Πορνεία, ναρκωτικά και παράνομα μίνι μάρκετ στο κέντρο μεταναστών στη Χίο

Μιχάλης Τεζάρης

Ναρκωτικά, πορνεία και λαθραία τσιγάρα είναι μερικές μόνο από τις έκνομες δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης μεταναστών και προσφύγων στη Χίο. Εξαθλιωμένες γυναίκες που έχουν ανάγκη έστω και για λίγα χρήματα πέφτουν θύματα κυκλωμάτων που δρουν εντός του κέντρου και τις εκμεταλλεύονται σεξουαλικά προς όφελός τους, πουλώντας το κορμί τους για 9 και 10 ευρώ.

Αναφορές κατοίκων σημειώνουν πως οι όμορφες γυναίκες που φτάνουν στο νησί με τις βάρκες από τα τουρκικά παράλια στην Χίο, δεν παραμένουν για πολύ στο κέντρο, καθώς …εξαφανίζονται με πολλούς να πιστεύουν πως πέφτουν θύματα κυκλωμάτων trafficking . Οι γυναίκες δέχονται να παρέχουν τις «σεξουαλικές υπηρεσίες» τόσο εντός καταυλισμού όσο και στο φράγμα που υπάρχει λίγο μακρύτερα από τις εγκαταστάσεις της ΒΙ.ΑΛ. Παράλληλα πολλοί είναι οι μόνιμοι κάτοικοι που έχουν δεχτεί προτάσεις για ερωτική συνεύρεση από απελπισμένες γυναίκες, ενώ βρίσκονται σε αγροτικές εργασίες.

Κάνναβη και λαθραία τσιγάρα

Οι κάτοικοι του χωριού Χαλκειός, που αριθμεί μόλις 400 άτομα και στα όρια του οποίου βρίσκεται το κέντρο ταυτοποίησης μεταναστών καταγγέλλουν την παντελή έλλειψη αστυνομικής παρουσίας, σε μια περίοδο που όπως λένε, τα φαινόμενα κλοπών και ληστειών παρουσιάζουν δραματική αύξηση. Μάλιστα επιρρίπτουν ευθύνες στον αστυνομικό διευθυντή του νησιού και ζήτησαν την παρέμβαση του δημάρχου, κυρίου Σταμάτη Κάρματζη προκειμένου να του επιστήσει την προσοχή για την καλύτερη εκτέλεση των καθηκόντων του, καθώς καταγγέλλουν πως δεν υπάρχει επαρκής αστυνομική παρουσία, ενώ δεν υπάρχουν ούτε περιπολίες στο χωριό, καθώς επίσης πως οι αστυνομικοί καταγράφουν με μεγάλη καθυστέρηση τις καταγγελίες για κλοπές. Πολλοί από τους κατοίκους μάλιστα, αναγκάζονται να παραμένουν στις αυλές των σπιτιών τους ενώ παίζουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους, καθώς οι εισβολές είναι καθημερινές, κυρίως από ομάδες νεαρών μεταναστών, όπως καταγγέλλουν.

