Είπε ότι επί τρία χρόνια ταλαιπωρείται και… υφίσταται bullying, διαβεβαίωσε πως δεν έδωσε ποτέ ούτε ένα ευρώ σε πολιτικά πρόσωπα, και πέταξε την μπάλα στην εξέδρα και στην βολική θεωρία της «σκευωρίας»: Υποστήριξε πως η εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλαπάκη του είχε ζητήσει – έως και πιέσει ή απειλήσει – από τον Μάιο του 2018  να καταθέσει εναντίον πολιτικών, προτείνοντάς του μάλιστα να γίνει ο ίδιος προστατευόμενος μάρτυρας παρ’ ότι είχε ήδη ασκηθεί δίωξη εναντίον του.

Από την εν λόγω σύνοψη της χθεσινής, 40λεπτης, κατάθεσης του Κωνσταντίνου Φρουζή στην προανακριτική επιτροπή κατά Παπαγγελόπουλου προκύπτει προφανώς ότι FBI και ελληνική Δικαιοσύνη ερευνούν εδώ και τρία χρόνια ένα ανύπαρκτο σκάνδαλο, ότι είχαν στήσει από κοινού σκευωρία για να ενοχοποιήσουν έλληνες πολιτικούς και πως το μεγαλύτερο θύμα αυτής της σκευωρίας μπορεί και να είναι ο ίδιος ο «Mr Novartis» – ο άνθρωπος που, κατά τις μαρτυρίες, τα βίντεο και τα ηλεκτρονικά αρχεία και e-mails της δικογραφίας, φέρεται να μοίραζε αφειδώς το μαύρο χρήμα και να λειτουργούσε ως υπερυπουργός Υγείας και κράτος εν κράτει στην αγορά του φαρμάκου, έχοντας μετατρέψει πλήθος γιατρών σε «μηχανές συνταγογράφησης» για να θησαυρίζει η εταιρεία.

Ακόμη πιο προφανής είναι η εξαιρετικά δυσχερής θέση στην οποία βρίσκεται από νομικής πλευράς ο πρώην αντιπρόεδρος της Novartis, εξ ου και η… συγκινητική χθεσινή του προσπάθεια για πλήρη αποποίηση των ευθυνών. Από την Πέμπτη ωστόσο στην συνέχιση της κατάθεσής του – και με δεδομένο ότι θα του τεθούν τα καίρια ερωτήματα από τους βουλευτές – ο Κωνσταντίνος Φρουζής θα πρέπει πλέον να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις για τα συντριπτικά στοιχεία που τον βαρύνουν ως προς τις παράνομες πρακτικές της Novartis και τις αθέμιτες σχέσεις με πολιτικά πρόσωπα και δημοσιογράφους, που λειτουργούσαν ως «πλυντήρια» μαύρου χρήματος. Οι πρακτικές της εταιρείας εκτιμάται πως στοίχισαν δισεκατομμύρια στην Ελλάδα εκτοξεύοντας τη φαρμακευτική δαπάνη και το κόστος για τους ασφαλισμένους. Η τιμολόγηση των φαρμάκων στην Ελλάδα γίνεται αποκλειστικά με υπογραφές υπουργών Υγείας και όπως τονίζει προστατευόμενος μάρτυρας που κατέθεσε στις αμερικανικές αρχές: «Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ήταν χρήσιμοι για να δίνουν αστρονομικές τιμές στα φάρμακα της Novartis». Σημειώνεται πως η Ελλάδα έχει οριστεί ως χώρα αναφοράς για την τιμολόγηση των φαρμάκων της Novartis διεθνώς, δηλαδή οι τιμές στην Ελλάδα καθόριζαν και τις τιμές στις υπόλοιπες χώρες.

