Ραγδαίες εξελίξεις στη δίκη για το Noor 1

Σοβαρότατες εξελίξεις αλλά και αποκαλύψεις στην δίκη η οποία δεν βλέπει το φως της δημοσιότητας.Παρότι συνιστά μέγα εθνικό θέμα, θέμα εθνικής ασφάλειας αλλά και δημοκρατίας όπως φαίνεται.

Καυτές εξελίξεις στη δίκη για το Noor1 που διεξάγεται σε δεύτερο βαθμό στην δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού.

Θα αναγνωστούν οι συνομιλίες μεταξύ πρωτοκλασάτων κατηγορουμένων στην υπόθεση του ναρκόπλοιου, που είχαν καταγραφεί σε ανύποπτο χρόνο το 2012 στο πλαίσιο διερεύνησης άλλης υπόθεσης, του περιβόητου ποδοσφαιρικού «Κοριόπολις». Ακούγονται πρόσωπα που ήδη δικάζονται στο εφετείο (π.χ Κοτσώνης) όπως και άλλοι (Συντιχάκης, Μαρινάκης) για τους οποίους αναμένεται να ξεκινήσει η τακτική ανάκριση στον Πειραιά.

Τότε τους κατέγραφαν για το ποδόσφαιρο, αλλά τους άκουγαν και για πολλά άλλα , όπως πχ για περίεργες δουλειές με πετρέλαια και τσιγάρα. «Άκρως ενδιαφέρουσες» χαρακτήρισε τις συνομιλίες η εισαγγελέας της έδρας του Πενταμελούς Εφετείου Πειραιά, Βασιλική Βλάχου. που επέμενε για την χρήση τους προκειμένου να απευθύνει ερωτήσεις σε πρόσωπα που ακούγονται σε αυτές, όπως το πρώην στέλεχος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Αιμίλιος Κοτσώνης, ο οποίος αντιμετωπίζει πρωτόδικη ποινή κάθειρξης δέκα ετών. .

Πάντως ο συνήγορος του Αιμίλιου Κοτσώνη, έδωσε μάχη χθες ώστε να μην διαβαστούν οι απομαγνητοφωνήσεις των επίμαχων συνομιλιών, υποστηρίζοντας ότι έγιναν παρανόμως.

Αναπτύσσοντας μάλιστα την επιχειρηματολογία του , ο Ιωάννης Ηρειώτης, συνήγορος του Αιμίλιου Κοτσώνη, τα έβαλε με τον λιμενικό Παναγιώτη Χριστοφορίδη , που έκανε τις επίμαχες απομαγνητοφωνήσεις (κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας) αναφέροντας τον ως «ο κύριος δέκα χρόνια ΣΥΡΙΖΑ».

Σύμφωνα με τον Ιωάννη Ηρειώτη, οι απομαγνητοφωνήσεις αυτές «παρανόμως εισήχθησαν στην δικογραφία» ενώ με αφορμή ένα έγγραφο που υπέγραφε ο Λιμενικός Παναγιώτης Χριστοφορίδης, ο συνήγορος ξεσπάθωσε λέγοντας:

«Δεν μπορεί να δεχόμαστε παράνομες πράξεις από κανένα ανθυπασπιστή,Τέτοια αίσχη δεν έχω ξαναδεί. Έχουν στοχοποιήσει έναν άνθρωπο και στον βωμό να τον εξοντώσουν δεν διστάζουν»/

Η μάχη του συνηγόρου δεν κερδήθηκε εν τέλει καθώς οι συνομιλίες ναι μεν δεν αναγνώστηκαν χθες πλην όμως θα αναγνωστούν λίαν συντόμως,

Το δικαστήριο δέχτηκε τις αιτιάσεις του. όπως ότι τα επίμαχα έγγραφα δεν ήρθαν δια της επισήμου οδού στο δικαστήριο, πλην όμως έδωσε εντολή να γίνουν εκ νέου οι συγκεκριμένες απομαγνητοφωνήσεις και να χρησιμοποιηθούν στη δίκη.

