Δικαστήριο Χάγης: Κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου ήπιε δηλητήριο μόλις άκουσε την ποινή του (ΒΙΝΤΕΟ)

Ένα πρωτοφανές περιστατικό έλαβε χώρα σήμερα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, όταν ο 72χρονος Σλόμπονταν Πράλτζακ ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου διέκοψε την δίκη μόλις ακούστηκε η ποινή του και ήπιε ένα ποτήρι δηλητήριο.

Συγκεκριμένα, ο Βοσνιοκροάτης αξιωματικός άκουγε από τους δικαστές την τελική ετυμηγορία επί της προσφυγής του, μαζί με άλλους έξι πρώην πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες των Κροατών της Βοσνίας που είχαν καταδικαστεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας τη διετία 1992-1994, στην περιοχή Μόσταρ.

Μόλις ωστόσο, άκουσε την ποινή του που επιβεβαίωνε την κάθειρξη 20 ετών,ο Σλόμπονταν Πράλτζακ, άρχισε να πίνει το υγρό που είχε σε ένα μικρό μπουκάλι και να φωνάζει «δεν είμαι εγκληματίας πολέμου».

Τότε ο δικηγόρος του άρχισε να φωνάζει «ο πελάτης μου λέει ότι πήρε δηλητήριο».

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Κάρμελ Άνγκιους, διέκοψε αμέσως την ακρόαση. Στην αίθουσα επικράτησε σύγχυση. «Διακόπτουμε την… Διακόπτουμε… Σας παρακαλώ, τις κουρτίνες», είπε ο πρόεδρος.

Δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα αν ο Πράλτζακ ήπιε τελικά δηλητήριο και ποια ήταν η κατάσταση της υγείας του. Ωστόσο, καλέσανε αμέσως γιατρό στην αίθουσα και ο κρατούμενος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. 

Γιατί δικάζεται

Ο Σλόμπονταν Πράλτζακ ήταν ένας από τους έξι πρώην πολιτικούς και στρατιωτικούς Κροάτες ηγέτες της Βοσνίας, οι οποίοι έπρεπε να ακούσουν τις ποινές τους μετά από έφεση που είχαν ασκήσει, σήμερα Τετάρτη. Όλοι είχαν καταδικαστεί το 2013 για διώξεις, εκδιώξεις και δολοφονίες μουσουλμάνων κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα το δικαστήριο καταδίκασε τον πρώην Σερβοβόσνιο στρατιωτικό επικεφαλής στρατηγό Ράτκο Μλάντιτς για γενοκτονία και άλλα εγκλήματα,

Ο Σλόμπονταν Πράλτζακ κατηγορήθηκε ότι διέταξε την καταστροφή της γέφυρας του 16ου αιώνα στο Mostar τον Νοέμβριο του 1993, η οποία σύμφωνα με τους δικαστές «προκάλεσε δυσανάλογη βλάβη στο μουσουλμανικό πληθυσμό». 

https://www.youtube.com/watch?v=AdQsDopZfS4rn

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.