“Η προσφυγική κρίση ήρθε για να μείνει”: Το σχέδιο της κυβέρνησης και η πίεση σε ΕΕ- Τουρκία

Το σχεδιασμό της κυβέρνησης στο προσφυγικό- μεταναστευτικό ανέλυσε και υπερασπίστηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά και στέλνοντας μηνύματα τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της χώρας.

Εγκάλεσε τους Ευρωπαίους εταίρους για έλλειμμα αλληλεγγύης και την Τουρκία για παραβίαση της συμφωνίας με την ΕΕ, αλλά ταυτόχρονα παραδέχθηκε απευθυνόμενος στο εσωτερικό της χώρας ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, ότι η προσφυγική κρίση ήρθε για να μείνει και ότι θα προχωρήσουν οι επιστροφές, οι οποίες όμως δεν λύνουν μόνες τους το πρόβλημα αλλά έχουν ένα συμβολισμό αποτροπής. Υπερασπίστηκε τη δημιουργία κλειστών κέντρων και υπογράμμισε την πολιτική φύλαξης των συνόρων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η χώρα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι.

Ουσιαστικά απευθύνθηκε εμμέσως σε όσους και από τη βάση της Νέας Δημοκρατίας αντιδρούν στη μετεγκατάσταση προσφύγων και θεωρούν ότι θα έπρεπε ήδη να έχουν σταματήσει οι ροές με την αλλαγή κυβέρνησης, θέτοντας το ζήτημα σε βάση ρεαλισμού, αποδεχόμενος ότι απαιτείται χρόνος για αποτελέσματα και ότι υπάρχουν παράγοντες πέραν του ελέγχου της κυβέρνησης.

“Ο πολιτισμός μας είναι πολύ ισχυρός για να επηρεαστεί έτσι εύκολα από άλλους και η σημαία μας είναι πολύ μεγάλη για να μπορεί να αγκαλιάσει όποιον επιθυμεί να την τιμήσει” είπε εξάλλου ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας στα περί κινδύνου αλλοίωσης πληθυσμού και προτάσσοντας το επιχείρημα διαχωρισμού των προσφύγων από τους μετανάστες. Ζήτησε δε ενότητα και απομόνωση των ακραίων φωνών.

“Καταλαβαίνει και η κοινωνία ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις”

Ο πρωθυπουργός ειδικότερα δήλωσε αισιόδοξος ότι “ενωμένη η ελληνική κοινωνία απέναντι σε αυτή την κρίση θα απομονώσει τις ακραίες φωνές οι οποίες για λόγους προσωπικής ή κομματικής ιδιοτέλειας θέλουν να κάνουν σπέκουλα” και τόνισε ότι “απαιτείται ενωμένοι να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση” εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η χώρα θα τα καταφέρει.

Σχολίασε εξάλλου ότι το προσφυγικό- μεταναστευτικό πρόβλημα είναι σημαντικό και διαρκές και εκτίμησε ότι καταλαβαίνει και η ελληνική κοινωνία ότι “δεν έχει μαγικές λύσεις” καθώς είναι εξαιρετικά σύνθετο και έχει μία ανθρώπινη διάσταση.

“Αυτή η κρίση έχει έρθει για να μείνει. Η Ευρώπη δυστυχώς θα εξακολουθήσει να αποτελεί μαγνήτη μετακινήσεις από Ασία και Αφρική” , εκτίμησε εξάλλου ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: “Για αυτό και καλύτερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο να προστατεύσει τα ανατολικά της σύνορα αλλά και για να μοιραστεί με ίσο, δίκαιο τρόπο τους συμπολίτες μας, που θα απολαύσουν το δικαίωμα να μένουν μόνιμα στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο”.

