Τα μάτια όλων των υπηρεσιών ασφαλείας στα ελληνικά νησιά.

Είναι γνωστό στις υπηρεσίες ασφαλείας παγκοσμίως ότι μερικοί από τους πιο ριζοσπαστικοποιημένους τζιχαντιστές κρατούνταν σε κουρδικές φυλακές στη Βόρεια Συρία. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ορισμένοι, κυρίως προερχόμενοι από το Κόσοβο και την Αλβανία, κατάφεραν να αποδράσουν τις προηγούμενες ημέρες, εκμεταλλευόμενοι την τουρκική εισβολή.

 

Του Βασίλη Ταλαμάγκα

info@neaselida.news

Μετά και την εξουδετέρωση, μάλιστα, του ηγέτη του ISIS, οι φόβοι για τυχόν τρομοκρατικά αντίποινα στη μνήμη του έχουν αυξηθεί. Ο Τούρκος πρεσβευτής στην Αλβανία δεσμεύτηκε ότι οι Αλβανοί τζιχαντιστές θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, Αλβανίδες από το Κόσοβο με τα παιδιά τους, μέλη του ISIS, είναι μεταξύ εκείνων που κατάφεραν να αποδράσουν από τη φύλαξη των Κούρδων. Αυτό βεβαίωσε δημόσια ο Αλβανός Μπέντρι Ελέζι, πρώην τζιχαντιστής που πολέμησε στον εμφύλιο της Γιουγκοσλαβίας και τώρα ηγείται μιας προσπάθειας για επαναπατρισμό στο Κόσοβο γυναικόπαιδων από τη Συρία. Η είδηση κάνει λόγο για περίπου 25 γυναικόπαιδα από το Κόσοβο, συγγενείς τρομοκρατών, που κατάφεραν να αποδράσουν από τους καταυλισμούς κοντά στην Αλ Χολ και την Αΐν Ισα, σύμφωνα με τον Ελέζι, που σήμερα εμφανίζεται ως διευθυντής σπουδών ασφαλείας στο Ινστιτούτο του Κοσόβου για Διεθνείς Σπουδές.

Πριν από την έναρξη της τουρκικής εισβολής στο συριακό Κουρδιστάν, περισσότερες από 50 γυναίκες και παιδιά από το Κόσοβο και περίπου 52 από την Αλβανία βρίσκονταν στους καταυλισμούς των φιλοτζιχαντιστών. Σχεδόν όλα τα γυναικόπαιδα από την Αλβανία ζουν στον καταυλισμό Αλ Χολ. Οι Κοσοβάροι Αλβανοί βρίσκονται στους καταυλισμούς της Αλ Ροτζ και της Αΐν Ισα. Στις 20 Απριλίου φέτος το Κόσοβο επαναπάτρισε από τη Συρία 110 πολίτες του. Ηταν 32 γυναίκες, 74 παιδιά και τέσσερις άνδρες. Στη γειτονική Αλβανία συγγενείς των παραπάνω παρουσιάζονται σε τηλεοπτικές εκπομπές και απευθύνουν εκκλήσεις στον Αλβανό πρωθυπουργό, Εντι Ράμα, ώστε να βοηθήσει να επιστρέψουν όλοι στην πατρίδα τους.

Οι έλεγχοι

Ο πρόσφατος εντοπισμός στο νησί της Κω τζιχαντιστή που είχε στο ενεργητικό του ειδεχθή εγκλήματα αναστάτωσε τις υπηρεσίες ασφαλείας. Οι Ελληνες αστυνομικοί -και όχι μόνο- έχουν απλώσει ένα «δίχτυ» πληροφοριών σε hotspots και κέντρα κράτησης, με στόχο να γνωρίζουν ακριβώς τι γίνεται σε αυτούς τους χώρους. Επίσης, οι αστυνομικοί παρακολουθούν συνομιλίες και επαφές που έχουν αλλοδαποί με άτομα που βρίσκονται σε εμπόλεμες ζώνες. Ακόμη, προχωρούν σε εξονυχιστικούς ελέγχους στα άτομα που φτάνουν στην Ελλάδα από τα τουρκικά παράλια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Interpol, περίπου 15.000 μαχητές του ISIS βρίσκονται κρατούμενοι σε φυλακές στις περιοχές που ελέγχονται από τις κουρδικές δυνάμεις. Οι αστυνομικοί έχουν σαφείς εντολές να ερευνούν τις λίστες που έχουν συνταχθεί στην Ελλάδα και την Ευρώπη και περιλαμβάνουν άτομα που έχουν πολεμήσει στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους. Παράλληλα, έχουν δοθεί εντολές να σχηματίζεται το προφίλ κάθε ατόμου (άνδρας ή γυναίκα) και να γίνεται έλεγχος στις ηλεκτρονικές του συσκευές.

