Παναγιωτόπουλος: Ο Ερντογάν μας είπε να μην χτυπάμε πολύ τα χέρια στο τραπέζι – Το ΥΠΕΘΑ δεν είναι περιστερώνας

Σε νέες αποκαλύψεις σχετικά με το παρασκήνιο της συνάντησης που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Λονδίνο, προχώρησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, λέγοντας ενδεικτικά ότι ο Τούρκος πρόεδρος είπε στην ελληνική διπλωματική αποστολή «να μην χτυπάμε πολύ τα χέρια στο τραπέζι».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ λίγες ώρες έπειτα από την προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σχολίασε πως αυτή η δήλωση «εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο εμπρηστικών και προκλητικών δηλώσεων… Μετά τη συνάντηση είπε ‘’να μη χτυπάμε πολύ τα χέρια στο τραπέζι’’ και μετά έρχεται αυτή η δήλωση… Στο ίδιο έργο θεατές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός. «Δεν είχαμε ψευδαίσθηση ότι θα τα βρούμε σε όλα και θα φύγουμε ικανοποιημένοι, αλλά είπαμε αυτά που έπρεπε να πούμε» αποσαφήνισε.

Αναφερόμενος στη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης παρατήρησε ότι «δεν μπορεί να μιλάμε για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και από την άλλη να κάνουν πανσπερμία προκλητικών δηλώσεων και εμπρηστικής ρητορικής… Είναι σαν να κάνουμε ένα βήμα μπροστά και τρία πίσω, ειδικά με την τουρκολιβυκή συμφωνία που αμφισβητεί ευθέως κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας» και συμπλήρωσε: «Η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης πάσχει. Είναι δήλωση προθέσεων των δύο πλευρών προκειμένου να οριοθετηθούν οι θαλασσιές ζώνες τους αλλά δεν νομίζω να κυρωθεί από την λιβυκή βουλή».

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι «σε μια κυβέρνηση πάντα υπάρχουν και τα γεράκια που υιοθετούν και πιο επιθετική γλώσσα. Το ΥΠΕΘΑ δεν είναι περιστερώνας, ούτε πρέπει να δώσει την εντύπωση ότι είναι περιστερώνας. Εκεί θα συναντήσετε και τα ‘’γεράκια’’, υπάρχουν πολλές γλώσσες, η κυβέρνηση υιοθέτει τις τελικές αποφάσεις και η στρατιωτική ηγεσία ακολουθεί τις αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας. Θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας δίκαια».

«Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο γεγονός η γενοκτονία των Ποντίων, οι μνήμες είναι ακόμα νωπές και ζωντανές» επισήμανε, αναφερόμενος στη δήλωση του πρωθυπουργού που προκάλεσε την οργή της Άγκυρας.

Σχετικά με το προσφυγικό/μεταναστευτικό, σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώνει άλλο βάρος και στόχος είναι να ελεγχθεί καλύτερα ο Έβρος με περιπολίες στρατιωτών και αστυνομικών, αγορά προηγμένου εξοπλισμού στα 220 χλμ της χερσαίας συνοριογραμμής, περισσότερους φράχτες, μέσα περιπολίας, ελικόπτερα, πλωτά μέσα και κλειστούς χώρους για τους μετανάστες.

Πηγή: skai.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.