Τα είπαν για 70 λεπτά Σόιμπλε – Μητσοτάκης

Ολοκληρώθηκε περίπου στις 2 μετά το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας), η συνάντηση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο Βερολίνο.
Η συνάντηση διήρκεσε 70 λεπτά και πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του κ. Σόιμπλε, στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ μετά δεν έγιναν δηλώσεις. Σε λίγη ώρα ο κ. Μητσοτάκης θα έχει γεύμα εργασίας με Γερμανούς επιχειρηματίες.
Στη συνάντηση Μητσοτάκη- Σόιμπλε παρόντες ήταν ο τομεάρχης οικονομικής πολιτικής της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας και ο σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη για τα δημοσιονομικά Στέλιος Πέτσας.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένετο, όπως και χθες κατά τη συνάντηση με την κ.Μέρκελ, να παρουσιάσει στον κ.Σόιμπλε το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ, με έμφαση στις μεταρρυθμίσεις, ενώ ήδη από χθες είχε στείλει το μήνυμα ότι η ΝΔ απορρίπτει κάθε σκέψη για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, άποψη που έχουν κύκλοι του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Ο Σόιμπλε έχει επίσης την άποψη περί διατήρησης των υψηλών πρωτογενών της τάξης του 3,5% για μία δεκαετία, ενώ η ΝΔ είχε θέσει εδώ και ένα χρόνο την ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων στο ελληνικό πρόγραμμα, στοιχείο που αποτελεί βασική παράμετρο της κυβερνητικής πρότασης που έχει παρουσιάσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για μείωση φόρων και δαπανών.

Πάντως οι χτεσινές αναφορές του κ. Μητσοτάκη και ενώπιον της Γερμανίδας καγκελαρίου ότι «είναι αδιαπραγμάτευτη» η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη ουσιαστικά ήταν απαντητικές και σε ένα μέρος του κυβερνώντος χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας. Όπως ανέφεραν γαλάζιες πηγές «η κατάσταση στο γερμανικό κοινοβούλιο δεν είναι εύκολη για την Ελλάδα, υπάρχει μεγάλη κόπωση», μεταφέροντας ένα μάλλον βαρύ κλίμα στη Γερμανία για το ελληνικό ζήτημα, ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ τόνιζε ότι «πρέπει να βλέπουμε και τις δύο πλευρές του λόφου, υπάρχουν φωνές στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο που λένε να βγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη».

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα της «καχυποψίας» και εν πολλοίς «απομόνωσης» -όπως το μεταφέρουν πηγές της ΝΔ- που επικρατεί σε πολιτικούς κύκλους του Βερολίνου για την πορεία της Ελλάδας στην ευρωζώνη, παραμένει και ενισχύεται η εκτίμηση που έχουν στη ΝΔ ότι δεν είναι εκτός πραγματικότητας το ενδεχόμενο να εξελιχθούν τα πράγματα μέχρι του σημείου η Ελλάδα να παρακαλάει για τέταρτο μνημόνιο και αντί αυτού οι Ευρωπαίοι να προτρέπουν σε Grexit.

Από την άλλη όπως εξηγούσε σε συνομιλητές του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειχνε να έχει αμφιβολίες για τις βαθύτερες σκέψεις του πρωθυπουργού για το συγκεκριμένο ζήτημα. «Έχετε πειστεί ότι θέλει ο κ. Τσιπρας να παραμείνει στην ευρωζώνη; Όταν βλέπω βουλευτές να λένε για δραχμή και να μην αποδοκιμάζονται, αυτό μπορεί να προβληματίζει για το τι σκέφτεται ο κ. Τσιπρας».

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο ο κ. Μητσοτάκης μετέφερε στην Άνγκελα Μέρκελ την άποψή του ότι η αξιολόγηση θα πρέπει να κλείσει το ταχύτερο δυνατό, εκτιμώντας ότι, όπως και ο ίδιος έχει δηλώσει, τα «υπερβολικά μέτρα που μας ζητάνε» είναι αποτέλεσμα της καθυστέρησης στο κλείσιμο της αξιολόγησης, που για τη ΝΔ βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση.

Γι’ αυτή καθ’ αυτή την πορεία της αξιολόγησης στη ΝΔ επεξεργάζονται τρία σενάρια: Το πρώτο αφορά στο να ολοκληρωθεί άμεσα, το δεύτερο έχει να κάνει με εμπλοκή που μπορεί να οδηγήσει στον Αλέξη Τσίπρα στην επιλογή των πρόωρων εκλογών και το τρίτο στο να «σέρνεται η χώρα μέχρι το καλοκαίρι». Πάντως για το πώς θα πορευτεί η ΝΔ σύμφωνα με τους συνομιλητές του κ. Μητσοτάκη ο πρόεδρος της ΝΔ τονίζει ότι «θα περιμένουμε τις 20 Φεβρουαρίου και θα το δούμε μετά. Εμείς δεν μπορούμε να προκαλέσουμε εκλογές, αλλά να ζητάμε εκλογές. Μετά τις 20 Φεβρουαρίου, θα είμαστε πιο αυστηροί στην κριτική μας».

Αν και στη ΝΔ τονίζουν ότι οι εκλογές είναι θέμα που αφορά την Ελλάδα, εντούτοις το μήνυμα Μητσοτάκη και στο Βερολίνο ήταν πως οι εκλογές δεν είναι πρόβλημα αλλά η λύση στο ελληνικό ζήτημα αλλά και για την Ευρώπη καθώς «στην Ελλάδα ξεκίνησε το κίνημα του ευρωπαϊκού λαϊκισμού και ελπίζω να τελειώσει», και μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, το στίγμα που έδωσε στην Άγκελα Μέρκελ ο πρόεδρος της ΝΔ ήταν ναι σε διαρθρωτικά μέτρα και μεταρρυθμίσεις όχι σε νέα δημοσιονομικά μέτρα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.