Τα βίντεο με τις ομολογίες Φρουζή

Οι καταθέσεις, τα εσωτερικά έγγραφα και τα emails, που εμπεριέχονται στον ογκώδη φάκελο της υπόθεσης, είναι πολλά και άκρως αποκαλυπτικά για τη δράση του Mr. Novartis. Μεταξύ των στοιχείων είναι και βίντεο που περιλαμβάνονταν και στο πολύκροτο ντοκιμαντέρ της ελβετικής τηλεόρασης, με πρώτο εκείνο στο οποίο ο Κωνσταντίνος Φρουζής δηλώνει ευθέως ότι η Novartis είναι εκείνη που χαράσσει την πολιτική φαρμάκου του υπουργείου Υγείας: «Είμαστε οι πρώτοι που ξέρουμε τι θα συμβεί στο υπουργείο [Υγείας]. Είναι τα ίδια άτομα που παίρνουν τις αποφάσεις που μας πληροφορούν. Πριν να πάρουν τις αποφάσεις. Μας ενημερώνουν για τα επόμενα βήματά τους και με αυτό τον τρόπο μπορούμε να τους επηρεάσουμε εκ των προτέρων, γιατί δεν είμαστε μόνοι σε αυτή την βιομηχανία», λέει ο Φρούζης στα στελέχη της εταιρείας το Μάιο του 2012.

Σε άλλο βίντεο, ο Φρουζής πληροφορεί τα στελέχη ότι εν μέσω γενικής μνημονιακής απαγόρευσης, η Novartis πίεσε και κέρδισε από το υπουργείο Υγείας την είσοδο νέων φαρμάκων της στην αγορά: «Το δεύτερο σημαντικό κομμάτι που καταφέραμε ασκώντας πιέσεις», λέει, «ήταν να έχουμε ακόμη και αύριο μια Επιτροπή για τιμές. Πιέζοντας καταφέραμε να γίνει αυτό. Κάτι που σήμερα φαίνεται σουρεαλιστικό. Σε ένα κράτος που δεν έχει τη δυνατότητα να καλύψει το κόστος, με τα μαγαζιά να κλείνουν, που να αποφασίζει στην είσοδο νέων φαρμάκων. Εξαιρετικά καλή απόφαση. Εμείς πιέσαμε για να γίνει αυτό. Για να δημιουργηθεί αυτή η Επιτροπή».

Οι συναντήσεις κι οι επαφές με Σαμαρά

Εκτός των βίντεο, από τα ημερολόγια που κατέθεσαν οι προστατευόμενοι μάρτυρες και από τα έγγραφα που κατασχέθηκαν κατά τις εφόδους στα γραφεία της Novartis προκύπτουν αλλεπάλληλες επαφές και συναντήσεις του Φρουζή με τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος μάλιστα ισχυριζόταν πως δεν γνωρίζει τον Mr Novartis: «Η συνάντηση της περασμένης Τετάρτης σε επίπεδο Σαμαρά για εισπράξεις… συνάντηση με Γενικό Γραμματέα της κυβέρνησης… ΕΓΙΝΕ (θετική έκβαση)…Κ.Φρουζής 22/2/2013», είναι ένα από τα χαρακτηριστικά σημειώματα που περιλαμβάνονται στο αρχείο HARVARD PROJECT.

Από άλλο έγγραφο προκύπτει συνάντηση του Φρουζή με τον Αντώνη Σαμαρά στις 22 / 2/2013, από τα ημερολόγια που κατέθεσε προστατευόμενη μάρτυρας προκύπτουν επίσης προγραμματισμένα ραντεβού στις  26.9.2013 και 18.10.2013, ενώ σε άλλα έγγραφα της δικογραφίας καταγράφονται συνεννοήσεις, διαπραγματεύσεις και οδηγίες προς το γραφείο πρωθυπουργού για ρυθμίσεις προς όφελος της εταιρίας (άμεση αποπληρωμή χρεών δημοσίου, claw back και rebate). Επίσης προστατευόμενος μάρτυρας κατέθεσε πως ο Φρουζής επισκεπτόταν το Μέγαρο Μαξίμου κουβαλώντας τσάντα γεμάτη με χαρτονομίσματα, ωστόσο η υπόθεση αρχειοθετήθηκε, καθώς όπως αναφέρουν οι εισαγγελείς «η μάρτυρας δεν ήταν παρούσα στο ραντεβού, ενώ και από τα στοιχεία της δικογραφίας δεν προέκυψε με ποιον συναντήθηκε τελικά ο Φρουζής στο Μέγαρο Μαξίμου, ούτε προέκυψε η τελική τύχη των χρημάτων, δηλαδή αν τελικά παραδόθηκαν, σε ποιον και για ποια ακριβώς αιτία».

