Τέλη Γενάρη τα ΚΤΕΛ στις γραμμές του ΟΑΣΘ – Ο πίνακας των δρομολογίων

Αναλυτικός πίνακας με τον αριθμό των δρομολογίων ανά λεωφορειακή γραμμή – Σταδιακή ενσωμάτωση σταδιακά κατά το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα.

Τα πρώτα λεωφορεία των ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, Σερρών, Κιλκίς και Χαλκιδικής θα αρχίσουν να μπαίνουν στις 25 γραμμές του ΟΑΣΘ, σταδιακά κατά το τελευταίο δεκαήμερο του Γενάρη. Πλήρης ανάπτυξη, σε όλες τις περιφερειακές γραμμές θα γίνει στις αρχές Μαρτίου. Όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι η σύμβαση μεταξύ του ΟΑΣΘ, του ΟΣΕΘ και του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης (το οποίο συμβάλλεται για λογαριασμό και των τεσσάρων ΚΤΕΛ) θα εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Αυτό εκτιμάται ότι θα γίνει γύρω στις 15 Γενάρη.

Στο Ελεγκτικό Συνέδριο θα σταλούν:

  • Η απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή η οποία καθορίζει τα δρομολόγια τα οποία θα εκχωρηθούν. Αυτή αναμένεται να υπογραφεί πιθανότατα σήμερα.
  • Το σχέδιο της σύμβασης μεταξύ ΟΑΣΘ, ΟΣΕΘ και ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης το οποίο είναι ήδη έτοιμο. Σε αυτό περιγράφονται τα δρομολόγια, τα οχηματοχιλιόμετρα, καθώς και η αμοιβή την οποία θα λαμβάνουν τα ΚΤΕΛ.

Τι αναφέρει η αιτιολογική έκθεση

  • Η αιτιολογική έκθεση την οποία συνέταξε ο ΟΣΕΘ στην οποία εξηγείται για ποιο λόγο είναι αναγκαία η εκχώρηση αυτών των λεωφορειακών γραμμών προς τα ΚΤΕΛ. Σύμφωνα με πληροφορίες στην έκθεση αυτή τεκμηριώνεται η αδυναμία του ΟΑΣΘ να υλοποιήσει το σύνολο του συγκοινωνιακού έργου. Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην έκθεση σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι “ο ΟΑΣΘ, σύμφωνα με την παρ. 4α του άρθρου 30 του Ν. 4313/2014 οφείλει σήμερα να δρομολογεί κατά τις καθημερινές της χειμερινής περιόδου κατ’ ελάχιστον 520 (±4%) οχήματα και να εκτελεί το πρόγραμμα δρομολογίων το οποίο έχει εγκριθεί από τον ΟΣΕΘ. Το ετήσιο προγραμματισμένο έργο του ΟΑΣΘ για το έτος 2018 υπολογίζεται περί τα 40,5 εκατομμύρια οχηματοχιλιόμετρα. Αντίστοιχα, το εκτελεσμένο έργο (έτος 2018) ανήλθε εκτιμώμενο στα 28,6 εκατομμύρια ωφέλιμα οχηματοχιλιόμετρα. Υπολείπεται, δηλαδή, κατά 11,9 εκατομμύρια οχηματοχιλιόμετρα περίπου του ετήσιου προγραμματισμένου”.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση “οι κύριοι παράγοντες που συνεισφέρουν αρνητικά στην προαναφερόμενη μεγάλη μεταβολή (σταθερή μείωση έργου) είναι το μέγεθος του διαθέσιμου στόλου, η αυξημένη ηλικία των οχημάτων, η βεβαρημένη κατάσταση λειτουργίας τους και οι συνεπαγόμενες συνεχείς βλάβες και ακινητοποιήσεις καθώς και η έλλειψη προσωπικού. Ο πραγματικός αριθμός των διαθέσιμων οχημάτων υπολογίζεται περί τα 320 σε καθημερινή βάση έναντι 499 που απαιτούνται κατ΄ ελάχιστον για την εκτέλεση του προγραμματισμένου μεταφορικού έργου. Υπάρχει, επομένως, τόσο σημαντική πτώση του επιπέδου εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού που κατ’ ουσίαν εξομοιώνεται με μη παροχή εξυπηρέτησης και οδηγεί σε ορατό και ξεκάθαρο (πραγματικό) επικείμενο κίνδυνο κατάρρευσης και πλήρους διακοπής της παροχής του έργου των δημόσιων συγκοινωνιών του ΟΑΣΘ στο Νομό Θεσσαλονίκης”.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο θα συνέλθει πιθανότατα αμέσως μετά τις γιορτές ώστε, στη συνέχεια και εφόσον εγκριθεί η σύμβαση, να πέσουν οι υπογραφές γύρω στα μέσα Γενάρη.

Τα ΚΤΕΛ προετοιμάζονται

Τα τέσσερα ΚΤΕΛ τα οποία πρόκειται να αναλάβουν το συγκοινωνιακό έργο σε αυτές τις 25 γραμμές έχουν ήδη ξεκινήσει τις προετοιμασίες. “Πήραμε το ρίσκο να ξεκινήσουμε παρότι δεν έχουμε υπογράψει ακόμη σύμβαση. Εάν περιμέναμε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, λεωφορεία σε αυτές τις γραμμές θα έμπαιναν προς το Πάσχα”, δηλώνει ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης Στέφανος Τσόλης. Σύμφωνα με τον ίδιο το μεγαλύτερο μέρος των 120 λεωφορείων τα οποία πρόκειται να δρομολογήσουν τα ΚΤΕΛ έχει ήδη αγοραστεί και αυτές τις μέρες γίνονται οι αναγκαίες εργασίες (βάψιμο, τοποθέτηση ακυρωτικών και εκδοτικών μηχανημάτων) ώστε ένας σημαντικός αριθμός να είναι έτοιμος στα μέσα Γενάρη. Σύμφωνα με τον κ. Τσόλη τα λεωφορεία θα αρχίσουν να μπαίνουν σταδιακά στις 25 γραμμές μόλις ανάψει το πράσινο φως το Ελεγκτικό Συνέδριο, δηλαδή προς το τέλος Γενάρη. “Θα ξεκινήσουμε γραμμή γραμμή, αναλόγως των διαθέσιμων λεωφορείων”, σημειώνει ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες σε προτεραιότητα είναι οι γραμμές του Ωραιοκάστρου (Νο 56), των Κουφαλίων (Νο 81) και του Λαγκαδά (Νο 83).

Παράλληλα προχωρά η διαδικασία αξιολόγησης των περίπου 300 οδηγών που θα απαιτηθούν γι’ αυτές τις 25 γραμμές. Όπως αναφέρει ο κ. Τσόλης, στο ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης έχουν υποβληθεί ήδη 800 αιτήσεις από οδηγούς οι οποίοι περνούν τους σχετικούς ελέγχους ώστε στα μέσα Γενάρη να γίνουν οι προσλήψεις.

Ο πίνακας των δρομολογίων

Στον πίνακα, παρακάτω, περιγράφονται αναλυτικά ο αριθμός των δρομολογίων ανά λεωφορειακή γραμμή, κατά τη μεταφορά (ΜΤ) καθώς και κατά την επιστροφή (ΕΠ), τόσο τις καθημερινές όσο και τα σαββατοκύριακα. Όπως φαίνεται στον πίνακα, το σύνολο των δρομολογίων σε αυτές τις 25 γραμμές είναι 2.339 τις καθημερινές, 2005 τα Σάββατα και 1.850 τις Κυριακές.

(ΠΗΓΗ)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.