SOS για τα αυτόματα κιβώτια…

Ο θάνατος του νεαρού ηθοποιού Anton Yelchin πριν δύο χρόνια, όταν SUV κύλησε και τον συνέθλιψε  έφερε και πάλι στο προσκήνιο τους κινδύνους που μπορούν να προκύψουν από το «δίδυμο» αυτόματο κιβώτιο και ανεκπαίδευτος – απρόσεκτος οδηγός.

Καθώς αρκετοί πλέον επιλέγουν ένα αυτοκίνητο με αυτόματο κιβώτιο, ή νοικιάζουν κάτι τέτοιο σε Ελλάδα ή εξωτερικό, είναι καλό να γνωρίζουμε ορισμένα πράγματα που θα μας γλυτώσουν από την… κακιά στιγμή.

Σε περίπτωση που το όχημα που νοικιάσουμε έχει αυτόματο κιβώτιο θα πρέπει να είμαστε ακόμη πιο προσεκτικοί. Πριν κάνουμε τα πρώτα χιλιόμετρα πρέπει να ζητήσουμε από τον υπεύθυνο του γραφείου ενοικίασης να μας δείξει τη λειτουργία του. Όπως επίσης και αν το αυτοκίνητο έχει ηλεκτρικό χειρόφρενο. Η ίδια ενημέρωση πρέπει να γίνεται για κάθε επιπλέον οδηγό.

Η επιλογή στο αυτόματο κιβώτιο εμφανίζεται με φωτεινή ένδειξη τόσο δίπλα ή πάνω στον επιλογέα, όσο και στον πίνακα οργάνων. Συνήθως η σειρά είναι από πάνω προς τα κάτω: P (Parking), R (Reverse), N (Neutral), D (Drive). Κάθε φορά που εισερχόμαστε στο αυτοκίνητο θα πρέπει να βεβαιωνόμαστε ότι έχει επιλεγεί η σχέση που επιθυμούμε (π.χ. όπισθεν ή Drive) και ξεκινάμε πάντα με εξαιρετικά χαμηλή ταχύτητα. Ιδίως αν βρισκόμαστε σε επικίνδυνα σημεία, όπως στην προβλήτα ενός λιμανιού ή σε γειτονιές όπου παίζουν παιδιά.

Όταν οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν μέσα στο αυτοκίνητο δεν φαίνεται η φωτεινή ένδειξη στο αυτόματο κιβώτιο.
Όταν οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν μέσα στο αυτοκίνητο δεν φαίνεται η φωτεινή ένδειξη στο αυτόματο κιβώτιο.

Σε ορισμένα μοντέλα, όπως η Mercedes A-Class, μόλις ο οδηγός ανοίξει την πόρτα του, ενεργοποιείται αυτόματα η θέση Parking στο κιβώτιο. Έτσι ακόμη και αν ο οδηγός βγει απρόσεκτα, το αυτοκίνητο δεν μπορεί να τσουλήσει. Κάτι που μπορεί να αποδειχθεί σωτήριο.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται και στη χρήση του ηλεκτρικού χειρόφρενου. Η θέση όπου βρίσκεται είναι είτε ανάμεσα στα εμπρός καθίσματα, είτε στο ταμπλό, αριστερά από το τιμόνι. Στην πρώτη περίπτωση υπάρχει κίνδυνος να το φθάσει και να το απενεργοποιήσει ένα παιδί που κάθεται πίσω, χωρίς να το προσέξουμε.

Οφείλουμε λοιπόν να έχουμε πάντα δεμένα τα παιδιά στα ειδικά καθίσματα (παρέχονται από τις εταιρείες ενοικίασης) αλλά και όταν βγαίνουμε από το αυτοκίνητο να επιλέγουμε τη θέση Parking και όχι τη Neutral.

Προσοχή! Πρέπει να βεβαιωθούμε πώς ενεργοποιείται το ηλεκτρικό χειρόφρενο: Τραβώντας έξω το διακόπτη ή πατώντας τον.
Προσοχή! Πρέπει να βεβαιωθούμε πώς ενεργοποιείται το ηλεκτρικό χειρόφρενο: Τραβώντας έξω το διακόπτη ή πατώντας τον.

Μην ξεχνάμε ότι δεν λειτουργούν όμοια όλα τα ηλεκτρικά χειρόφρενα. Στα περισσότερα ενεργοποιείται το χειρόφρενο τραβώντας το κουμπί προς τα έξω. Υπάρχουν όμως και ορισμένα όπου χρειάζεται να πατήσουμε το κουμπί. Ακόμη και αν το δικό μας όχημα έχει ηλεκτρικό χειρόφρενο, θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι και αυτό στο ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο ενεργοποιείται με τον παρόμοιο ή τον αντίθετο τρόπο.

Ας αφιερώσουμε λοιπόν λίγα λεπτά για να εξοικειωθούμε με το νέο «περιβάλλον», κάθε αυτοκίνητο δηλαδή που οδηγούμε για πρώτη φορά. Για το καλό το δικό μας, της οικογένειάς μας και των ανθρώπων που επιβαίνουν σε οχήματα ή είναι πεζοί.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.