Λίγο πριν την παραγραφή,στο εδώλιο το πρώτο σκάνδαλο Σημίτη

Μετά απο 20 χρόνια συγκάλυψης, στο εδώλιο το πρώτο σκάνδαλο Σημίτη: Αθήνα 1997!
«Αμαρτωλές» ιστορίες από το παρελθόν, έρχονται στο εδώλιο, ύστερα από 20 ολόκληρα χρόνια.
Στα όρια της παραγραφής, μία από τις από τις μεγαλύτερες υποθέσεις κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος, αυτή τη φορά στο χώρο του αθλητισμού, φτάνει επιτέλους στο ακροατήριο.
Με καθυστέρηση λοιπόν 20 ετών, παραπέμπεται να δικαστεί στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ένας και ….μόνος κατηγορούμενος για τη διασπάθιση εκατομμυρίων ευρώ γύρω από το 6ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλασικού Αθλητισμού «Αθήνα 1997». Μία αθλητική διοργάνωση, το κόστος της οποίας είχε εκτοξευτεί στα 19 δισεκατομμύρια δραχμές αν και το προϋπολογισθέν ποσό ανερχόταν στα 5 δισεκατομμύρια δρχ.
Ο μοναδικός υπόλογος για την υπόθεση αυτή ο οποίος θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη είναι ο τότε γενικός διευθυντής της διοργάνωσης Ευάγγελος-Γεράσιμος Σαβράμης, ο αποκαλούμενος …στρατηγός (λόγω προϋπηρεσίας στις ένοπλες δυνάμεις).
Από τους συνολικά 37 κατηγορουμένους για την αθλητική αυτή διοργάνωση, το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας παραπέμπει σε δίκη τον κ. Σαβράμη καθώς για τους υπόλοιπους έπαυσε την ποινική δίωξη λόγω παραγραφής, ενώ ο ένας εξ’ αυτών δεν βρίσκεται πια στη ζωή.
Έτσι, το «μάρμαρο» καλείται να πληρώσει ενώπιον της ποινικής δικαιοσύνης μόνο ο κ. Σαβράμης, κατηγορούμενος το κακούργημα της απιστίας στην υπηρεσία. Στην πραγματικότητα βέβαια θα χρειαστεί να λογοδοτήσει για ορισμένες αξιόποινες πράξεις που φέρονται να τελέστηκαν αρχές του 1998, εάν δεν υποπέσουν και αυτές πάντως σε παραγραφή!
Το δικαστικό συμβούλιο διέταξε επίσης να διαβιβαστούν στη Βουλή αντίγραφα της δικογραφίας, με προφανώς παραγεγραμμένα πάντως τα τυχόν αδικήματα, για τον τότε υφυπουργό Αθλητισμού Ανδρέα Φούρα, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών, κηρύσσοντας απαράδεκτη την ποινική δίωξη σε βάρος του.
Το πόρισμα πάντως του Ελεγκτικού Συνεδρίου έχει καταλογίσει σε συνολικά 38 πρόσωπα να επιστρέψουν 12.448.198 εκ. ευρώ που κατασπαταλήθηκαν στην επίμαχη διοργάνωση. Το μεγαλύτερο ποσό καταλογίστηκε στον κ. Σαβράμη (γενικό διευθυντή της αρμόδιας Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής) ο οποίος υποχρεώθηκε να καταβάλει υπέρ του Δημοσίου ποσό 10.553.536 ευρώ.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.