Η Ρωσική Εκκλησία σχεδιάζει να «αρπάξει» τις αφρικανικές Εκκλησίες του Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας δεν αποκλείει το ενδεχόμενο δημιουργίας ενοριών στην Αφρική, μετά την απόφαση του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας να υποστηρίξει το «σχίσμα» (σ.σ. της Ουκρανικής Εκκλησίας με τη Ρωσική), δήλωσε ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείο Μόσχας, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας, μεταδίδει η εκκλησιαστική ιστοσελίδα «Ρομφαία».

«Δεν θέλω να προβλέψω τώρα το πώς θα εξελιχθούν τα γεγονότα, αλλά εάν το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας βρίσκεται στο πλευρό ενός χωρισμού, τότε, πιθανότατα θα πρέπει να δημιουργήσουμε ενορίες για τους πιστούς μας, επειδή δεν θα μπορούν πλέον να συμμετάσχουν σε ενορίες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας» – δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι «Ρωσία-24» ο κ. Ιλαρίωνας.

Επίσης ο «υπουργός Εξωτερικών» της Εκκλησίας της Ρωσίας, ανέφερε ότι για το Πατριαρχείο Μόσχας αυτό είναι κάτι καινούργιο, δεδομένου ότι ανέκαθεν θεωρούσε ότι η Αφρική είναι η κανονική επικράτεια του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

«Ο τίτλος πάσης Αφρικής προστέθηκε στον τίτλο του Πατριάρχη Αλεξάνδρειας μόνο στις δεκαετίες του 20ου αιώνα, πριν από αυτό η περιοχή επιρροής του Πατριάρχη Αλεξάνδρειας περιοριζόταν στη Βόρεια Αφρική, που ιστορικά ανήκε στον Πατριάρχη Αλεξανδρείας» – συμπλήρωσε ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ.

Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Ιλαρίωνα, κατά τον 20ό αιώνα, ο Πατριάρχης Αλεξάνδρειας επέκτεινε τη δικαιοδοσία του σε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο και η Ρωσική Εκκλησία την στήριξε σ ‘αυτό – ιδιαίτερα όταν έχτισε ναούς στην Αφρική, συμφώνησε σε αυτό με το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, τότε μπήκαν ακόμη και ιερείς που στάλθηκαν από τη Ρωσία για να υπηρετήσουν εκεί και έγιναν προσωρινά κληρικοί του Πατριαρχείου.

«Δυστυχώς, μετά την απόφαση του Πατριάρχη Αλεξανδρείας να αναγνωρίσει τους σχισματικούς στην Ουκρανία, θα πρέπει να σκεφτούμε πως θα αλλάξουμε αυτό το σύστημα.

»Δεν γνωρίζουμε ακόμα πως θα συμβεί αυτό, παρόλο αυτά ήδη ορισμένοι Αφρικανοί κληρικοί στρέφονται προς την Εκκλησία της Ρωσίας» – συμπλήρωσε ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ.

Κλείνοντας, πρόσθεσε ότι οι ιερείς της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, οι οποίοι υπηρετούν σήμερα στην Αφρική, δεν συνδέονται πλέον με το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας, ενώ εντός του Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας αυξάνεται και η δυσαρέσκεια με αυτό που έκανε ο πατριάρχης:

«Πριν από λίγες μέρες, 27 ιερείς από την Κένυα, την Τανζανία και τη Ζάμπια, μας ενημέρωσαν ότι διαφωνούν με την αναγνώριση των ουκρανικών σχισματικών», υποστήριξε ο Ιλαρίων.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.