Καιρός: Η «Βικτώρια» σάρωσε πάλι την Αττική ξαφνιάζοντας τους μετεωρολόγους

Τα «δόντια» της έδειξε και το απόγευμα της Πέμπτης η κακοκαιρία Βικτώρια, ξαφνιάζοντας τους μετεωρολόγους. Από τις επτά το απόγευμα χτύπησε με σφοδρότητα τον Πειραιά, περιοχές του κέντρου της Αθήνας και τις περισσότερες περιοχές της Δυτικής Αττικής.

Όπως είπε στο protothema.gr ο μετεωρολόγος- διευθυντής ερευνών στο Αστεροσκοπείο της Αθήνας Κώστας Λαγουβάρδος πρόκειται για «υπολείμματα» της κακοκαιρίας «Βικτώρια», αλλά δεν είχε προβλεφθεί. «Το φαινόμενο είναι πολύ έντονο, αποτελεί έκπληξη, αλλά δεν αναμένεται να κρατήσει πολύ», είπε.

Το meteo, η μετεωρολογική υπηρεσία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών χαρακτήρισε απρόβλεπτη την τοπική καταιγίδα που έπληξε την Αττική. «Τα πρωινά διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, δεν έδιναν την πιθανότητα εκδήλωσης καταιγίδας για την περιοχή της Αττικής», ανέφερε σχετικά το meteo, σημειώνοντας ότι με τη βοήθεια του συστήματος ανίχνευσης κεραυνών «ΖΕΥΣ», δορυφορικών εικόνων και μετεωρολογικών σταθμών, «καταφέραμε να εντοπίσουμε και να παρακολουθήσουμε την απρόσμενη εξέλιξη και να ενημερώσαμε το συντομότερο δυνατό για την επερχόμενη καταιγίδα».

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη του καιρού, το meteo ανέφερε ότι η καταιγίδα «κινείται βορειοανατολικά με τάση εξασθένισης και πιθανόν να επηρεάσει και άλλες περιοχές». Παράλληλα, με αφορμή αυτή την καταιγίδα, το meteo επανέλαβε την ανάγκη λειτουργίας πυκνών μετρητικών δικτύων και συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης για την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων.

Η ΕΜΥ, από την πλευρά της, προχώρησε σε διορθωτική πρόβλεψη καιρού στις 19:30, στην οποία έκανε αναφορά για μεμονωμένες καταιγίδες στα δυτικά της Αττικής.

Ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς, σε ανάρτησή του στο Twitter απέδωσε την καταιγίδα στη «διαταραχή από τα δυτικά που συνοδεύεται από ψυχρή ασταθή μάζα στα 500 hPa».

kolidas

Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός, σύννεφο και υπαίθριες δραστηριότητες

Η κακοκαιρία «Βικτώρια», η οποία επηρέασε τη χώρα μας από την Τρίτη 12/11 έως την Πέμπτη 14/11, προκάλεσε ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας μας, με αποτέλεσμα τη δημιουργία πλημμυρικών επεισοδίων και υλικών καταστροφών, αλλά και θυελλωδών νοτιάδων στο Ιόνιο δημιουργώντας υψηλό κυματισμό. Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής σημειώθηκαν στα ανατολικά και νότια τμήματα. Στον παρακάτω Χάρτη, απεικονίζονται τα ύψη βροχής κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας, όπως κατεγράφησαν από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, καθώς επίσης και οι περιοχές όπου σημειώθηκαν τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Vico
72276115_2507013049352949_7398052966604734464_o
74597648_10212076410424615_354017687304667136_n__1_

Περιοχές όπως η Νίκαια, το Ίλιον, το Χαϊδάρι, το Περιστέρι, η Πετρούπολη, η Αγία Βαρβάρα και το Αιγάλεω επλήγησαν σε μεγαλύτερο βαθμό από τις βροχές.

Η Πυροσβεστική δέχθηκε έξι κλήσεις για αντλήσεις υδάτων στο κέντρο της Αθήνας.

Νωρίς το βράδυ της Πέμπτης κυκλοφοριακά προβλήματα παρατηρήθηκαν στη λεωφόρο Κηφισού, από το ύψος της Μεταμόρφωσης, όπως και στην Κηφισίας στο ύψος του Αμαρουσίου.

kinisi

Αναλυτική πρόγνωση για την Παρασκευή:

Αττική Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες. Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 11 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες. Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 12 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες στα ανατολικά με τοπικές βροχές μέχρι το μεσημέρι. Περιορισμένη ορατότητα ή κατά τόπους ομίχλη τις πρωινές και βραδινές ώρες μετά το ξέσπασμα που επεφύλασσε η Βικτώρια. Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 11 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες. Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων από το μεσημέρι. Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και στο βόρειο Ιόνιο από το απόγευμα 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 12 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος Καιρός: Λίγες νεφώσεις.Περιορισμένη ορατότητα ή κατά τόπους ομίχλη τις πρωινές και βραδινές ώρες. Άνεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και στα νότια από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 08 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.