Καρέ – καρέ η απομάκρυνση της βόμβας στο Κορδελιό – ΦΩΤΟ

Με επιτυχία και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα ολοκληρώθηκε στο Κορδελιό η επιχείρηση για την αδρανοποίηση και μεταφορά της βόμβας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η βόμβα μεταφέρεται στο πεδίο βολής Ασκού – Προφήτη όπου θα γίνει ελεγχόμενη έκρηξη.
Όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο Περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, αυτό σημαίνει ότι ο συναγερμός έχει λήξει και οι πολίτες μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
“Τέλος καλό όλα καλά. Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η επιχείρηση απενεργοποίησης και απομάκρυνσης της βόμβας” είπε χαρακτηριστικά και έκανε λόγο για μια πρωτόγνωρη επιχείρηση για τα ελληνικά δεδομένα, τη μεγαλύτερη οργανωμένη εκκένωση περιοχής σε καιρό ειρήνης, όπως είπε, κατά την οποία απομακρύνθηκαν περίπου 70.000 συμπολίτες μας.
Κανονικά πραγματοποιούνται από τις 3 το μεσημέρι τα δρομολόγια των λεωφορείων του ΟΑΣΘ, ενώ σιγά σιγά ανοίγουν και οι γύρω δρόμοι, ώστε να μπορούν να μετακινηθούν και όσοι χρησιμοποίησαν τα οχήματά τους.
Η διαδικασία άρχισε με το στάδιο της προπαρασκευής ενώ στη συνέχεια δόθηκε το πράσινο φως από την αστυνομία για την πλήρη εκκένωση της περιοχής από τους κατοίκους.
Η διαδικασία απομάκρυνσης 72.000 κατοίκων από τη ζώνη εκκένωσης που ορίστηκε σε ακτίνα 1.900 μέτρων από το σημείο όπου βρέθηκε η βόμβα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην περιοχή του Ευόσμου – Κορδελιού, ξεκίνησε στις 7 το πρωί.
Η αστυνομική επιχείρηση είχε ξεκινήσει μία ώρα νωρίτερα, στις 6 το πρωί.
Η περιοχή είχε αποκλειστεί από την αστυνομία με κορδέλα μήκους τριάντα χιλιομέτρων σε όλη την περίμετρο της ζώνης που εκκενώθηκε, ενώ τη διαδικασία περιφρούρησαν χίλιοι αστυνομικοί. Από το πρωί οι μετακινήσεις με τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ γίνινταν  δωρεάν, ενώ από τις 9:30 το πρωί και μέχρι το τέλος της επιχείρησης είχε διακοπεί η κυκλοφορία των τρένων.
Το ΕΚΑΒ πραγματοποίησε το Σάββατο μεταφορές ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού σε δομές όπου θα φιλοξενηθούν μέχρι να λήξει η επιχείρηση απενεργοποίησης της βόμβας. Ειδική μέριμνα ελήφθη για τις επιχειρήσεις, ενώ κάθε δραστηριότητα και λειτουργία στην περιοχή αναστέλλεται από τις 10 το πρωί και μετά.
Με καθυστέρηση η μεταφορά της βόμβας στο πεδίο βολής στον Ασκό
Μετά τις 2 το μεσημέρι, θα ξεκινήσει η διαδικασία μεταφοράς της βόμβας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, από το πρατήριο καυσίμων στην περιοχή του Κορδελιού, προς το πεδίο βολής, στον Ασκό.
Σύμφωνα με το seleo.gr η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι κατά τη διάρκεια απόσυρσης της βόμβας από την τρύπα έπεσε μεγάλος όγκος χώματος.
Στην πομπή, εκτός από το στρατιωτικό όχημα το οποίο θα μεταφέρει την βόμβα, θα συμμετέχουν περιπολικά της αστυνομίας, πυροσβεστικό όχημα και ασθενοφόρο.
Η διαδρομή που θα ακολουθηθεί είναι Μοναστηρίου- Περιφερειακή Οδός- Αερογέφυρα Σταυρούπολης- Δερβένι- Ασκός.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.