Συνέντευξη-κόλαφος για τον Μητσοτάκη και την εγκληματική αδράνεια της κυβέρνησης της ΝΔ στο προσφυγικό της Ζ.Τσιριγώτη στο militaire.gr

“Ποταμός” είναι η συνέντευξη που έδωσε η Ζαχαρούλα Τσιριγώτη στον Πάρη Καρβουνόπουλο και το militaire.gr για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, αποκαλύπτοντας την εγκληματική αδράνεια, την υποτίμηση του προβλήματος και τα διαχειριστικά ελλείμματα από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης που οδήγησαν τα κέντρα στα ελληνικά νησιά σε εκρηκτική κατάσταση.

Όπως γράφει το militaire.gr, η Ζαχαρούλα Τσιριγώτη είναι η πρώτη γυναίκα Αντιστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ., η οποία το 2015 κλήθηκε να διαχειριστεί τις ροές προσφύγων και μεταναστών που όπως λέει εκείνη την περίοδο είχαν φτάσει και τις 10.000 την ημέρα. Λίγο μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου συμμετείχε σε σύσκεψη προκειμένου να ενημερωθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το προφυσικό – μεταναστευτικό και είχε προειδοποιήσει ότι τα πράγματα θα δυσκολέψουν. Λίγες ημέρες μετά, στις 23 Ιουλίου αποστρατεύθηκε.

Μιλώντας στον Πάρη Καρβουνόπουλο, η Ζ.Τσιριγώτη ανέφερε ότι το 2015 που ανέλαβε τη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ουσιαστικά όλος ο μηχανισμός φτιάχτηκε από το μηδέν, αφού αν και υπήρχαν οι σχετικοί νόμοι από το 2013, δεν υπήρχε καμία δομή στημένη για να διαχειριστεί τον κόσμο που ερχόταν.

Σταθηκαμε όρθιοι γιατί ξέραμε τι σημαίνει συνεργασία, οργάνωση, συντονισμός” ανέφερε, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ άρχισε να βοηθάει την Ελλάδα μετά το Σεπτέμβριο και ειδικά μετά το πρώτο τρομοκρατικό χτύπημα στη Γαλλία εκείνη τη χρονιά. “Εμείς προσπαθήσαμε όσο γίνεται καλύτερα, και στο πλαίσιο του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και τις ανθρωπιάς να διαχειριστούμε τις ροές” ανέφερε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας ότι οι αριθμοί των ανθρώπων που φτάνουν σήμερα στην Ελλάδα δεν συγκρίνονται με αυτούς του 2015, αφού εκείνη τη χρονιά πέρασε από τη χώρα σχεδόν 1 εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες!

Η Ζ.Τσιριγώτη αναφέρθηκε ακόμα στην σύσκεψη στην οποία, λίγο μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, κλήθηκε να πει την άποψή της για το προσφυγικό – μεταναστευτικό και στην οποία είπε όπως ανέφερε την αλήθεια γιατί πιστεύει ότι ο Πρωθυπουργός πρέπει να γνωρίζει τι συμβαίνει για να πάρει τη σωστή απόφαση. “Εκεί πράγματι είπα ότι αναμένεται αύξηση, όπως συμβαίνει πάντα το καλοκαίρι, άλλά και λόγω της αστάθειας που υπάρχει στα κράτη που γειτνιάζουμε. Όφειλα να ενημερώσω, ενημέρωσα και πιστεύω ότι υπήρχε μία υποτίμηση και μία αδράνεια εκ μέρους του κρατικού μηχανισμού. Δεν έγινε αποσυμφόρηση των νησιών, υπήρχε καθυστέρηση στο να καταλάβει ο κρατικός μηχανισμός τι πρέπει να κάνει“.

Ως προς το αν μπορεί να γίνει αποτροπή, η Ζ.Τσιριγώτη ανέφερε ότι δεν μπορεί να γίνει αποτροπή χωρίς συνεργασία με την Τουρκία, όταν σε πολλά σημεία η απόσταση ανάμεσα στα ελληνικά νησιά και τα τουρκικά παράλια είναι 1,5 με 2 ναυτικά μίλια. Άπαξ και μπει η βάρκα το νερό και φτάσει στα χωρικά σου ύδατα πρέπει να κάνεις έρευνα και διάσωση, όπως είπε.

Επεσήμανε ωστόσο ότι η ίδια δεν αντιμετώπισε πρόβλημα γιατί “δεν άφησα να περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να υπάρξει συνάντηση. Πρέπει να κρατάς το θέμα ζεστό. Πήγα άπειρες φορές στην Τουρκία, και όχι μόνο εγώ, υπήρξε συνεργασία σε όλα τα επίπεδα”.

