Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

Η 1η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS το 1988, με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) και στη συνέχεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Το AIDS είναι μία από τις φονικότερες επιδημίες στην παγκόσμια ιστορία.

1 Δεκεμβρίου 2019 – Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS με θέμα « οι Κοινότητες κάνουν τη Διαφορά»

Μήνυμα Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ:

Ο τερματισμός της επιδημίας του AIDS μέχρι το 2030, όπως έχουμε δεσμευτεί με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, θα απαιτήσει μία συνεχή συλλογική προσπάθεια. Τα Ηνωμένα Έθνη, οι κυβερνήσεις, η κοινωνία των πολιτών και άλλοι εταίροι συνεργάζονται για να διευρύνουν την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και να σταματήσουν τις νέες μολύνσεις από τον ιό HIV. Περισσότεροι από 23 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν με HIV έλαβαν θεραπεία το 2018.

Οι κοινότητες σε όλο τον κόσμο βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας -βοηθώντας τους ανθρώπους να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, προωθώντας την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και κοινωνικών υπηρεσιών χωρίς το στίγμα, εξασφαλίζοντας ότι οι υπηρεσίες φθάνουν τους πιο ευάλωτους και περιθωριοποιημένους και πιέζοντας να αλλάξουν οι νόμοι που κάνουν διακρίσεις. Όπως ορθά τονίζει το θέμα του φετινού εορτασμού, οι κοινότητες κάνουν τη διαφορά.

Ωστόσο, οι υπάρχουν ακόμη ανικανοποίητες ανάγκες. Ένας αριθμός ρεκόρ 38 εκατομμυρίων ανθρώπων ζουν με τον ιό HIV, ενώ οι πόροι για την αντιμετώπιση της επιδημίας μειώθηκαν πέρυσι κατά 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Πρέπει, περισσότερο από ποτέ, να αξιοποιήσουμε τον ρόλο των κοινωνικών οργανώσεων που υποστηρίζουν τους φορείς, παρέχουν υπηρεσίες για τον ιό HIV, προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και προσφέρουν υποστήριξη.

Όπου συμμετέχουν οι κοινότητες, βλέπουμε την αλλαγή να συμβαίνει. Βλέπουμε ότι η επένδυση οδηγεί σε αποτελέσματα. Βλέπουμε επίσης, ισότητα, σεβασμό και αξιοπρέπεια.

Με τις κοινότητες, μπορούμε να σταματήσουμε το AIDS.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.