Ο Φρουζής αποκάλυψε άτυπη συνάντηση με την Τουλουπάκη το 2018 – Τι κατέθεσε ο πρώην ισχυρός άνδρας της Novartis

Άτυπη κλήση από την εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, αποκάλυψε ότι είχε τον Μάιο του 2018, ο Κωνσταντίνος Φρουζής, ο οποίος κατέθεσε χθες Τρίτη στην προανακριτική επιτροπή για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Πληροφορίες που μεταδίδει ο Γιώργος Λυκουρέντζος για λογαριασμό του real.gr, αναφέρουν ότι ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Novartis Hellas διερωτήθηκε για ποιο λόγο δεν έχει καταθέσει ακόμα, παρά το γεγονός ότι του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη.

Έπειτα από ερωτήσεις βουλευτών, αποκάλυψε ότι τον Μάιο του 2018 η κα Τουλουπάκη τον κάλεσε άτυπα.

Σύμφωνα με ορισμένους βουλευτές της προανακριτικής, στην άτυπη κλήση τον κάλεσε να δώσει στοιχεία για τους 10 πολιτικούς, ώστε να υπαχθεί σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων. Ο κ. Φρουζής δήλωσε ότι δεν έχει να καταθέσει κάτι σχετικό καθώς δεν έχει δώσει ποτέ ούτε ένα ευρώ σε πολιτικό. Στο σημείο εκείνο μάλιστα, κατά τον κ. Φρουζή, ο συνήγορός του ζήτησε από την κα Τουλουπάκη να τους γνωστοποιήσει στοιχεία, τα οποία υποστήριζε ότι είχε εις βάρος του, χωρίς όμως να γίνει κάτι τέτοιο.

Ωστόσο, σύμφωνα με άλλους βουλευτές, ο κ. Φρουζής περιορίστηκε να αναφερθεί στην άτυπη κλήση από την κα Τουλουπάκη, χωρίς να δώσει περαιτέρω στοιχεία για εκείνη τη συνάντηση.

Η κατάθεση του Κωνσταντίνου Φρουζή διακόπηκε αργά το βράδυ της Τρίτης και θα συνεχιστεί στις 11 το πρωί της Πέμπτης.

Ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Novartis Hellas ήταν ο πρώτος μάρτυρας που εξετάστηκε από τα μέλη της επιτροπής, η οποία μπήκε σήμερα στην ουσία της υπόθεσης. Την είσοδό του στην αίθουσα κατέγραψαν οι τηλεοπτικές κάμερες.

Η χθεσινή συνεδρίαση ξεκίνησε χωρίς την παρουσία του Παύλου Πολάκη και του Δημήτρη Τζανακόπουλου, οι οποίοι είχαν εξαιρεθεί με απόφαση της προανακριτικής επιτροπής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπήθηκε μόνο από τον Σπύρο Λάππα, ενώ οι υπόλοιποι εκπρόσωποι του κόμματος περίμεναν σε αίθουσα, που βρίσκεται στον 2ο όροφο της Βουλής. Ο κύριος Λάππας εξήγησε ότι στη συζήτηση για τα διαδικαστικά θα είναι ο μόνος που θα εκπροσωπεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις βουλευτές θα μπουν στην αίθουσα μόλις αρχίσει η ουσιαστική συζήτηση.

Στη συνέχεια συζητήθηκαν τα αιτήματα για τις εξαιρέσεις βουλευτών. Το πρώτο αίτημα του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, που επανέλαβε και ο Σπύρος Λάππας για την ανάκληση της εξαίρεσης των κ.κ Τζανακόπουλου και Πολάκη, απορρίφθηκε με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής.

Ακολούθως, η επιτροπή εξέτασε και το δεύτερο αίτημα του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για εξαίρεση των βουλευτών της ΝΔ, Θάνου Πλεύρη και Κωνσταντίνου Κυρανάκη και του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Βασίλη Κεγκέρογλου. Και αυτό το αίτημα απορρίφθηκε από την επιτροπή.

Κατά τη συζήτηση του αιτήματος, ο βουλευτής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Κυρανάκης αρνήθηκε ότι έχει βασιμότητα η μεροληψία ως λόγος εξαίρεσης του και τόνισε ότι η απόφαση εξαίρεσης των κ.κ. Τζανακόπουλου και Πολάκη δεν έγινε για λόγους μεροληψίας αλλά γιατί, με βάση τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας υπάρχει ασυμβίβαστο ανάμεσα στην ιδιότητα του μάρτυρα (σ.σ. οι κ.κ. Πολάκης και Τζανακόπουλο έχουν προταθεί ως μάρτυρες) και στην ιδιότητα του εισαγγελέα, που απορρέει από την ιδιότητά τους ως μέλη της επιτροπής.

