Δυο νεκροί και δέκα τραυματίες σε πυροβολισμούς στο Στρασβούργο

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ενημερώνεται διαρκώς για τα γεγονότα στο Στρασβούργο και στέλνει στην πόλη τον υπουργό Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του.

Οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν ταυτοποιήσει τον δράστη της ένοπλης επίθεσης που έγινε σήμερα το βράδυ στο κέντρο του Στρασβούργου και τον καταδιώκουν, ανακοίνωσε η αστυνομία, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ/ΜΠΕ.

Για πυροβολισμούς στο κέντρο του Στρασβούργου έκανε λόγο η γαλλική αστυνομία ενώ η πυροσβεστική υπηρεσία ανέφερε ότι υπάρχουν πλέον δύο νεκροί και δέκα τραυματίες.

Το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαίωσε πως πρόκειται για ένα “σοβαρό επεισόδιο δημόσιας ασφάλειας” στην πόλη και ζήτησε από τους πολίτες να παραμείνουν εντός.  

Δυνάμεις ασφαλείας έχουν αποκλείσει την περιοχή και τα δρομολόγια του τραμ έχουν σταματήσει σύμφωνα με δημοσιεύματα, όπως αναφέρει το BBC. 

Ο δημοσιογράφος Μπρουνό Πουσάρ έγραψε στο τουίτερ του πως ακούστηκαν δεκάδες πυροβολισμοί στον δρόμο αυτό στο κέντρο της πόλης. 

Ο Εμανουέλ Φουλόν, υπάλληλος Τύπου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο περιέγραψε πως επικράτησε πανικός στο κέντρο στο άκουσμα των πυροβολισμών και πως αστυνομικού έτρεχαν στους δρόμους του Στρασβούργου.΄

Ο αντιδήμαρχος της πόλης Αλέν Φοντανέ έγραψε στο τουίτερ πως “ακούστηκαν πυροβολισμού στο κέντρο του Στρασβούργου. Σας ευχαριστώ όλους που παραμένετε στα σπίτια σας μέχρι να ξεκαθαριστεί η κατάσταση”.  

Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν μέσω του Twitter ότι το επεισόδιο αυτό σημειώθηκε κοντά σε μια χριστουγεννιάτικη αγορά, όπως μετέδωσε το euronews.gr. Αξίζει δε να αναφερθεί πως η συγκεκριμένη χριστουγεννιάτικη αγορά συγκεντρώνει τέτοια εποχή χιλιάδες τουρίστες. 

Πηγή από το γραφείο της Εισαγγελίας είπε πως το κίνητρο πίσω από τους πυροβολισμούς δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει και πως είναι σε εξέλιξη έρευνα σχετική με το αν πρόκειται για τρομοκρατικό επεισόδιο ή όχι. Ο υπουργός Οικολογίας, ΦΡανσουά ντε Ρουγκί μετέφερε σε τιτίβισμά του την αλληλεγγύη και την υποστήριξη για τον κόσμο του Στρασβούργου. Επίσης μετέφερε την υποστήριξή του για τις δυνάμεις ασφαλείας. “Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να προστατέψουμε τον γαλλικό λαό”.  

Αξίζει δε να αναφερθεί πως η Γαλλία βρίσκεται πάντα σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης έπειτα από μια σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων που έπληξαν τη χώρα στα τέλη του 2015 και το 2016 στη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν συνολικά (από το Μπατακλάν στη Νίκαια) περί των 240 ανθρώπων.  

Οι πληροφορίες ήθελαν πιθανότατα να είναι εγκλωβισμένος ο Έλληνας ευρωβουλευτής, Νίκος Ανδρουλάκης

Πυροβολισμοί ακούστηκαν πριν λίγη ώρα κοντά στην χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου, στη Γαλλία, σύμφωνα με μαρτυρίες. Η επίθεση έχει γίνει σε εστιατόριο και ανάμεσά τους είναι Έλληνας Ευρωβουλευτής, πιθανότατα ο Νίκος Ανδρουλάκης της «Ελιάς». 

Χρήστες του Twitter κάνουν λόγο για ένοπλη επίθεση.

Υπάλληλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έγραψε στο Twitter πως η Αστυνομία έχει αποκλείσει την πλατεία Κλεμπέρ και άλλα μέρη του κέντρου της πόλης για αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική του Στρασβούργου, υπάρχει τουλάχιστον ένας νεκρός και τρεις πολύ σοβαρά τραυματίες. 

Οι αυτόπτες μάρτυρες

Για “πολλούς πυροβολισμούς” σε διάφορους κεντρικούς δρόμους του Στρασβούργου, έκαναν λόγο μάρτυρες που μίλησαν στον ιστότοπο της τοπικής εφημερίδας DNA.

