Δένδιας για Ερντογάν: Οι Διεθνείς Συνθήκες είναι επαρκείς για να απαντούν σε κάθε αυθαίρετη δήλωση

«Είχα τη χαρά σήμερα να ξαναδώ τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, φίλο μου, Νίκο Χριστοδουλίδη, τον οποίο, όπως πρόσφατα είπα στη Βουλή των Ελλήνων, αυτό το διάστημα τον έχω δει ούτως ή άλλως άπειρες φορές, οι οποίες συνεχίζουν και αυξάνονται. Είχα τη χαρά να τον ενημερώσω δια ζώσης -γιατί στο τηλέφωνο μιλάμε συχνότατα- για τα αποτελέσματα της περιοδείας στον Κόλπο, αλλά και τα αποτελέσματα της σημερινής επίσκεψης και στη Λιβύη και στην Αίγυπτο», ανέφερε ο Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη.

Το αεροσκάφος με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών προσγειώθηκε νωρίς το βράδυ (19.50) της Κυριακής στο αεροδρόμιο Λάρνακας, όπου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των δύο Υπουργών. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του συντονισμού των ενεργειών Λευκωσίας – Αθήνας για τη διαχείριση των εξελίξεων μετά την υπογραφή των μνημονίων Τουρκίας – Λιβύης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ανέμενε την ολοκλήρωση της συνάντησης ώστε να ενημερωθεί από τον Υπουργό Εξωτερικών για το περιεχόμενο της.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών μετέβη νωρίτερα την Κυριακή στη Βεγγάζη, όπου συναντήθηκε με τον Αρχηγό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), Στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ. Ο κ. Δένδιας μετέβη στη συνέχεια στην Αίγυπτο όπου στο αεροδρόμιο Καϊρου συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, με τον οποίο συζήτησαν το θέμα των τουρκολιβυκών μνημονίων.

«Είχαμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε για την προετοιμασία της υπογραφής του EastMed στην Αθήνα στις 2 Ιανουαρίου και γενικά, να ανταλλάξουμε απόψεις για τον καλύτερο συντονισμό μας, για να επιτύχουμε τους στόχους που έχουμε, που είναι -όπως καλά ξέρετε- μέσα στο πλαίσιο, πάντοτε, του Διεθνούς Δικαίου. Και όπως πολύ σωστά είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, χωρίς να αποκλείουν κανέναν. Όλες οι χώρες οι οποίες αντιλαμβάνονται το Διεθνές Δίκαιο ως το φυσικό περιβάλλον [τους], είναι καλοδεχούμενες να συμμετάσχουν στις κοινές μας πρωτοβουλίες. Και πάλι σας ευχαριστώ πολύ, είναι πολύ μεγάλη η χαρά κάθε φορά που πατάω το χώμα της Κυπριακής Δημοκρατίας», πρόσθεσε ο Νίκος Δένδιας.

«Νομίζω ότι το Διεθνές Δίκαιο και οι Διεθνείς Συνθήκες είναι επαρκείς για να απαντούν σε κάθε αυθαίρετη τοποθέτηση, δήλωση ή συμπεριφορά», ανέφερε ο Δένδιας απαντώντας σε ερώτηση για τον Ερντογάν, ο οποίος όχι μόνο επέμεινε ότι θα εφαρμοστούν τα δύο μνημόνια και το μνημόνιο για τις θαλάσσιες ζώνες αλλά αμφισβήτησε και το νομικό καθεστώς των νησιών του Αιγαίου.

«Συμφωνούμε με τον κ. Υπουργό ότι αυτό το οποίο κάνουμε δεν είναι αντίδραση σε κάποιον άλλον. Είναι η προσπάθεια να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής των πολιτών των χωρών μας, να βελτιώσουμε τις οικονομίες μας, να δώσουμε λύσεις και o EastMed είναι μια μεγάλη ενεργειακή ενίσχυση στο ενεργειακό ισοζύγιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό που πάντα λέω, τις πρωτοβουλίες μας δεν τις βλέπουμε σαν πρωτοβουλίες που απευθύνονται εναντίον κάποιου άλλου. Τις βλέπουμε σαν θετικά βήματα και προσκαλούμε τον οποιονδήποτε να συμμετάσχει εφόσον συμφωνεί με το ευρύτερο πλαίσιο», σημείωσε ο κ. Δένδιας.

Υπάρχει κάτι νεώτερο όσον αφορά την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου ρωτήθηκε ο κ. Δένδιας και σε σχετική απάντηση σημείωσε: «Με την Αίγυπτο, αν θυμάμαι καλά, στις 8 Ιανουαρίου υπάρχει συνάντηση των τεχνικών επιτροπών. Από εκεί και πέρα, είναι όλα ανοιχτά και προς συζήτηση».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.