Αναβάθμιση F-16 σε Viper: Έρχονται οι “οχιές” των αιθέρων – Ποια τα πλεονεκτήματα

Η αναβάθμιση του ισχυρού όπλου της χώρας μας, που δεν είναι άλλο από το F-16, είναι πλέον γεγονός. Τουλάχιστον στο πρώτο στάδιο καθώς μόλις χθες το ελληνικό κοινοβούλιο υπερψήφισε το σχετικό νομοσχέδιο το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και την αναβάθμιση των Mirage 2000.

Ο βασικός άξονας που κινήθηκε το νομοσχέδιο σε ότι αφορά τα F-16 ήταν η επαύξηση της επιχειρησιακής απόδοσης και δυναμικής των συγκεκριμένων αεροσκαφών και της Πολεμικής Αεροπορίας, όπως είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλους.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των μαχητικών αεροσκαφών F-16, είναι προϋπολογισμού 1,5 δισ. δολαρίων με το πρωτότυπο αεροσκάφος να εντάσσεται στην ΕΑΒ εντός του Δεκεμβρίου και την εταιρεία να αναλαμβάνει την αύξηση του υποκατασκευαστικού έργου στην ΕΑΒ κατά 16 εκατ. USD. Επίσης έχουν συμπεριληφθεί στη συμφωνία επωφελή προγράμματα αξίας 48 εκατ USD, προκειμένου να μπορέσουν οι ΕΔ να καλύψουν τις μεταβαλλόμενες επιχειρησιακές ανάγκες τους.

Η χρηματοδότηση

Η χρηματοδότηση του προγράμματος οροφής 260 εκατ. € για 7 έτη έχει ήδη εγκριθεί, ενώ η χρηματοδότηση των ετών 2019-21 (30 εκατ. € ανά έτος) έχει ήδη προ-αναληφθεί από το Υπουργείο Οικονομικών.

Αναλυτικά τι περιλαμβάνει η αναβάθμιση των F-16

Η χώρα μας διαθέτει 4 τύπους μαχητικών αεροσκαφών F-16.  Με την ολοκλήρωση της αναβάθμισης όλα τα μαχητικά F-16 θα επικοινωνούν μεταξύ τους κάτι που θα τους δίνει ένα ισχυρό πλεονέκτημα.

Αρχικά θα αναβαθμιστούν 30 F-16 Block 52+ που παραλάβαμε το 2009 και σε δεύτερο χρόνο τα καινούρια οπλικά και ηλεκτρονικά συστήματα θα λάβουν 55 Block 52+ που πήρε η χώρα μας το 2003.

Από Block 52+ σε Viper

-Bελτιωμένες δυνατότητες αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους

-Ενσωματώνονται σύγχρονοι αισθητήρες και συστήματα:

-Ραντάρ ενεργούς ηλεκτρονικής σάρωσης (Radar AESA) με νέες λειτουργίες:

-Ανίχνευση και παρακολούθηση κινουμένων στόχων σε επιφάνεια και έδαφος ταυτόχρονα

-Synthetic Aperture Radar (SAR) χαρτογράφηση του εδάφους,

-Βελτίωση αναζήτησης και ανίχνευσης στόχων αέρος-αέρος και αέρος εδάφους

-Βελτιωμένη εμβέλεια ανίχνευσης

Τροχοδρόμηση F-16
Τροχοδρόμηση F-16 HELLENIC AIR FORCE

-Αυξημένη ηλεκτρονική προστασία από παρεμβολές

-Eξελιγμένος κεντρικός υπολογιστής

-Νέα εξελιγμένα Συστήματα επικοινωνιών και μεταφοράς δεδομένων (LINK 16)

-Νέα έξυπνα και προηγμένα όπλα

-Νέοι αισθητήρες

Βλήματα

Τα F-16 Viper μπορούν να φορέσουν πυραύλους αέρος-αέρος υπέρυθρης καθοδήγησης AIM-9 Sidewinder, Magic II και ASRAAM και μεγάλου βεληνεκούς με καθοδήγηση ραντάρ AIM-7, Sky Flash και AIM-120.

Μπορεί επίσης να εκτοξεύσει τους πυραύλους με διευρυμένο «οπτικό πεδίο» AIM-9X, Python IV, AIM-132 ASRAAM και IRIS-T. Ειδικά για τον τελευταίο είναι πολύ σημαντικό πως ο πύραυλος αυτό κατασκευάζεται και στην Ελλάδα. Για στόχους στην θάλασσα μπορεί να «φορέσει» τους πυραύλους AGM-119/AGM-84/AGM-65G και τους  AGM-65 Maverick για στόχους στο έδαφος.

Παράλληλα μπορεί να εκτοξεύσει βόμβες καθοδηγούμενες με λέιζερ GBU-15 και διανομείς βομβιδίων.

Κινητήρας – πτητική απόσταση

Ο κινητήρας Pratt & Whitney F100-PW-229 ή ο General Electric F110-GE-129 που μπορεί να χρησιμοποιήσει δίνουν μεγάλη ισχύ. Ο F100-PW-229 δίνει ώθηση 29,100 λιβρών ενώ ο F110-GE-129 δίνει ώθηση 29,500 λιβρών. Το αεροσκάφος μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα που φτάνει τα 2 Mach 2 και μπορεί να διανύσει φορτωμένο με οπλικά συστήματα αποστάσεις 1,740 ναυτικά μίλια.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.