Κάλεσε δε εκ νέου την Ευρώπη να πιέσει την Τουρκία για την τήρηση της κοινής δήλωσης για το προσφυγικό- μεταναστευτικό. Σημείωσε ότι η Τουρκία έχει υποχρεώσεις, για παράδειγμα όταν το ελληνικό λιμενικό ενημερώνει την τουρκική ακτοφυλακή ότι μία βάρκα έχει ξεκινήσει από τα τουρκικά παράλια η τουρκική ακτοφυλακή πρέπει να παρεμβαίνει πριν η βάρκα αυτή εισέλθει στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Ο πρωθυπουργός όμως τόνισε πως αν και το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και δεν είναι διμερές με την Τουρκία, “εμείς είμαστε όμως αυτοί που βρισκόμαστε στο μάτι του κυκλώνα αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις του προβλήματος. Αρα ωραία αυτά που λέμε για την Ευρώπη η χώρα όμως χρειάζεται μία εθνική στρατηγική διαχείρισης ενός οξύτατου προβλήματος, το οποίο δεν είμαστε βέβαιοι εάν θα γίνει καλύτερο ή χειρότερο και πρέπει να μιλήσουμε ειλικρινά για όλα τα ενδεχόμενα”.

“Ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα είναι αυτοί που επιλέγουμε εμείς”

Επανέλαβε πολλάκις ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ακολουθεί στη διαχείριση του προσφυγικού- μεταναστευτικού διαφορετική πολιτική από αυτή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, την οποία όμως βασικά κατηγόρησε ότι δεν εφάρμοζε πολιτικές που προβλεπόταν όπως πχ επιστροφές στην Τουρκία, ενώ επιτέθηκε προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα για τη δήλωση περί θαλασσίων συνόρων.

“Οι επιστροφές θα γίνουν και θα γίνουν και σύντομα” δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, απέφυγε όμως να βάλει κάποιο συγκεκριμένο στόχο αριθμητικό και παραδέχθηκε ότι οι επιστροφές από μόνες τους δε θα λύσουν το πρόβλημα. Είπε όμως ότι πρέπει να γίνουν και συμβολικά και επικοινωνιακά “απέναντι στα άθλια κυκλώματα των διακινητών και σε αυτούς που γνωρίζουν ότι έρχονται στη χώρα μας χωρίς προσφυγικό προφίλ” και να σταλεί το μήνυμα ότι “ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα είναι αυτοί που επιλέγουμε εμείς να είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα και αυτοί που δεν είναι θα στέλνονται πίσω”.

Εκανε λόγο για σημαντικές τομές με το νόμο Χρυσοχοΐδη που επιταχύνουν τη διαδικασία ασύλου αλλά πρόσθεσε: “Η πραγματικότητα ποια είναι; Κληρονομήσαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση 70.000 εκκρεμείς υποθέσεις ασύλου.”

Μόνη εφαρμόσιμη λύση τα κλειστά κέντρα εκτός πόλεων

Στάθηκε επίσης ιδιαίτερα στη φύλαξη των συνόρων και το νέο ενιαίο φορέα ελέγχου. Ανέφερε ότι οι έλεγχοι στα σύνορα εντάθηκαν και πως ο νέος νόμος θα επιταχύνει τις διαδικασίες ασύλου σταδιακά, είπε όμως ότι: “Αυτό δεν μπορεί να γίνει πατώντας ένα κουμπί” και πρόσθεσε ότι τα ακριτικά νησιά ανακουφίζονται με αναλογική μεταφορά προσφύγων μεταναστών σε άλλες περιοχές, ενώ σε διεθνές επίπεδο θα επιμείνει εμφατικά στην βελτίωση του πλαισίου του Δουβλίνου.

“Η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι. Αυτή η εποχή πέρασε” δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι αυτό σημαίνει μία αυστηρότερη πολιτική φύλαξης συνόρων, σημαίνει κλειστούς φυλασσόμενους χώρους, που έχουν χωροθετηθεί και δρομολογηθεί σε συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες.

Ειδικότερα όσον αφορά στη Σάμο, υποστήριξε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο “άθλιος καταυλισμός” στο Βαθύ που είναι μέσα στην πόλη. “Αυτός θα κλείσει και στη θέση του θα δημιουργηθεί μία κλειστή φυλασσόμενη δομή, ναι, μεγαλύτερη από αυτό που είχαμε πει αλλά μακριά από την πόλη” εξήγησε και αναρωτήθηκε: “Τι είναι καλύτερο για τη Σάμο να έχει 7.000 πρόσφυγες και μετανάστες σε αυτές τις άθλιες συνθήκες ή μία οργανωμένη δομή μεγαλύτερη από αυτή που είχαμε εκτιμήσει, η οποία θα είναι μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα;” Βέλτιστη λύση δεν υπάρχει σε αυτό το πρόβλημα, εκτίμησε και εξέφρασε τη χαρά του που ο δήμαρχος, ο βουλευτής και οι τοπικοί παράγοντες καταλαβαίνουν ότι αυτή η πολιτική είναι η μόνη εφαρμόσιμη.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στο σχέδιο μετεγκατάστασης προσφύγων, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτοί που μεταφέρονται είναι πρωτίστως οικογένειες.

