Ο Βαρουφάκης για τον προϋπολογισμό: Ευχολόγιο μνημονιακής νύχτας – ΒΙΝΤΕΟ

Σκληρή κριτική στη κυβέρνηση της ΝΔ, επιφύλαξε ο γραμματέας του ΜεΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, υποστηρίζοντας ότι ο προϋπολογισμός της για το 2020, διακρίνεται από έλλειψη τόλμης και βασικών αξιών, δεν συνιστά σοβαρή οικονομική λύση αλλά ανεύθυνη υπακοή στους δανειστές και αναδεικνύει τις επιταγές της νεοφιλεύθερης βαρβαρότητας.

«Το στοίχημα θα κριθεί από τη συναίσθηση της τρικυμίας που έρχεται. Όμως δεν είστε οι πραγματικοί κυβερνήτες, το πηδάλιο, είναι σε άλλα χέρια. Αποκρύπτετε πού πραγματικά βρισκόμαστε, και είναι δεδομένο ότι σε 12 μήνες θα τον έχετε αποποιηθεί», τόνισε για τον Προϋπολογισμό ο κ. Βαρουφάκης.

«Ο προϋπολογισμός σας είναι η κορύφωση μιας 10ετούς απατηλής απόκρυψης της χρεοκοπίας που διακόπτεται με πλασματική ανάπτυξη, τον οποίο κρύβετε στις τσιμεντόπλακες της λιτότητας. Κινδυνεύει να μείνει στην Ιστορία ως άλλο ένα ευχολόγιο μιας μνημονιακής νύχτας» σημείωσε.

Ο κ. Βαρουφάκης συνέχισε την επίθεση στη κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι «έδωσε γη και ύδωρ στους θεσμούς».

«Επεκτείνετε την εξαθλίωση αυτών που μένουν στη χώρα. Επιλέγετε τη λιτότητα. Όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, έτσι και εσείς ισχυρίζεστε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική. Κρύβεστε πίσω από την ανεύθυνη υπακοή σας στη Τρόϊκα».

Ο κ. Βαρουφάκης υπεραμύνθηκε της οικονομικής πολιτικής που άσκησε ο ίδιος το πρώτο εξάμηνο του 2015 και κατηγόρησε τη κυβέρνηση για «θρασύτητα στην οποία καταφεύγει, επιμένοντας να παρουσιάζεται ως τιμητής της ανάπτυξης και της λύσης στο πρόβλημα.

«Το 2014 φέρατε την απόλυτη ύφεση. Μόνο στην απόλυτη ύφεση έχουμε μείωση των τιμών, μείωση του ΑΕΠ. Δεν βοηθιέται ο μέσος Έλληνας όταν μειώνονται και οι τιμές και οι μισθοί. Τα χρέη κ. Σταϊκούρα δεν μειώνονται έτσι. Εκεί μας αφήσατε το 2014. Αυτό είναι ο ορισμός των σταφυλιών της οργής. Και εμείς τι πετύχαμε; Τουλάχιστον δεν υπογράψαμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης και συμπλήρωσε:

«Λειτουργήσατε ανεύθυνα, ανάρμοστα, υπακούοντας τις επιταγές της τρόϊκα και το ΑΕΠ κατέρρευσε. Τολμάτε να παρουσιάζεστε ως τιμητές, την στιγμή που όταν παραλάβαμε την κυβέρνηση το 2015, είχαμε αποθεματικά για 23 μέρες, και ένα απορριφθέν «μέιλ Χαρδούβελη» με δεύτερο μνημόνιο; Ακόμα και το «ναι σε όλα» να έλεγα στον κ Ντάισελμπλουμ, θα έπαιρνα 22 δισ. ευρώ. Το τρίτο μνημόνιο ήταν μονόδρομος εφόσον δεν κάναμε αναδιάρθρωση του χρέους, ο κ. Ντάϊσελμπλουμ απειλούσε με κρίση χρέους και εσείς λέγατε τότε ‘βάστα Γερούν’. Εσείς και το ΠΑΣΟΚ είστε τα πρόσωπα της κρίσης» τόνισε.

«Έχω για τους πρώην συντρόφους μου πολλά ράμματα για τη γούνα τους, λόγω της ηττοπάθειας, και τις τύψεις τους. Αλλά δεν θα σας αφήσω να παρουσιάζεστε ως τιμητές για τα εγκλήματα που κάνατε κατά της λογικής και έφεραν σε απόγνωση τον λαό», επεσήμανε ο κ Βαρουφάκης, εισπράττοντας χειροκροτήματα και από τη πτέρυγα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δείτε το βίντεο:

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.