Από την πλευρά του, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο βουλευτής της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης, είπε ότι ερευνώμενη υπόθεση είναι o ρόλος του κ. Παπαγγελόπουλου και όχι η υπόθεση Novartis. «Την όποια πράξη έχω κάνει για τον ‘Αδωνι Γεωργιάδη, δεν αφορά στην ερευνώμενη υπόθεση, ούτε ο κ. Γεωργιάδης είναι μηνυτής στη συγκεκριμένη υπόθεση κατά του Παπαγγελόπουλου», είπε ο Θάνος Πλεύρης για τη θέση του νομικού συμβούλου του Άδωνι Γεωργιάδη την εποχή που εκείνος ήταν υπουργός Υγείας.

Σχετικά με τον Κωνσταντίνο Φρουζή, ανέφερε ότι «όσες φορές είδε τον κ. Φρουζή, τον είδε ως ΣΦΕΕ και όχι με προσωπική ιδιότητα. Ακόμη όμως και αν υπήρχε προσωπική ιδιότητα, δεν είναι λόγος εξαίρεσης, διότι είναι άλλη η ερευνώμενη απόφαση». Επίσης ο κ. Πλεύρης διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπήρξε ποτέ δικηγόρος του κ. Μανιαδάκη, αναγνώρισε όμως ότι τον γνώριζε από το υπουργείο. Επανέλαβε, πάντωςμ ότι αν η επιτροπή, αφού εξετάσει όλα τα δεδομένα, κρίνει ότι πρέπει να εξαιρεθεί από μέλος της, τότε εκείνος θα αποδεχθεί την απόφαση της επιτροπής.

Ο Βασίλης Κεγκέρογλου, τέλος, είπε ότι η εξαίρεση του ζητείται για όσα είπε ως εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής στη συζήτηση που είχε γίνει στην Ολομέλεια για τη συγκρότηση της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης. Σημείωσε επίσης ότι δεν ήταν πολιτική θέση αυτή που εξέφρασε αλλά η πρόταση του Κινήματος Αλλαγής με βάση όσα διατυπώνονται στη δικογραφία.

Τζανακόπουλος: Οι μάσκες έπεσαν, η παρωδία έχει πλέον αποκαλυφθεί

Αναφερόμενος στην απόφαση της προανακριτικής επιτροπής να απορρίψει το αίτημα του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για εξαίρεση των τριών βουλευτών της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε: «Οι μάσκες σήμερα έπεσαν. Η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ απέδειξαν με τον πιο περίτρανο τρόπο ότι αποφασίζουν με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Αρνήθηκαν να εφαρμόσουν για τους εαυτούς τους, όσα δεν δίστασαν να εφαρμόσουν για τη μειοψηφία. Έχουν υπονομεύσει το Κοινοβούλιο, το Σύνταγμα, τους θεσμούς, εξευτελίζοντας τελικά τους ίδιους τους εαυτούς τους».

Σε δήλωσή του και έχοντας δίπλα του άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν οριστεί από τον Αλέξη Τσίπρα να μετέχουν στην προανακριτική, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ, για να αφαιρεθεί και το τελευταίο φύλλο συκής που νομίζουν ότι διαθέτουν και εξεταστεί ο κ. Φρουζής, θα εκπροσωπηθεί στη σημερινή συνεδρίαση από τον εισηγητή του Σπύρο Λάππα. Η σύνθεση της αντιπροσωπείας του παραμένει αναλλοίωτη. Η παρωδία έχει πλέον αποκαλυφθεί».

Οι αναρτήσεις Πολάκη στα social media

Με αναρτήσεις στα social media, ο Παύλος Πολάκης ενημέρωνε τους διαδικτυακούς του φίλους ότι ο ίδιος και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος βρίσκονται στη Βουλή, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπείτο στην προανακριτική επιτροπή μόνο από τον Σπύρο Λάππα.

«Προς βοθροκάναλα και βοθροσάιτ ενταύθα: Μην κάνετε τους πόθους σας “ρεπορτάζ” για να καλύψετε την αντισυνταγματική και παράνομη “απόφαση” εξαίρεσης μας», ανέφερε σε ανάρτηση του στο Facebook ο Παύλος Πολάκης από τη Βουλή που βρίσκεται. «Μέσα στην προανακριτική αυτή τη στιγμή είναι μόνο ο Σπύρος Λάππας από εμάς», προσθέτει ο κ. Πολάκης στην ανάρτηση που έκανε και καταλήγει ως εξής: «Εδώ είμαστε…». Απαντώντας, στη συνέχεια, σε ερώτηση που του τέθηκε, τόνισε: «Περιμένουμε την εξέλιξη της αίτησης που έχει καταθέσει ο Παπαγγελόπουλος. Μόνο ο Σπύρος ο Λάππας είναι από εμάς μέσα στην επιτροπή. Οι άλλοι 6 είμαστε εδώ στη Βουλή σε άλλο χώρο».

Λίγο μετά και ενώ η συνεδρίαση βρισκόταν σε εξέλιξη, έκανε και νέα ανάρτηση, δημοσιεύοντας φωτογραφίες του ίδιου και των υπολοίπων εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από τη «Δεν αντικαθίστανται Πολάκης, Τζανακόπουλος», ανέφερε ο ίδιος.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.