Αυτό σημαίνει ότι στις επόμενες συνεδριάσεις που θα έχουν προσκομιστεί οι απομαγνητοφωνήσεις από τα εγκληματολογικά της Ασφάλειας , και με δεδομένο ότι υπάρχει βούλευμα που επιτρέπει τη χρήση τους, θα ακουστούν όσα έλεγαν μεταξύ τους κάποιοι εμπλεκόμενοι , ανάμεσα στους οποίους είναι οι πρωτοδίκως καταδικασθέντες, Αιμίλιος Κοτσώνης και ο εφοπλιστής Ευθύμιος Γιαννουσάκης, οι οποίοι όπως είχε αποκαλύψει το Documento ακούγονται να κανονίζουν δουλειές με τόνους πετρέλαιο και τσιγάρα που γίνονταν με πλοία στο εξωτερικό.Μάλιστα σε κάποιες από τις συνομιλίες εκτιμάται ότι κάποια από τα πρόσωπα που ακούγονται αναφέρονται σε λαθρεμπόριο πετρελαίου. Στις επίμαχες ημερομηνίες ακούγεται και ο Νίκος Σιντυχάκης που είναι κατηγορούμενος στη δεύτερη δικογραφία που έχει ανοίξει για το Noor1 aαλλά και πρόσωπα όπως ο Ευάγγ. Μαρινάκης ο οποίος ακούγεται να συνομιλεί π.χ. με Κοτσώνη και Συντιχάκη αλλά και με τρίτα, μη ελεγχόμενα για το «Noor 1» πρόσωπα.

Υψηλοί τόνοι

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή για να δούμε τι ακριβώς διαδραματίστηκε στην τελευταία αποδεικτική διαδικασία στη δίκη για το Noor1 .

Όταν η εισαγγελέας της έδρας κ. Βλάχου αναφέρθηκε στο θέμα των «άκρως ενδιαφερουσών συνομιλιών» επιθυμώντας να κάνει χρήση ο Ιωάννης Ηρειώτης εξέφρασε έντονα την αντίρρηση του χαρακτηρίζοντας «βούλευμα φάντασμα» αυτό που επικαλέστηκε η εισαγγελέας για την χρήση τους αναρωτώμενος «πώς μπήκαν αυτές οι συνομιλίες στη δικογραφία;».

«Αν αποφασίσετε να απομαγνητοφωνηθούν -είπε στο δικαστήριο- να απομαγνητοφωνηθεί το σύνολο των συνομιλιών για όλα το χρονικό διάστημα πλην των αυστηρά προσωπικών, κι όχι να γίνεται σύνθεση , να σταλούν στον εισαγγελέα οι υπάρχουσες για να ελεγχθεί η νομιμότητα από αυτούς που φέρονται ως συντάκτες».

Επίσης, σύμφωνα με τον συνήγορο αλλά και άλλους υπερασπιστές στη δίκη οι συνομιλίες αυτές δεν έχουν σχέση με την υπόθεση. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες του Documento οι συνομιλίες αυτές απομαγνητοφωνήθηκαν για περαιτέρω διερεύνηση. Η σχετική παραγγελία είχε δοθεί από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά, τον Νοέμβριο του 2015, και με αυτήν ζητούνταν από την αρμόδια υπηρεσία του Λιμενικού όπως προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για την απομαγνητοφώνηση των επίμαχων συνομιλιών σε διερεύνηση εγκλημάτων όπως η λαθρεμπορία και τα ναρκωτικά. Εν προκειμένω υπήρχε και βούλευμα του 2015 που έδινε την δυνατότητα για απομαγνητοφώνηση και χρήση.