Ένας από τους μάρτυρες, κάτοικος της οδού Αρκάντ, είπε ότι είδε δύο ανθρώπους πεσμένους στο έδαφος. “Αιμορραγούσαν, φαίνονταν τραυματισμένοι. Άλλοι άνθρωποι άρχισαν να φωνάζουν. Οι αστυνομικοί έφτασαν πολύ γρήγορα. Στην αρχή νόμιζα ότι ήταν ξεκαθάρισμα λογαριασμών, επειδή ο κόσμος κυκλοφορούσε ακόμη στον δρόμο. Στη συνέχεια η περιοχή αποκλείστηκε, έφτασαν τα ασθενοφόρα και απομάκρυναν τα θύματα”, είπε.

Ο Αλέν Λαφόν, που ζει στην οδό Ορφέβρ, στο κέντρο του Στρασβούργου, είπε ότι άκουσε πέντε πυροβολισμούς. Όταν κοίταξε από το παράθυρο του σπιτιού του “αρχικά δεν είδα τίποτα”, είπε. “Μετά, είδα έναν άνθρωπο πεσμένο μπροστά στο κοσμηματοπωλείο Schmidt-Lutz. Στην απέναντι πλευρά ήταν άλλοι δύο άνθρωποι, ξαπλωμένοι κάτω. Είδα και τον γιατρό μου, τον Δρ. Φιλίπ Βαλί, να τους δίνει τις πρώτες βοήθειες”, είπε ο μάρτυρας.

Έκκληση να μείνουν οι πολίτες στα σπίτια τους 

Ο δήμος του Στρασβούργου κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους, μετά τους πυροβολισμούς στο κέντρο της πόλης, από τους οποίους έχασε τη ζωή του τουλάχιστον ένας άνθρωπος.

Οι υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάλεσαν επίσης όσους βρίσκονταν στο κτίριο να παραμείνουν εκεί και να μην βγουν έξω, όπως ανέφερε ο απεσταλμένος του ΑΠΕ-ΜΠΕ Α. Βικέτος.

Το επεισόδιο αυτό σημειώθηκε κοντά στην εμβληματική χριστουγεννιάτικη αγορά της πόλης.

“Πυροβολισμοί στο κέντρο του Στρασβούργου. Παρακαλούμε όλους να μείνουν στα σπίτια τους αναμένοντας να ξεκαθαρίσει η κατάσταση”, ανέφερε ο αντιδήμαρχος της πόλης, Αλέν Φοντανέλ.

Οι αρχές κάλεσαν επίσης μέσω του Twitter τον κόσμο να μην διαδίδει ψευδείς φήμες, να παραμείνει ψύχραιμος και να ενημερώνεται μόνο από επίσημες πηγές. Το τιτίβισμα των γαλλικών αρχών που καλεί τους πολίτες:  

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης

Από το γραφείο του στο Στρασβούργο όπου παραμένει για λόγους ασφαλείας μετά από υποδείξεις των αρμοδίων αρχών, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης δηλώνει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ότι σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες που έχουν, οι πυροβολισμοί “έπεσαν” στην Χριστουγεννιάτικη αγορά του Στρασβούργου.

Οι αρμόδιες αρχές κάνουν λόγο για νεκρούς και τραυματίες χωρίς να δίνουν περισσότερα στοιχεία ενώ μέχρι στιγμής ο δράστης δεν έχει συλληφθεί ή εξουδετερωθεί, αναφέρει ο κ. Παπαδημούλης και όπως προσθέτει στην επικοινωνία του με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με απόφαση των αρμοδίων αρχών έχει απαγορευτεί η κίνηση έξω από το κοινοβούλιο και δεν επιτρέπεται για λόγους ασφαλείας σε κανέναν να μετακινηθεί. Αντίστοιχα και όσοι πολίτες βρίσκονταν στο κέντρο της πόλης παραμένουν στο σημεία μέχρι νεοτέρας.

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπογραμμίζει πως η σκέψη του αυτή την ώρα είναι στις οικογένειες των θυμάτων και εκφράζει την ελπίδα να υπάρχουν οι λιγότερες δυνατές ανθρώπινες απώλειες.

Το τιτίβισμα του Νίκου Ανδρουλάκη:  

 

Η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή σε τιτίβισμά της αναφέρει πως το Ευρωκοινοβούλιο έχει ενεργοποιήσει το πρωτόκολλο εκτάκτου ανάγκης. Βρίσκονται αποκλεισμένοι ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλειά τους. Μείνετε ασφαλείς και μέσα στα κτίρια.

Ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου :

Ο Αντόνι Ταγιάνι αναφέρθηκε στους Ευρωβουλευτές του και είπε πως αυτοί “δεν πρόκειται να πτοηθούν και πως η συζήτηση θα συνεχιστεί”. Αναφέρεται πως ευρωβουλευτές, προσωπικό και δημοσιογράφοι βρίσκονται όλοι εγκλωβισμένοι στο Ευρωκοινοβούλιο σήμερα στα 3 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης.

Η τραγική ειρωνεία..

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.