“Ειναι πολύ σημαντικό θέμα για να αφήνουμε να υπεισέρχονται μικροκομματικές και μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις. Υπήρχαν μηχανισμοί που λειτουργούσαν. Υπάρχουν άνθρωποι και σε πολιτικό και σε υπηρεσιακό επίπεδο που έχουν την τεχνογνωσία και την εμπειρία και για μένα θα πρέπει η κυβέρνηση πρωτίστως να καθίσει σε ένα τραπέζι και να δούμε τι θα κάνουμε” ανέφερε, επισημαίνοντας ότι πρωτίστως “θα πρέπει να υπάρχει μία στρατηγική και παράλληλα επιχειρησιακή στρατηγική για να μπορέσουν να ανασάνουν τα νησιά που είναι σε δραματική κατάσταση και έρχεται και χειμώνας. Και έχουμε δει στο παρελθόν εξεγέρσεις και θανάτους και αυτά δεν είναι ό,τι καλύτερο για μία χώρα δημοκρατική που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα“.

“Η ένταξη είναι πολύ σημαντική. Δεν μπορείς να πηγαίνεις 1.500 αιτούντες άσυλο σε ένα μέρος όπου δεν υπάρχουν σχολεία ή δεν υπάρχουν πολλοί δάσκαλοι ή δεν υπάρχει αστυνομία, που δεν υπάρχει κρατικός μηχανισμός να υποστηρίξει αυτή τη δομή. Θα πρέπει να δοθούν κίνητρα στην τοπική αυτοδιοίκηση και να αναλάβουν οι δημοτικές αρχές να υποστηρίξουν τον τρόπο ένταξης αυτών των ανθρώπων. Για να πω ένα παράδειγμα, αν χρηματοδοτείται η τοπική αυτοδιοίκηση θα μπορούσε να κάνει προγράμματα και να καταγράψει τι ικανότητες έχουν οι άνθρωποι που είναι μέσα. Και ύστερα να χορηγήσουν χρήματα στην τοπική αυτοδιοίκηση, να ανοίξουν κάποιες δουλειές και να μην είναι οι άνθρωποι αυτοί όλη μέρα μέσα σε ένα κέντρο φιλοξενίας.Θέλει πολλή μεγάλη προσοχή,να ενημερώσει το κράτος τις τοπικές κοινωνίες. Δεν μπορείς να πηγαίνεις σε μία κοινωνία που έχει προβλήματα, που οι κάτοικοι δεν έχουν δουλειά και να τους προσθέτεις ένα ακόμα θέμα”.

“Η παιδεία είναι πολύ σημαντικό εργαλείο για την ένταξη.Τις προάλλες έβλεπα στην τηλεόραση τη μεταφορά απο τα νησιά και ένας δημοσιογράφος έπαιρνε συνέντευξη από μία μητέρα με παιδιά. Το μεγαλύτερο από τα παιδιά, που ήταν περίπου 12 ετών, έκανε το διερμηνέα στη μητέρα του, δηλαδή στον 1,5 χρόνο που έμεινε στη Μόρια είχε μάθει ελληνικά, είναι πολύ σημαντικό αυτό”.

Στην ερώτηση αν η Ελλάδα κινδυνεύει να “ισλαμοποιηθεί” όπως λένε κάποιοι,η απάντησή της ξεκάθαρη: (στο 30.45′)”Η Ελλάδα δεν κινδυνεύει από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που έρχονται να βρουν ένα καλύτερο αύριο και να σώσουν τη ζωή τους. Κινδυνεύει από άλλα πράγματα.Εμείς οι ίδιοι είμαστε που τα κάνουμε έτσι, που τα φουσκώνονυμε. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί οτυς και πολύ περισσότερο εκείνοι να ζούνε μαζί μας. Για όλα υπάρχει η ελληνική νομοθεσία, ό,τι ισχύει για τους Έλληνες ισχύει και για τους αλλοδαπούς. Η ελληνική κοινωνία έχει αποδείξει ότι μπορεί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα να κάνει αυτό που πρέπει να κάνει και νομίζω ότι όλοι καταδικάζουμε τις ακρότητες”.

“Το σχέδιο που παρουσίασε ο κ.Στεφανής δεν είναι κάτι άμεσο, μπορεί να εφαρμοστεί μετά από ένα χρόνο. Εγώ καταλαβαίνω ότι δεν ρωτήθηκε η ΕΛΑΣ. Δεν μπορείς να έχεις σε μία κλειστή δομή, με μία περίφραξη 5.000 συν άτομα απο διαφορετικές εθνικότητες,θρησκευτικές αντιλήψεις και να τους στερείς την ελευθερία και να τους έχεις εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα δημιουργήσει προβλήματα δημόσιας τάξης”.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.