Γερμανός πρέσβης: Είμαστε πλήρως αλληλέγγυοι στην Ελλάδα για τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης

Σε δήλωση στήριξης της Ελλάδας σε σχέση με το μνημόνιο, που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη, προέβη ο Γερμανός πρέσβης στη χώρα μας, Ερνστ Ράιχελ.

“Είμαστε πλήρως, ευρωπαϊκά αλληλέγγυοι προς την Ελλάδα όσον αφορά στο πρόσφατα συμφωνημένο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γερμανός πρέσβης, κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιώργο Κουμουτσάκο, με αφορμή την παραλαβή από τη χώρα μας γερμανικής βοήθειας σε είδη πρώτης ανάγκης -αξίας περίπου 1,5 εκατ. ευρώ- για τη διαχείριση του μεταναστευτικού/προσφυγικού ζητήματος, ενόψει του χειμώνα.

Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι “και οι δύο χώρες έχουμε ισχυρό ενδιαφέρον να διατηρήσουμε το ζήτημα της εν λόγω συμφωνίας και του μεταναστευτικού όσο το δυνατόν πιο διακριτά. Χρειαζόμαστε την τουρκική συνεργασία στο μεταναστευτικό ζήτημα και θέλουμε η Κοινή Δήλωση ΕΕ- Τουρκίας να λειτουργήσει περισσότερο και καλύτερα στο μέλλον, μαζί με τα μέτρα της Ελληνικής Κυβέρνησης για τη διαδικασία ασύλου. Δεν βλέπουμε θεμελιώδη σύνδεση μεταξύ των δύο ζητημάτων”.

Από την πλευρά του, ο κ. Κουμουτσάκος απάντησε: “Είναι σταθερή μας πεποίθηση ότι το ζήτημα της μετανάστευσης και του προσφυγικού δεν είναι διμερές ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Είναι, όμως, η ελληνοτουρκική διάσταση της ευρωτουρκικής Κοινής Δήλωσης του 2016. Η ρύθμιση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία προς την Ευρώπη, που πρώτα αισθάνεται η Ελλάδα, ρυθμίζονται από μια ευρωτουρκική συνεννόηση”. Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, τόνισε πως δεν είμαστε ευχαριστημένοι από τον τρόπο που η Τουρκία ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της, όπως προκύπτουν από αυτήν την Κοινή Δήλωση. “Θέλουμε μια Τουρκία πολύ πιο αποτελεσματική στην καταπολέμηση των δικτύων των διακινητών. Πιστεύουμε ότι έχει τις δυνατότητες να το κάνει, επομένως εάν κάτι λείπει αυτό είναι η πολιτική θέληση. Θα θέλαμε, επίσης, μεγαλύτερη, αποδοτικότερη συνεργασία μεταξύ των αρμοδίων αρχών μας, είτε του ελληνικού Λιμενικού και του τουρκικού, είτε της Ελληνικής Αστυνομίας και της τουρκικής Στρατοχωροφυλακής. Λυπάμαι που θα πω ότι η ανταπόκριση των τουρκικών αρχών που ανέφερα είναι πολύ μειωμένη σε σχέση με αυτή που θα μπορούσαμε να έχουμε”, τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος.

Ο ίδιος σημείωσε ότι προσωπικά έχει συναντήσει δύο φορές μέσα σε τέσσερις μήνες τους Τούρκους συνομιλητές μου, υπογραμμίζοντας πως και τις δύο φορές η πρωτοβουλία προήλθε από την Ελλάδα. “Κανείς δεν μπορεί, λοιπόν, να κατηγορήσει τη χώρα μας ότι έχουμε έλλειμμα καλής θέλησης. Η Τουρκία πρέπει να το αξιολογήσει αυτό. Μέχρι τώρα, όμως, η πεποίθηση που έχουμε είναι ότι, δυστυχώς, η Τουρκία έχει εντάξει το μεταναστευτικό στην ευρύτερη γεωστρατηγική και γεωπολιτική της επιδίωξη, που έχει να κάνει με στόχους εξωτερικής πολιτικής στην ευρύτερη περιοχή. Και αυτό δεν πρέπει να γίνεται”, τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος.

Συνεργασία Ελλάδας-Γερμανίας στο μεταναστευτικό

Ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε πως η συνεργασία Ελλάδας-Γερμανίας στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής/προσφυγικής πρόκλησης φέρνει συγκεκριμένα αποτελέσματα, κάτι που επιβεβαιώνει και η σημερινή παράδοση στην Ελλάδα βοήθειας αξίας περίπου 1,5 εκ ευρώ, εν όψει του χειμώνα. Εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες στη γερμανική πλευρά και τόνισε: “Η συνεργασία των δύο χωρών όμως δεν εξαντλείται σήμερα. Έχει περιεχόμενο και βάθος, παρόν και μέλλον, καθώς η μεταναστευτική πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη δεν είναι παροδική. Ακριβώς γι αυτόν τον λόγο έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία να έχουμε μια ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση και το άσυλο. Μια πολιτική που θα είναι στέρεα εδραιωμένη στην ισορροπία μεταξύ ευθύνης και αλληλεγγύης. Αποτελεσματικής αλληλεγγύης και αποτελεσματικής ευθύνης”.

Εξέφρασε, επίσης, τον έντονο προβληματισμό του γιατί “οι ροές συνεχίζουν αμείωτες από την Τουρκία. Δεν πιστεύω ότι ένα κράτος όπως η Τουρκία, με τη γνωστή παράδοση επιβολής της εσωτερικής ασφάλειας εμφανίζεται αναποτελεσματικό στο να εμποδίσει και να αντιμετωπίσει ριζικά τα δίκτυα των διακινητών, που ενισχύουν με την παράνομη δράση τους τις μεταναστευτικές ροές”.

Από την πλευρά του ο Γερμανός πρέσβης ανακοίνωσε “υπερήφανος” ότι “55 φορτηγά αφίχθησαν από τη Γερμανία στην Ελλάδα, με είδη πρώτης ανάγκης που θα βοηθήσουν την ελληνική κυβέρνηση να στεγάσουν πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν στην Ελλάδα. Αναφέρομαι σε αγαθά για 10.000 μετανάστες και πρόσφυγες, συνολικής αξίας περίπου 1.5 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτή είναι βραχυπρόθεσμη βοήθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Είναι πρόσθετη της μακροπρόθεσμης στρατηγικής συνεργασίας που έχουμε”.

Όπως υπογράμμισε, μοιραζόμαστε κοινές θέσεις στην περαιτέρω ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού Συστήματος Μετανάστευσης και μεσομακροπρόθεσμη έμπρακτη βοήθεια στον τομέα της επιτάχυνσης της διαδικασίας ασύλου. “Αυτή την αλληλεγγύη δείχνουμε στην Ελλάδα, όχι μόνο με λόγια, αλλά και με πράξεις. Είμαι περήφανος για τη συνεργασία που έχουμε και η παράδοση των ειδών που έλαβε χώρα είναι αποτέλεσμα μιας επιτυχούς επίσκεψης του Υπουργού Εσωτερικών, κ. Ζεεχόφερ. Έχουμε εντατικοποιήσει τη συνεργασία μας και πρόθεσή μας είναι να είμαστε περισσότερο μαζί στο μέλλον”, κατέληξε.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.