Τον κίνδυνο να βρεθούν τζιχαντιστές στην Ελλάδα δημοσίευσε σε πρόσφατο άρθρο του και ο έγκυρος «Guardian». «H Ελλάδα έχει ενισχύσει την επιτήρηση των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων με την Τουρκία ώστε να εμποδίσει την έλευση τζιχαντιστών στην Ευρώπη», γράφει και το περιοδικό «Der Spiegel» στο νέο τεύχος του, συμπληρώνοντας: «Η Αθήνα έχει στείλει πρόσθετους υπαλλήλους της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής στα νησιά του Αιγαίου. Εκεί φτάνουν οι περισσότεροι μετανάστες που θέλουν να συνεχίσουν για τη Δυτική Ευρώπη. Μετά τη στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στη Βόρεια Συρία, οι Κούρδοι κινδυνεύουν να χάσουν τον έλεγχο χιλιάδων μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι μέχρι πρότινος κρατούνταν σε κουρδικές φυλακές.

Ανησυχία

Στην Αθήνα αλλά και στο Βερολίνο αυξάνεται η ανησυχία ότι μαχητές του ISIS θα μπορούσαν να περάσουν τα ελληνικά σύνορα ως πρόσφυγες. Και η Europol από 1ης Νοεμβρίου θα στείλει στην Ελλάδα επιπλέον ειδικούς σε θέματα τρομοκρατίας. Στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο αναμένεται να συνδράμουν οι ελληνικές Αρχές και η Frontex».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Europol, ωστόσο, επισημαίνει ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τρομοκράτες διέρχονται συστηματικά μέσω των προσφυγικών οδών στην Ευρώπη. Εντούτοις, αυτό συνέβη σε κάποιες περιπτώσεις», σημειώνεται, υπενθυμίζοντας ότι μια τέτοια περίπτωση ήταν εκείνη του Αμπντελαχίμ Αμπαούντ, βασικού δράστη των επιθέσεων στο Παρίσι το 2015, ο οποίος συνελήφθη στο Βέλγιο και το 2015 έφτασε στη Λέρο ως πρόσφυγας από τη Συρία. Σύμφωνα με το «Der Spiegel», «μεταξύ 2017 και 2019 η Ελληνική Αστυνομία βάσει δικών της στοιχείων έχει συλλάβει συνολικά επτά ξένους υπόπτους για τρομοκρατία».

Τις προηγούμενες μέρες ένα περίεργο μήνυμα σε προφίλ στο facebook γραμμένο σε αραβική γλώσσα με αναφορές στη φωτιά που ξέσπασε πρόσφατα στο ΚΥΤ της Σάμου μπήκε στο «μάτι» του Τμήματος Διεθνούς Τρομοκρατίας της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Η επίμαχη ανάρτηση με αραβικά στοιχεία, τα οποία κατά πάσα πιθανότητα ήταν πλαστά, δημιούργησε σύγχυση στη μετάφραση, καθώς κάποιοι την «ερμήνευσαν» ως επιθετική κίνηση κατά του κέντρου μεταναστών, προκαλώντας στη συνέχεια έντονο προβληματισμό, κυρίως στους Σύρους αλλά και τους Κούρδους πρόσφυγες που διαβιούν στο Κέντρο Υποδοχής του νησιού.

Σύμφωνα, πάντως, με όλες τις ενδείξεις, ο φετινός χειμώνας στα ελληνικά νησιά μπορεί να κρύβει γεγονότα -κυρίως στον τομέα της ασφάλειας- που δεν έχουμε αντιμετωπίσει ξανά στο παρελθόν. Για τις σοβαρότερες υπηρεσίες ασφαλείας στον κόσμο η παρατήρηση της «καθημερινότητας» στα νησιά του Αιγαίου είναι στην ημερήσιά τους διάταξη.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 126 της «Νέας Σελίδας» που κυκλοφόρησε την Κυριακή 3 Νοεμβρίου

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.