθερότητας σε μία όλο και πιο ευμετάβλητη περιοχή του κόσμου. Και είναι ενδιαφέρον ότι μόλις λίγες εβδομάδες αφότου ψηφίστηκε το EastMed Act που είχαμε την ευκαιρία -πριν λίγες ημέρες, στις 2 Ιανουαρίου 2020- να υπογράψουμε στην Αθήνα μία πολύ σημαντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου EastMed. Ένα πολύ σημαντικό ενεργειακό αλλά και γεωπολιτικό πρότζεκτ που θα επιτρέψει στην Ευρώπη να έχει πρόσβαση στα νέα αποθέματα υδρογονανθράκων που ανακαλύπτονται στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του τόνισε ότι «ο Ελληνισμός πρέπει να είναι ενωμένος και ότι η πατρίδα περιμένει πολλά από εσάς» ενώ νωρίτερα είχαν προηγηθεί χαιρετισμοί, μεταξύ άλλων του Δημάρχου του Τάρπον Σπρίνγκς κ. Χ. Αλαχούζου, του Προέδρου των ΑΧΕΠΑ κ. George G. Horiates, του μέλους της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ κ. Gus Bilirakis και του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου.

Και ο κ. Bilirakis αναφέρθηκε στη σημασία του Eastern Mediterranean Act που υιοθετήθηκε πρόσφατα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και υπογράφηκε από τον Αμερικάνο Πρόεδρο Ντ. Τραμπ ενώ ο Δήμαρχος κ. Αλαχούζος, πέρα από τα θέματα του Tarpon Springs, ζήτησε από τον πρωθυπουργό να σταθεί δίπλα στους Καλύμνιους και να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα στο νησί.

Αύριο (ώρα ΗΠΑ) ο πρωθυπουργός συνοδευόμενος από τη σύζυγό του θα παρακολουθήσει τη Θεία Λειτουργία στο Ι.Ν. του Αγ. Νικολάου και θα παραστεί στην τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού παρουσία χιλιάδων μελών της ελληνικής κοινότητας που μετρά πια πάνω από έναν αιώνα ζωής στην περιοχή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.