Αεροδρόμιο «Μακεδονία»: Παραδίδεται ο διάδρομος 10-28

Άννη Καρολίδου

Aκούγεται σαν Χριστουγεννιάτικος μποναμάς και πράγματι θα είναι ακόμη και αν ξεφύγει μερικές ημέρες, αφού όπως πληροφορείται το GRTimes.gr, ως το τέλος Δεκεμβρίου ή το πολύ μέσα στον Ιανουάριο, θα γίνει η διοικητική παράδοση του μεγάλου, καινούργιου, επιμηκυμένου προς τη θάλασσα διαδρόμου προσαπογειώσεων του αεροδρομίου «Μακεδονία», του 10-28.

Και μιλάμε για «μποναμά», για κάτι σαν όνειρο που γίνεται πραγματικότητα, αφού το συγκεκριμένο μεγάλο έργα ανατέθηκε το 2005 στον ανάδοχο, έπρεπε να παραδοθεί τον Ιούλιο του 2011 και μετά από διακοπές λόγω τεχνικο-οικονομικών προβλημάτων, παραδίδεται με καθυστέρηση εννέα χρόνων και αφού έχει κοστίσει, με τη συμπληρωματική σύμβαση, 179 εκατ. ευρώ.

Το βασικό κατασκευαστικό έργο της επέκτασης του 10-28 είναι έτοιμο από τον Απρίλιο του 2019, αλλά έπρεπε να γίνουν σημαντικά ηλεκτρομηχανολογικά έργα που αφορούν στη λειτουργία του, έργα που αφορούν τη λειτουργία ραδιοβοηθημάτων (ILS 2) και φωτοσήμανσης, που και αυτά πλέον έχουν εγκατασταθεί και είναι σε λειτουργική ετοιμότητα. Παράλληλα, έπρεπε να προετοιμαστεί και ένα εγχειρίδιο ασφαλούς λειτουργίας του.

Οπότε το έργο είναι ουσιαστικά έτοιμο να παραδοθεί διοικητικά στις επόμενες ημέρες ή έστω στις επόμενες λίγες εβδομάδες. Το έργο θα παραλάβει η Υ.Π.Α., η οποία έχει ορίσει την ολοκλήρωση του ελέγχου για τις 31 Ιανουαρίου 2020. Με τον έλεγχο και την πιστοποίηση του έργου, ο διάδρομος 10-29 θα παραδοθεί για λειτουργία στη Fraport.

Σε κατασκευή και το νέο terminal

To «Μακεδονία», που «τρέχει» και το έργο κατασκευής του νέου terminal επιβατών , έργο της Fraport Greece αυτό, αποκτά έτσι ένα μεγάλο διάδρομο μήκους 3,4 χλμ, που θα μπορεί να δεχθεί και αεροσκάφη που εκτελούν υπερατλαντικές πτήσεις.

Ωστόσο, οι εργασίες στους διαδρόμους του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης, θα ολοκληρωθούν μόνο αφού γίνουν κάποια η/μ έργα στο τμήμα της διασταύρωσης του 10-28 με τον άλλο διάδρομο, αυτόν που βρίσκεται σε λειτουργία, δηλαδή του 16-34.

Μόλις τεθεί σε λειτουργία ο διάδρομος 10-28, τότε στο ένα τμήμα της διασταύρωσης με τον 16-34, θα γίνουν κάποια έργα φωτοσήμανσης και αυτοματισμών, που θα διαρκέσουν περίπου ένα δίμηνο ΚΑΙ μετά, το «Μακεδονία» θα έχει δύο «τσίλικους» διαδρόμους προσαπογειώσεων.

Σε λειτουργία και το PBN

Σε ό,τι αφορά το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το «Μακεδονία», στις προσγειώσεις αεροσκαφών σε συνθήκες χαμηλής νέφωσης και λόγω της γεωμορφολογίας της γύρω περιοχής, εκτός από το ραδιοβοήθημα ILS 2, ήδη σε συνεννόηση ΥΠΑ- Fraport – αεροπορικών εταιρειών, εφαρμόζεται ένα ακόμη πρόσθετο σύστημα, από κάποιες εταιρείες και τύπου αεροσκαφών, το PBN, με το οποίο και με τη λήψη δορυφορικών σημάτων, υποβοηθείται ακόμη περισσότερο η προσγείωση.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.