Αντίπαλον δέος της Google δρομολογείται στην Απω Ανατολή

Ο Μασαγιόσι Σον, ιδρυτής της ιαπωνικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών και υψηλής τεχνολογίας Softbank Group, αποφασίζει να δημιουργήσει τον αντίπαλο πόλο της Google και άλλων συναφών μεγαθηρίων, αλλά και ντόπιων ανταγωνιστριών όπως η Rakuten.

Με μία συγχώνευση της Υahoo Ιαπωνίας, η οποία ανήκει στη Softbank, με τη Line Corporation (με την ομώνυμη εφαρμογή μηνυμάτων) ύψους 30 δισ. δολαρίων θα αναδειχθεί ένας κολοσσός της τεχνολογίας και των μηχανών αναζήτησης.

Η μηχανή αναζήτησης Yahoo Ιαπωνίας θα έχει πρόσβαση σε 164 εκατομμύρια χρήστες της Line και στα αντίστοιχα δεδομένα τους σε Ιαπωνία και άλλες χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας – άλλωστε, η τεχνολογική  Softbank ενδιαφέρεται να επεκταθεί πέραν του πρωτεύοντος πεδίου της, που είναι οι ασύρματες τηλεπικοινωνίες.

Εν τω μεταξύ, η ζημιογόνος Line αποκτά έναν γενναιόδωρο «μαικήνα», ο οποίος μπορεί να της παράσχει την τεχνογνωσία του εν γένει αλλά και ειδικά την εμπειρία του στις καινοτόμες επενδύσεις μέσω του ταμείου Vision Fund (μέρους του ομίλου Softbank Group).

Αντιστάθμισμα

Η επιχειρηματική συμφωνία του Μασαγιόσι Σον είναι μία κίνηση να αποκαταστήσει την τρωθείσα αξιοπιστία του εξαιτίας της αποτυχημένης τοποθέτησης κεφαλαίων του στην αμερικανική WeWork, εταιρεία διαμοιρασμού χώρων γραφείου και συνεδριάσεων. Η Yahoo Iαπωνίας, η οποία τον Οκτώβριο άλλαξε την επωνυμία της σε Z Holdings Corp σχεδιάζει το προσεχές δωδεκάμηνο να ολοκληρώσει τη συγχώνευσή της με τη Line, ιδιοκτησία της νοτιοκορεατικής Naver Corp. Συγκεκριμένα, έως τα τέλη του 2019 θα έχουν δημιουργήσει  κοινοπραξία 50/50, την οποία θα ελέγχει η Z Holdings και σε αυτήν την κοινοπραξία θα υπάγεται και η Line.

H τελευταία αναζητούσε εναγωνίως διεξόδους κερδοφορίας με επέκταση στα ηλεκτρονικά συστήματα πληρωμών με κώδικα γρήγορης ανταπόκρισης (QR code) και το έκανε με την υπηρεσία Line Ρay. Ωστόσο, διέθετε περιορισμένα κεφάλαια εν συγκρίσει με ομίλους-μαμούθ, όπως η Softbank, με το ανταγωνιστικό PayPay.

Εν τω μεταξύ, η Υahoo Ιαπωνίας λίγες ημέρες πριν ολοκλήρωσε και την εξαγορά της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ενδυμάτων και αξεσουάρ Zozo, της οποίας ο ιδρυτής και πρώην επικεφαλής Γιουσάκου Μαεζάουα πώλησε το μερίδιό του, αφότου είχαν προηγηθεί ορισμένες εσφαλμένες κινήσεις του.

Η συγχώνευση Υahoo Iαπωνίας και Line Corporation συντελείται, ενώ αμφότεροι οι όμιλοι έχουν την αίσθηση του κατεπείγοντος,  λόγω της ανόδου και της γιγάντωσης επιχειρήσεων από τις ΗΠΑ και την Κίνα. Και αυτά δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Line, Τακέσι Ιντεζάουα, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου με θέμα τη συγχώνευση. «Επιδιώκουμε να τεθούμε στην πρωτοπορία της τεχνητής νοημοσύνης σε παγκόσμιο επίπεδο και να αναλάβουμε να ασκούμε τον ηγετικό ρόλο αυτόν από την Ιαπωνία», συμπλήρωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Z Holdings, Κεντάρο Καουάμπε.

Εν τω μεταξύ, και ο ίδιος ο Μασαγιόσι Σον όποτε βρίσκει ευκαιρία διαμαρτύρεται για την υστέρηση και καθυστέρηση της Ιαπωνίας στα νέα πεδία της υψηλής τεχνολογίας, όπως είναι η τεχνητή νοημοσύνη. Αλλωστε, ακόμα και μετά τη συγχώνευση των προϋπολογισμών έρευνας και ανάπτυξης των Yahoo Ιαπωνίας και Line και πάλι αυτοί θα ωχριούν μπροστά στους αντίστοιχους των κολοσσών τύπου Google και Amazon. Σημειωτέον ότι η εταιρεία Line δημιουργήθηκε για να αντικαταστήσει τα κατεστραμμένα λόγω τσουνάμι και σεισμού δίκτυα το 2011 και σταδιακά ενδυναμώθηκε και εισήχθη στο χρηματιστήριο το 2016.

Ωστόσο, η εφαρμογή της για επικοινωνία μέσω μηνυμάτων δεν έχει κατορθώσει εύκολα να αποκτήσει μερίδιο αγοράς σε χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας, όπως είναι η Ταϊβάν, η Ταϊλάνδη και η Ινδονησία, αλλά και η Ιαπωνία, όπου δεσπόζουν, λόγου χάριν, εταιρείες όπως η Facebook με την υπηρεσία WhatsApp.

Πάντως, όπως επισημαίνουν όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, η συμμαχία Softbank και Line Corporation αποφασίζεται και υλοποιείται σε μία περίοδο τεταμένων σχέσεων σε επίπεδο πολιτικής μεταξύ Ιαπωνίας και Νότιας Κορέας και ενδεχομένως αυτή να αναδειχθεί στη σημαντικότερη συνεργασία της τελευταίας δεκαετίας για τις δύο χώρες.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.