Δικαστήριο να απομαγνητοφωνηθούν ξανά

Το δικαστήριο κινούμενο στο ίδιο πνεύμα με την εισαγγελέα της έδρας που επέμενε να γίνει χρήση ορισμένων από αυτές τις συνομιλίες, αποφάσισε τελικά να δώσει εντολή να προσκομιστούν οι απομαγνητοφωνήσεις από τον επίμαχο σκληρό δίσκο από τα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛΑΣ καθώς η χρήση τους επιτρέπεται βάσει βουλευμάτων που έχουν εκδοθεί σχετικά. Θα ζητήσει μάλιστα , ώστε να διαλευκανθεί το θέμα απολύτως για να μην υπάρξουν ενστάσεις από πλευράς συνηγόρων, να προσκομιστεί από την Εισαγγελία Πειραιά η έγγραφη παραγγελία με την οποία διατάχθηκε η εν λόγω απομαγνητοφώνηση από το Γραφείο Ασφάλειας Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά αλλά και να απαντηθεί ποια είναι η περαιτέρω πορεία αυτών των απομαγνητοφωνήσεων.

Τα είχε αποκαλύψει το Documento

Aπό τον Φεβρουάριο του 2019 ήδη το Documento είχε αποκαλύψει όχι μόνο την ιστορία και το περιεχόμενο ορισμένων από αυτές τις συνομιλίες αλλά και αυτό για το οποίο ψάχνει τώρα το δικαστήριο του Κορυδαλλού. Για ποιο λόγο έγιναν δηλαδή οι απομαγνητοφωνήσεις και που κατέληξαν. Ότι δηλαδή έχουν συσχετιστεί με την δεύτερη δικογραφία που σχηματίστηκε μετά από τις διώξεις που είχε ασκήσει η Ειρήνη Τζίβα σε βάρος του Ευάγγελου Μαρινάκη και των τριών συνεργατών του, Νίκου Συντιχάκη, πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ναυτιλιακής εταιρείας Capital Ship Management, Βαγγέλη Μπαϊρακτάρη, δικηγόρου, και Ηλία Τσακίρη, ναυτασφαλιστή. Η εισαγγελέας Ειρήνη Τζίβα πέραν των διώξεων που είχε ασκήσει για εγκληματική οργάνωση που διέπραξε αδικήματα τα οποία συσχέτιζε με τους τόνους της ηρωίνης του Νοοr1 είχε ζητήσει να γίνει και περαιτέρω έρευνα για λαθρεμπορία καυσίμων και ξέπλυμα μαύρου χρήματος στο πλαίσιο δράσης εγκληματικής οργάνωσης .Οι συνομιλίες αυτές απομαγνητοφωνήθηκαν νόμιμα και διαβιβάστηκαν τον Δεκέμβριο του 2016 στην Εισαγγελία Πειραιά, αφού ήδη είχε ολοκληρωθεί το πρωτόδικο δικαστήριο για τους εμπλεκόμενους στο ναρκόπλοιο. Προέρχονται από τα CD συνομιλιών ποδοσφαιρικών παραγόντων που κατέγραψε ο υπερκοριός της ΕΥΠ το 2012 στο πλαίσιο έρευνας στημένων ποδοσφαιρικών αγώνων – η περιβόητη υπόθεση «Κοριόπολις». ‘Οταν όμως το καλοκαίρι του 2014 ο εισαγγελέας Αριστείδης Κορέας έμαθε για το «Noor 1» και συνειδητοποίησε τη διασύνδεση των προσώπων που ακούγονταν στο «Κοριόπολις» με την υπόθεση του ναρκόπλοιου, απέστειλε αρμοδίως το υλικό προκειμένου να ελεγχθεί εάν υπήρχαν στοιχεία για την υπόθεση των ναρκωτικών

Στην πορεία μάλιστα αποκαλύφτηκε ότι από τους 127 φακέλους που περιείχε ο σκληρός δίσκος των συνομιλιών έχει εξαφανιστεί ένας φάκελος με συνομιλίες που έγιναν κατά το διάστημα 30 Ιουνίου έως 1η Ιουλίου 2012.

Διαβάστε το αποκλειστικό δημοσίευμα του Documento

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.