Διαρροή στοιχείων εκατοντάδων ακροδεξιών από νεοναζιστικό site

Μία διαρροή δεδομένων από τον ιστότοπο Iron March, μια νεοναζιστική ιστοσελίδα που συνδέεται με αναρίθμητες δολοφονίες και επιθέσεις ακροδεξιάς τρομοκρατίας σε όλο τον κόσμο, θα μπορούσε να οδηγήσει στην ταυτοποίηση εκατοντάδων ακροδεξιών εξτρεμιστών, σύμφωνα με τον Guardian.

Σύμφωνα με το Southern Poverty Law Center, ο ιστότοπος συνδεόταν και προσέφερε υποστήριξη σε τουλάχιστον εννέα φασιστικές και ναζιστικές ομάδες σε διαφορετικές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, η Αυστραλία, η Ουκρανία και η Σερβία. Στο τσατ, οι χρήστες φαίνεται πως έμπαιναν και επικοινωνούσαν από διάφορες χώρες.

Το υλικό αναρτήθηκε, ανώνυμα, σε έναν ιστότοπο αρχειοθέτησης την Τετάρτη, από έναν χρήστη με το ψευδώνυμο «antifa-data». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ τα περιεχόμενα κάνουν δυνατή την αντιστοίχηση των ονομάτων χρηστών του Iron March με διευθύνσεις IP, ιδιωτικά μηνύματα και διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

 Από το περιεχόμενο των μηνυμάτων διαφαίνεται πως ορισμένοι από τους χρήστες ήταν εν ενεργεία στρατιωτικοί, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι διευθύνσεις αντιστοιχούν σε υπολογιστές από αμερικανικά πανεπιστήμια, σύμφωνα με το Bellingcat, που είναι ένα δημοσιογραφικό site ανοικτής δομής για τη συλλογή και δημοσίευση δεδομένων.

Μέσα σε λίγο χρόνο μετά την αποκάλυψη, ερευνητές γνωστοποίησαν – μέσα από τα social media – πως είχαν ήδη ταυτοποιήσει χρήστες του Iron March, του site που ιδρύθηκε το 2011 από τον Ρώσο εθνικιστή Αλεξάντερ Σλάβρος Μουκχιντίνοφ, και έκλεισε τον Νοέμβριο του 2017, χωρίς κάποια ανακοίνωση. Ανάμεσα στα μέλη του φέρεται πως ήταν και ένας υποψήφιος για το αμερικανικό Κογκρέσο.    

Όπως μεταδίδει ο Guardian, άτομα και γκρουπ που σχετίζονται με τον ιστότοπο, εμπλέκονται σε μία σειρά φονικών επιθέσεων, καθώς χρήστες με μεγάλη απήχηση στον χώρο των νεοναζί, κατάφεραν να ασκήσουν ακόμα μεγαλύτερη επιρροή υποστηρίζοντας τον εξτρεμισμό, τη γενοκτονία και τρομοκρατικές δραστηριότητες.

Τον Μάιο του 2017, ένας χρήστης του Iron March και μέλος της νεοναζιστικής ομάδας Atomwaffen Division (AWD) – που σχετίζεται και με την Alt Right – ο Ντέβον Άρθουρς, δολοφόνησε δύο συγκατοίκους του και μέλη της AWD στην Τάμπα της Φλόριντα. Στις έρευνες που ακολούθησαν, οι αστυνομικοί βρήκαν εκρηκτικά, ραδιενεργά υλικά, βιβλία με ναζιστικό περιεχόμενο και μία φωτογραφία του βομβιστή της Οκλαχόμα, Τίμοθι ΜαΒέι, σε κορνίζα. H AWD συνδέεται με τρεις ακόμα δολοφονίες, μια τρομοκρατική συνωμοσία και την επίθεση σε βάρος διαδηλωτή στο Σάρλοτσβιλ. 

Μια άλλη ομάδα που σχετίζεται με το Iron March είναι η Vanguard America, της οποίας ο υποστηρικτής Τζέιμς Άλεξ Φιλντς, δολοφόνησε την Χέδερ Χέιερ πέφτοντας με το αυτοκίνητό του σε πλήθος αντιφασιστών διαδηλωτών επίσης στο Σάρλοτσβιλ.

Το Iron March φέρεται πως έπαιξε κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη της νεοναζιστικής ιδεολογίας όσων επιβουλεύονται τη δημοκρατία στα κράτη τους, με τη δημιουργία έντασης μέσω πράξεων βίας. Ρατσιστικά meme και μάσκες με κρανία, κάνουν επίσης την εμφάνισή τους σε αυτή την ρατσιστική υπό-κουλτούρα που συνδέεται με το νεοναζιστικό site και έχει επηρεαστεί από τον Αμερικανό νεοναζί Τζέιμς Μέισον, ο οποίος εντάχθηκε στους υπερασπιστές της λευκής υπεροχής, όταν ήταν έφηβος, τη δεκαετία του 1960.

Τα κείμενα του Μέισον για την νεοναζιστική οργάνωση Εθνικό Σοσιαλιστικό Απελευθερωτικό Μέτωπο, τα οποία γράφτηκαν τη δεκαετία του ’80 δημοσιεύτηκαν σε έναν τόμο υπό τον τίτλο Siege (Πολιορκία), το οποίο υιοθέτησε το Iron March ως «καταστατικό». Σε αυτό, μεταξύ άλλων, ο Μέισον επαινούσε τον δολοφόνο Τσαρλς Μανσόν και τον Χίτλερ και υποστήριζε την άσκηση βίας και τρομοκρατίας από αποκεντρωμένους νεοναζιστικούς πυρήνες.

Οι χρήστες του Iron March άρχισαν ολοένα και περισσότερο να υπερασπίζονται τις ιδέες του Μέισον, οι οποίες έχουν γίνει ακρογωνιαία λίθος στην υποκουλτούρα τους. Αυτές οι ιδέες είναι πλέον μέρος του DNA των νεοναζιστικών ομάδων όπως το AWD και η The Base. Ο Μέισον ζει ακόμα στο Ντένβερ και εμφανίστηκε σε ένα πρόσφατο βίντεο της AWD.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.