«Ιερός» πόλεμος: «Μαύρη λίστα» από το Πατριαρχείο της Μόσχας για ελληνικές Μητροπόλεις

«Casus belli» η αναγνώριση του Αυτοκέφαλου της Ουκρανικής Εκκλησίας από την Εκκλησία της Ελλάδος – Ο Ρώσος Πατριάρχης Κύριλλος αποφάσισε να  σταματήσει να μνημονεύει, μετά τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο – Και… απαγορευτικό για έξι Μητροπόλεις της Ελλάδας

Στα άκρα οδηγεί την «ιερή» αντιπαράθεση με το Φανάρι και την Αθήνα το Πατριαρχείο της Μόσχας. Η αναγνώριση του Αυτοκέφαλου της Ουκρανικής Εκκλησίας από την Εκκλησία της Ελλάδος φαίνεται πως έδωσε την αφορμή στον Ρώσο Πατριάρχη, κ. Κύριλλο, να λάβει την απόφαση να σταματήσει να μνημονεύει, μετά τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Η αρχή έγινε από τη σημερινή Θεία Λειτουργία στον καθεδρικό ναό του Σωτήρος στη Μόσχα, κατά την οποία ο Πατριάρχης Κύριλλος δεν μνημόνευσε τον προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η εν λόγω ενέργεια του Πατριαρχείου Μόσχας αναμεταδόθηκε από το σύνολο των ρωσικών πρακτορείων ειδήσεων, τα οποία έκαναν λόγο για σφοδρά αντίποινα.

Μάλιστα, ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων είχε προηγουμένως φροντίσει να κάνει γνωστό ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία σταματάει την κοινωνία της Ευχαριστίας με τον επικεφαλής της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Ο ίδιος είχε τονίσει ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία θα διατηρούσε την κοινωνία με εκείνους που δεν αναγνωρίζουν το ουκρανικό σχίσμα.

Και «μαύρη λίστα» ελληνικών Μητροπόλεων από τη Μόσχα

Τα ρωσικά «αντίποινα», δε, δεν σταματούν εδώ. Μόλις χθες, Σάββατο, το philenews.com έγραψε ότι το κέντρο προσκυνημάτων του Πατριαρχείου της Μόσχας συνέταξε λίστα επισκοπών της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, που δεν συστήνονται από την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία για επίσκεψη.

Η Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας είχε δηλώσει προ ημερών ότι δεν θα ευλογήσει προσκυνηματικά ταξίδια σε εκείνες τις επισκοπές της Εκκλησίας της Ελλάδος, των οποίων οι επίσκοποι θα εισέλθουν σε λειτουργική κοινωνία με τους εκπροσώπους της «νέας εκκλησίας» της Ουκρανίας.

Το Κέντρο Προσκυνημάτων του Πατριαρχείου της Μόσχας εξήγησε ότι για την ώρα υπάρχουν έξι τέτοιες επισκοπές: η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, η Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, η Ιερά Μητρόπολη Βέροιας, η Ιερά Μητρόπολη Άρτας, η Ιερά Μητρόπολη Τρίκκης, με κέντρο τα Τρίκαλα και η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, με κέντρο τον Βόλο.

Την ίδια ώρα οι προσκυνητές μπορούν να επισκέπτονται τον Άρειο Πάγο, μέρος από το οποίο απηύθυνε το κήρυγμά του ο Απόστολος Παύλος, καθώς δεν βρίσκεται σε εκκλησιαστική κατοχή, αλλά ανήκει στην Ακρόπολη και θεωρείται μουσειακή περιοχή.

Το Πατριαρχείο Μόσχας επέλεξε τις συγκεκριμένες εκκλησιαστικές επαρχίες με το εξής σκεπτικό: ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αναγνώρισε τον Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο, ενώ οι Επίσκοποι των άλλων πέντε Μητροπόλεων συλλειτούργησαν με ιερωμένους της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

«Ναι μεν, αλλά…» από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου

Την έντονη απαρέσκειά του για τη διακοπή τού μνημοσύνου τού Αρχιεπισκόπου Αθηνών από τον Πατριάρχη Μόσχας, Κύριλλο, εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής.

«Την στάση τού Πατριάρχη Μόσχας την θεωρώ απαράδεκτη. Δεν κόβουμε τη μνημόνευση ενός άλλου Προκαθημένου επειδή διαφωνούμε με μια θέση του. Μόνο εάν γίνει αιρετικός κάποιος διακόπτουμε κοινωνία μαζί του. Και αυτό που ξέρω είναι ότι ούτε ο Οικουμενικός ούτε ο Αθηνών είναι αιρετικοί. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι συμφωνώ με αυτούς. Αν και προσπαθήσαμε να μεσολαβήσουμε ώστε να γίνει μία συνάντηση προς εξεύρεση λύσης, εντούτοις αυτό δεν άρεσε και έτσι δεν επιμείναμε. Αλλά ούτε ο Οικουμενικός θέλει να συναντηθεί με τον Μόσχας, ούτε κι ο Μόσχας θέλει να συναντηθεί με τον Οικουμενικό. Γι’ αυτό εξάλλου και ως Εκκλησία Κύπρου τηρούμε μία ουδέτερη στάση, διότι δεν συμφωνούμε με την στάση κανενός από τους δύο και δεν προχωρήσαμε στη μνημόνευση κανενός νέου Προκαθημένου» είπε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, λόγω των οικονομικών εξαρτήσεων της Κυπριακής Εκκλησίας από την Μόσχα, διατηρεί αποστάσεις από το Οικουμενικό Πατριαρχείο για το θέμα της Ουκρανίας.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.