Ακόμη, σε βίντεο ο Φρουζής ομολογεί πως ο ίδιος ο Σαμαράς διαμεσολάβησε και εξασφάλισε την παρουσία της Novartis στην κλειστή συνάντηση με την Ανγκελα Μέρκελ, παρότι η εταιρεία δεν ήταν γερμανικών συμφερόντων ώστε να δικαιολογείται η πρόσκληση. Πρόκειται για τη σύντομη επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα στις 9 Οκτωβρίου του 2012, κατά την οποία συναντήθηκε στο Hilton με επιχειρηματίες και στελέχη που δραστηριοποιούνται σε γερμανικές εταιρείες στην Ελλάδα. Η Novartis ήταν η μοναδική μη γερμανική εταιρεία που συμμετείχε στη συνάντηση των εκλεκτών και αυτό όπως αναφέρει ο Φρουζής συνέβη χάρη στην ιδιαίτερη σχέση με τον Αντώνη Σαμαρά.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως όπως προκύπτει από εσωτερικά έγγραφα η Novartis πανηγύριζε για το γεγονός ότι με το PSI από τα ομόλογα με τα οποία πληρώθηκε από το Δημόσιο η εταιρία είχε ζημιά μόνο 2% σε σχέση με το τουλάχιστον 20% που έχασαν άλλες εταιρίες, χάρη στην έγκαιρη ενημέρωση που είχε για το «κούρεμα» των ομολόγων. Πρόκειται για το ίδιο PSI που διέλυσε τα ασφαλιστικά ταμεία και χιλιάδες μικροομολογιούχους.

Τα e-mails με Μητσοτάκη

Ιδιαίτερου ενδιαφέροντος στοιχεία της δικογραφίας αποτελούν όμως και τα e-mails που αντάλλασσε ο Κωνσταντίνος Φρουζής με τον νυν πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη – emails που αποκαλύπτουν ότι είχαν στενές φιλικές σχέσεις και ότι στήριζαν ο ένας τον άλλον. Ο μεν Φρουζής εμφανίζεται να κάνει καμπάνια στήριξης του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ανάληψη της προεδρίας της ΝΔ οργανώνοντας ακόμη και πολυτελή δείπνα στο σπίτι του, ο δε νυν πρωθυπουργός εμφανίζεται πρόθυμος να συνδράμει τον κ. Φρουζή στην επαγγελματική του καριέρα.

Μεταξύ των επίμαχων e-mails που είχε δημοσιεύσει το Documento, ενδεικτικό είναι εκείνο της 27ης  Αυγούστου 2015: Στις 10:10 το πρωί, ο Κ. Φρουζής στέλνει ηλεκτρονικό μήνυμα στο προσωπικό mail του Κυρ. Μητσοτάκη στο οποίο του γράφει σε καθαρά φιλικό τόνο: «Καλημέρα και πάλι Κυριάκο. Κάποια πρώτα ονόματα φίλων που θα πρότεινα, χωρίς βέβαια να έχω κάνει επαφή μαζί τους πριν μιλήσουμε είναι:

Κεφαλής CEO JnJ
Gerasopoulos CEO Sanofi
Karavias CEO EFG
Drandakis CEO Taxibeat
Katsos CEO Pharmathen and SEV
Andreas AlarinopouJos CEO Famar
Anastasopouios Pdt American
chamber kai CEO pharma Co
Kamkakasis GEO Medronic
Noadas GEO Cana and SEV
Anaoutis CEO medical devices Go and President of the relevant Association
Arkoumaneas CEO of PR company
My 2 sons…

Λέω να είναι 7-8 ζευγάρια, ένα βράδυ τύπου 14/9 ή 15/9, αλλά σίγουρα περιμένω το δικό σου κυρίως availability. Παρακαλώ το δεύτερο 1Οήμερο του Σεπτεμβρίου για να υπάρχει λίγος χρόνος οργάνωσης. Περιμένω νέα σου. Φιλικά Κώστας»

Η απάντηση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη έρχεται λίγες ώρες αργότερα, στις 13:26, επίσης σε φιλικό τόνο: «Μου φαίνεται μια χαρά! Προτιμώ 15/9 και ακόμη καλύτερα 16/9». Στις 29 Αυγούστου ο Κ. Φρουζής ενημερώνει πάλι τον Κυρ. Μητοοτάκη ότι όλα είναι έτοιμα: «Καλησπέρα Κυριάκο. Εχουν ήδη αποδεχθεί με χαρά την πρόσκληση οι περισσότεροι. Περιμένω μέσα στη βδομάδα κάποια τελευταία confirmations. Πάμε για 16/9 βραδάκι θα σου κάνω μια ενημέρωση μέσα στη βδομάδα. Ok; Καλό Σαββατοκύριακο. Κώστας».

Το δείπνο που πράγματι έγινε τελικά στις 16 Σεπτεμβρίου, είναι μια πρωτοβουλία για τη στήριξη του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος μόλις είχε ανακοινώσει πως θα πάρει μέρος στην κούρσα για την αρχηγία της ΝΔ. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το επόμενο mail που στέλνει ο Φρουζής. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως ένας εκ των συνδαιτημόνων και φίλος του Φρουζή, ο Παναγιώτης Αρκουμανέας, ανέλαβε θέση προέδρου στον ΕΟΔΥ, τον οποίο η κυβέρνηση ΝΔ στήνει στα πρότυπα του «αμαρτωλού» ΚΕΕΛΠΝΟ. 

Έγραφε ο Φρουζής στο mail για τη συνάντηση: «Καλημέρα αγαπητέ Κυριάκο. Καλή βδομάδα και καλή δύναμη στο sprint της Κυριακής… Σου στέλνω με sms τη διεύθυνση. Μιλάμε και στο τηλέφωνο για λεπτομέρειες. Είμαι βέβαιος πως θα περάσουμε ευχάριστα και αρκούντως χαλαρά.
Φιλικά Κώστας
ΥΓ Αλλοι τρεις αγαπητοί μου φίλοι δυστυχώς θα είναι στο εξωτερικό αν και θα ήθελαν πολύ να παρευρίσκονται. Καραβίας CEO EFG, Κεφαλάς CEO J&J, Κουμέτης CEO Coca Cola (μου είπαν και οι τρεις ότι έχεις την υποστήριξή τους γιατί σε εκτιμούν ούτως ή άλλως)».

Σε προγενέστερο e-mail επίσης, στις 21 Μαίου του 2015 και όταν είχε αποχωρήσει από την Novartis, ο Φρουζής έστελνε το βιογραφικό του στον Κυριάκο Μητσοτάκη, με προφανές ζητούμενο την στήριξή του σε επαγγελματικό επίπεδο. Ο Φρουζής έγραψε τότε:  «Αγαπητέ Κυριάκο Σου προωθώ τα στοιχεία που μου ζήτησες. Παραμένω στη διάθεσή σου για οποιαδήποτε διευκρίνιση. Φιλικά Κώστας». Η απάντηση του νυν πρωθυπουργού ήταν άμεση και με την ίδια οικειότητα: «Κώστα σε ευχαριστώ πολύ: Και χρόνια πολλά!».