Πέτσας: Οποιοσδήποτε Έλληνας μπορεί να συγκρίνει τις πρώτες 100 μέρες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και να βγάλει συμπεράσματα

«Οποιοσδήποτε Έλληνας πολίτης μπορεί να συγκρίνει τις 100 πρώτες μέρες της κυβέρνησης Μητσοτάκη με τις πρώτες 100 μέρες της κυβέρνησης Τσίπρα, μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 και να βγάλει τα συμπεράσματά του» δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM».

Αναφερόμενος στους έξι άξονες για την κυβερνησιμότητα στη σημερινή εποχή της αβεβαιότητας -όπως τους ανέπτυξε ο πρωθυπουργός μιλώντας στο επίσημο δείπνο της Πολιτιστικής Εταιρείας Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη- ο κ. Πέτσας στάθηκε στον έκτο άξονα, που αφορά την «αίσθηση ευθύνης», παρατηρώντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για «την ευθύνη του πολιτικού αρχηγού, του ανθρώπου τον οποίο εμπιστεύτηκε η κοινωνία να οδηγήσει τη χώρα έξω από την κρίση υλοποιώντας αυτά που δεσμεύτηκε, κάνοντας δηλαδή κάτι διαφορετικό από ό,τι είχαμε συνηθίσει τις προηγούμενες δεκαετίες: ένας άνθρωπος να έχει εκλεγεί με ένα πρόγραμμα και αυτό το πρόγραμμα να το υλοποιεί».

«Κάνει ό,τι μπορεί στις εκατό πρώτες μέρες να υλοποιεί πράγματα, τα οποία είχαμε πει στους πολίτες, και ορισμένα από αυτά να τα κάνουμε μάλιστα και γρηγορότερα από ό,τι είχαμε δεσμευθεί, όπως για παράδειγμα η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% από το 2019, αντί από το 2020. Ένα βασικό στοιχείο, όμως, που ανέλυσε στο πλαίσιο της ανάληψης της ευθύνης είναι και η επιλογή των κατάλληλων ανθρώπων για την κατάλληλη θέση. Αυτό είναι ένα ζήτημα δύσκολο, γιατί συχνά οι πολιτικές ισορροπίες επιβάλλουν άλλου τύπου κατανομές. Αλλά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει με τις τοποθετήσεις και στο επίπεδο του υπουργικού συμβουλίου, αλλά και στον κρατικό μηχανισμό, ότι κοιτάζει να επιλέξει τον άνθρωπο που μπορεί να κάνει τη δουλειά στο τέλος της ημέρας. Γιατί, όλοι από αυτό θα κριθούμε, από το αποτέλεσμα», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σε ό,τι αφορά τις επαφές που είχε ο πρωθυπουργός με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και τους παραγωγικούς φορείς της πόλης, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι δόθηκε έμφαση στην υλοποίηση των έργων υποδομών, για τις οποίες είχε μιλήσει Κυριάκος Μητσοτάκης στην τελευταία Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τον περασμένο Σεπτέμβριο. «Μέσα σε αυτές ξεχωρίζουν δύο πράγματα: Ο ΟΑΣΘ που είναι ένα πρόβλημα για την πόλη, εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Είχαμε, δυστυχώς, μια αποτυχημένη κρατικοποίηση από την προηγούμενη κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να είναι σε κυκλοφορία 215 λεωφορεία. Κάναμε ό,τι μπορούμε να αυξήσουμε τον στόλο, ήδη κυκλοφορούν 317 και με την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ ΟΑΣΘ και ΚΤΕΛ θα έχουμε περίπου 440 λεωφορεία έως τον Ιανουάριο του 2020», εξήγησε.

«Αυτό», εξήγησε, «είναι μια μεγάλη επιτυχία, δεδομένου ότι μια πόλη όπως η Θεσσαλονίκη χρειάζεται περίπου 500 λεωφορεία ημερησίως για να μπορεί να πει ότι έχει ένα ικανοποιητικό συγκοινωνιακό έργο», ενώ «ταυτόχρονα, με τη σύμπραξη αυτή δημόσιου και ιδιωτικού τομέα καταφέρνουμε να περιορίσουμε το κόστος», καθώς «θα κοστίζει περίπου 1,46 ευρώ το χιλιόμετρο η μετακίνηση, αντί για τα περίπου 4 ευρώ ανά χιλιόμετρο που κοστίζει σήμερα». Άρα, συνέχισε ο κ. Πέτσας, «με αυτή τη σύμπραξη -ας το πούμε έτσι- πιστεύουμε ότι πετυχαίνουμε έναν διπλό στόχο: πρώτα αυξάνουμε το συγκοινωνιακό αποτέλεσμα προς ικανοποίηση των πολιτών και δεύτερον μειώνουμε το κόστος, προστατεύοντας και τον ΟΑΣΘ για να μπορεί να παίξει τον ρόλο του και τα επόμενα χρόνια με καλύτερο αποτέλεσμα για τους πολίτες ου εξυπηρετεί».

Για το Μετρό Θεσσαλονίκης

Σχετικά με το θέμα του Μετρό Θεσσαλονίκης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρατήρησε ότι «έχει ταλαιπωρήσει πάρα πολύ την πόλη». «Δυστυχώς, η αλλαγή που έγινε το 2017 δεν περπάτησε. Υπάρχουν πολλά θέματα τεχνικής φύσεως -δεν θέλω να επεκταθώ- αλλά ένα χαρακτηριστικό είναι ότι από το 2017 είπαν ότι θα αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει το μετρό και δόθηκαν οι μελέτες να γίνουν τον Μάιο του 2019. Δηλαδή, δυόμισι χρόνια δεν κάνανε τίποτε, περιμένοντας δεν ξέρω τι. Εμείς αλλάξαμε αυτό το πλάνο σε συνεργασία με τη διοίκηση της Αττικό Μετρό και πιστεύουμε ότι με το χρονοδιάγραμμα, το οποίο θα είναι σύντομα διαθέσιμο σε κάθε πολίτη, για να μας κρίνει, μέχρι τον Απρίλιο του 2023 θα έχει ολοκληρωθεί το έργο αυτό. Αυτό είναι το συμπέρασμα που βγήκε χθες από τη συζήτηση που είχαμε», επισήμανε.

Το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα, όπως διευκρίνισε, «θα ανακοινωθεί από τη διοίκηση και πάνω σε αυτό θα αξιολογείται και η διοίκηση, αλλά και η πορεία της κυβέρνησης από τους πολίτες». Τόνισε δε, ότι «αυτό που έχει σημασία είναι ότι όλες οι ενέργειες που γίνονται, γίνονται με το μικρότερο δυνατό κόστος και πάντα με προστασία των αρχαιοτήτων που υπάρχουν στον σταθμό Βενιζέλου, εφαρμόζοντας την τεχνική της απόσπασης και επανατοποθέτησης, που έχει χρησιμοποιηθεί και στην Αθήνα κατά το παρελθόν». «Αυτό είναι το πλάνο, γι’ αυτό θέλουμε να κριθούμε από τους πολίτες της πόλης, ώστε να κλείσει μια βαθιά πληγή που ήταν στο κέντρο της πόλης εδώ και πάρα πολλά χρόνια», υπογράμμισε ο κ. Πέτσας.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.