Καθημερινές επίσης, είναι οι αναφορές για κλοπές από αυλές σπιτιών, όπως ποδηλάτων, στους αστυνομικούς του κέντρου ταυτοποίησης της ΒΙ.ΑΛ. Οι κάτοικοι δηλώνουν «ελεύθεροι πολιορκημένοι» μέσα στα σπίτια του και καλούν την πολιτεία να λάβει θέση και αντί γενικόλογων αναφορών να λάβει συγκεκριμένα μέτρα προστασίας των κατοικιών με περιπολίες πεζών αστυνομικών και οχημάτων της ΕΛ.ΑΣ. Όπως χαρακτηριστικά, δηλώνουν, «αισθανόμαστε δύσπιστοι πλέον στα λόγια και ειδικά όταν αυτά προέρχονται από ανθρώπους που ενώ δεν μπορούν να προστατεύσουν ένα χωριό 400 ατόμων, λένε πως θα προστατεύσουν τα θαλάσσια σύνορα για την αναχαίτιση των μεταναστευτικών ροών». Στο ίδιο μήκος κινείται και ο δήμαρχος του νησιού που έκανε κάλεσμα στον υπουργό προστασίας του Πολίτη, κύριο Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό για θέματα μετανάστευσης, κύριο Κουμουτσάκο να «επισκεφθεί το νησί και να τους εξηγήσει το ακριβές πλάνο της κυβέρνησης για τις μεταναστευτικές ροές που αυξάνονται δραματικά μέρα με τη μέρα». Σε μια ύστατη μάλιστα προσπάθεια εμπέδωσης του αισθήματος της ασφάλειας, οι κάτοικοι ζήτησαν από τον δήμαρχο να εξετάσει το ενδεχόμενο φύλαξης του κέντρου φιλοξενίας από ιδιωτική εταιρεία σεκιούριτι σε 24ωρη βάση, καθώς δεν είναι ικανοποιημένη από την φύλαξη που τους παρέχει η Ελληνική Αστυνομία.

Ετοιμάζουν αποκλεισμούς αεροδρομίου και λιμανιού

Οι κάτοικοι του νησιού έχουν φτάσει πλέον στα όρια των αντοχών τους και ετοιμάζουν μεγάλης κλίμακας κινητοποιήσεις, διεκδικώντας να μπει λουκέτο στο κέντρο ταυτοποίησης μεταναστών και οι αλλοδαποί να μεταφερθούν σε άλλα κέντρα στην ενδοχώρα. Σύμφωνα μάλιστα με τις πληροφορίες, οι κάτοικοι προσανατολίζονται ακόμη και στο κλείσιμο του λιμανιού αλλά και στον αποκλεισμό του αεροδρομίου σε μια προσπάθεια πίεσης προς την κεντρική εξουσία για την εξεύρεση λύσης. Μάλιστα έχει εξεταστεί το ενδεχόμενο σύστασης μιας επιτροπής αγώνα, που θα αποτελείται από άτομα όλων των παρατάξεων, ώστε όλοι μαζί να ασκήσουν την απαιτούμενη πίεση στην κυβέρνηση. Παράλληλα, οι κάτοικοι τονίζουν πως, «η σύμβαση παραχώρησης της ΒΙ.ΑΛ έχει ολοκληρωθεί από και αναμένουμε να βγει η δικαστική απόφαση για την αγωγή έξωσης». Η ανασφάλειά τους δε φτάνει σε τέτοιο βαθμό που ζητούν να υπάρχει προστασίας του χώρου σε 24ωρη βάση από άτομα ιδιωτικής φύλαξης, καθώς όπως επισημαίνουν, «με αυτή την κατάσταση έχει αλλάξει η καθημερινότητα μας».

Αξίζει να σημειωθεί τέλος πως ο χώρος της ΒΙ.ΑΛ είχε παραχωρηθεί το 2015 για 24 το αργότερο 48 ώρες προκειμένου να στεγαστούν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που έφτασαν στο νησί, τελικώς όχι μόνο δεν συνέβη κάτι τέτοιο, αλλά πρόσφατα ανανεώθηκε η σύμβαση της διοικήτριας της ΒΙ.ΑΛ έως το 2021, κάτι που έχει θορυβήσει ακόμη περισσότερο τους κατοίκους που ανησυχούν πως δεν θα απομακρυνθεί άμεσα το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης. Ο δήμαρχος του νησιού μάλιστα, κύριος Κάρματζης, ξεκαθάρισε σε πρόσφατη συνάντηση που είχε με τους κατοίκους του χωριού Χαλκειός, πως «πρέπει να παλέψει ο καθένας από το μετερίζι του ώστε να κλείσει το κέντρο ταυτοποίησης και δεν θα υποστείλω σε καμία των περιπτώσεων την σημαία του αγώνα για αποσυμφόρηση του νησιού από τις μεταναστευτικές ροές».

Πηγή

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.