Τόνισε επίσης ως προς τον τρόπο με τον οποίο κατανέμονται στην επικράτεια πως δεν υπάρχει μαγικός τρόπος με αλγόριθμους για να λυθεί το πρόβλημα, αλλά καταβάλλεται προσπάθεια να κατανεμηθούν με όσο πιο δίκαιο τρόπο σε όλες τις περιφέρειες και σε δομές που μπορούν να ζουν σε συνθήκες ανθρώπινες.

Διαβεβαίωσε δε ότι οι αρμόδιοι υπουργοί Χρυσοχοΐδης, Στεφανής, Κουμουτσάκος, Θεοδωρικάκος κάνουν το καλύτερο δυνατόν για την αντιμετώπιση του προβλήματος, παρέχοντας έτσι κάλυψη και στους τέσσερις.

Υπογράμμισε επίσης ότι γίνονται προσλήψεις για τη φύλαξη των συνόρων και στις υπηρεσίες ασύλου.

Τέσσερα σημεία συμφωνίας με ΚΙΝΑΛ

Ο πρωθυπουργός ζήτησε τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ εντός αλλά κυρίως εκτός Ελλάδος “σε ζητήματα στα οποία υπάρχει συναντίληψη, κυρίως για τις υποχρεώσεις που πρέπει να αναλάβει η Ευρώπη”, ενώ στη δευτερολογία του σημείωσε ότι ουσιαστικά είδε συμφωνία με την κα. Γεννηματά σε τέσσερα σημεία:

Πρώτον ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και όχι μόνο ελληνικό. Στο σημείο αυτό εξήγησε ότι η Ελλάδα ζητά από την Ευρώπη την άμεση αλλαγή του κανονισμού του Δουβλίνου, ώστε να μην φορτώνονται οι χώρεςπρώτης εισόδου την αποκλειστική διαδικασία της πλήρους εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και αυτή η διαδικασία να γίνεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, λογική στην οποία κινήθηκε και το σχέδιο Ζεεχόφερ. “Η Γερμανία είναι σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια”, είπε και προειδοποίησε: “Αλλού θα βρούμε προβλήματα, δεν θα τα βρούμε από τη Γερμανία”.

Δεύτερο σημείο συμφωνίας ΝΔ- ΚΙΝΑΛ είναι η αποσυμφόρηση των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Τρίτο τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα. Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης κάρφωσε το ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας ότι στη συνάντηση των αρχηγών στο Προεδρικό στις 4 Μαρτίου του 2016 (και επικαλούμενος τη μαρτυρία και της κ.Γεννηματά) είχε συμφωνηθεί και από την πλευρά της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η δημιουργία τους.

Το τέταρτο σημείο στο οποίο ο πρωθυπουργός είδε κοινό τόπο με το ΚΙΝΑΛ αφορά στην αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων.

Ο κ. Μητσοτάκης κλείνοντας εξαπέλυσε νέα φαρμακερά βέλη κατά των Ευρωπαίων εταίρων.

“Δεν αποτελεί καλή ένδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης το γεγονός ότι επιχειρήσαμε, ειδικά για τα ασυνόδευτα ανήλικα, να έρθουμε σε συνεννόηση με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και να πούμε, για το Θεό 3.000 παιδιά είναι, συζητάμε να κρατήσουμε τα 1.500, τα υπόλοιπα 3000 δεν μπορούν να κατανεμηθούν σε 27 χώρες ώστε να αποδείξει η Ευρώπη την αλληλεγγύη της στον πιο ευαίσθητο τομέα; Τα νούμερα είναι ασήμαντα για μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες. Δυστυχώς η απάντηση λυπάμαι που θα το πω δεν τιμά την Ευρώπη, δεν ήταν θετική”, είπε.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.