Η βίλα των ψεμάτων του Γιάννη Στουρνάρα

Κώστας Βαξεβάνης
Στην προσπάθειά του να αντικρούσει τις αποκαλύψεις του Documento για την αναληθή δήλωση περιουσιακής του κατάστασης (πόθεν έσχες) ο Γιάννης Στουρνάρας όχι μόνο ψεύδεται αλλά εκτίθεται ανεπανόρθωτα
Ενώ εμφανίζεται ότι έχει δηλώσει τα επιπλέον 150 τετραγωνικά μέτρα στη βίλα του στη Σύρο και άρα δεν έχει θέματα νομιμότητας, αποδεικνύεται πως συνειδητά δεν αποδίδει φόρους και τέλη στο ελληνικό κράτος. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος μετά την αποκάλυψη της προηγούμενης Κυριακής υποστήριξε ότι δεν δήλωνε στο πόθεν έσχες τα κτίσματα στη Σύρο (150 τετραγωνικά κτίσματα και μια πισίνα 105 τετραγωνικών) επειδή νομιμοποιήθηκαν μόλις το 2014. Με την επιχειρηματολογία του αυτή καλύπτει τρία ψέματα. Πρώτο: στο πόθεν έσχες δεν δηλώνονται νόμιμα περιουσιακά στοιχεία, αλλά όλα τα περιουσιακά στοιχεία για να ελεγχθεί η προέλευσή τους. Δεύτερο: Ακόμη και οι νομιμοποιήσεις που επικαλείται δεν έγιναν το 2014 αλλά το 2012. Αρα όσο ήταν υπουργός Οικονομικών, ακόμη και με τη δική του επιχειρηματολογία περί νομιμοποιημένων κτισμάτων, είναι έκθετος. Δηλαδή η φορολόγησή του γινόταν με αναληθή περιουσιακά στοιχεία. Τρίτο (και βασικότερο): ακόμη και τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές ο Γιάννης Στουρνάρας και η σύζυγός του έχουν δηλώσει στη ΔΕΗ όχι τα πραγματικά 520 τετραγωνικά που εσχάτως δηλώθηκαν στο πόθεν έσχες, αλλά 372. Δηλαδή δεν πληρώνουν φόρους και δημοτικά τέλη που τους αναλογούν, ενώ το 2011 και το 2012 δεν πλήρωσαν ούτε το χαράτσι που τους αναλογούσε.
Στις 19 Νοεμβρίου το Documento αποκάλυψε πως όσο ο Γιάννης Στουρνάρας ήταν υπουργός Οικονομικών και επέβαλλε μέτρα λιτότητας δεν δήλωνε τα ακριβή περιουσιακά στοιχεία του στη δήλωση πόθεν έσχες. Συγκεκριμένα, για την οικογενειακή του βίλα στη Σύρο (ανήκει κατά 75% στη σύζυγό του και κατά 25% στον ίδιο) έως και τον Ιούνιο του 2014, που αποχωρεί από το υπουργείο, δηλώνει μόλις 372 τετραγωνικά και μια πισίνα 105 τετραγωνικών. Από συμβόλαιο δωρεάς όμως που υπάρχει μεταξύ του ιδίου και της συζύγου του προκύπτει ότι τα οικήματα που υπάρχουν στο οικόπεδο καταλαμβάνουν 520 και πλέον τετραγωνικά μέτρα.
Ο Γ. Στουρνάρας, χρησιμοποιώντας για μια ακόμη φορά την Τράπεζα της Ελλάδος για προσωπικό του σκοπό, ανακοίνωσε από την ιστοσελίδα της: «Ουδεμία ανακρίβεια υπάρχει στις δηλώσεις περιουσιακής μου κατάστασης είτε των ετών 2012, 2013, που αναφέρονται στο δημοσίευμα, είτε μεταγενέστερα. Οι αλλαγές στο εμβαδόν της εξοχικής κατοικίας της οικογένειάς μου στη Σύρο οφείλονται στην υπαγωγή της στις διατάξεις του Ν. 4178/2013 περί αλλαγής χρήσης βοηθητικών χώρων σε κύριους χώρους».
Φυσικά, οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης δεν σχετίζονται με νόμιμα ή με παράνομα περιουσιακά στοιχεία (νομιμοποιημένα ή μη), αλλά με περιουσιακά στοιχεία εν γένει. Γιατί ένα κτίσμα, είτε είναι νομιμοποιημένο είτε αυθαίρετο, απαίτησε χρήματα για να φτιαχτεί. Αυτό ακριβώς ελέγχει το πόθεν έσχες: την προέλευση των χρημάτων.
Του άλλαξε τα φώτα η ΔΕΗ
Ομως ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος λέει ψέματα. Από το 2007 έως και σήμερα δηλώνει στη ΔΕΗ μόλις 372 τετραγωνικά. Δηλαδή σε τίποτε δεν είναι τυπικός και νόμιμος όπως προφασίζεται. Ενώ τα κτίσματα στη βίλα του καταλαμβάνουν 520 τετραγωνικά, δηλώνει 150 λιγότερα. Με τον τρόπο αυτό κλέβει από το ελληνικό δημόσιο χρήματα που σχετίζονται με επιβαρύνσεις αναλογικές των τετραγωνικών του.
Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος της βίλας Στουρνάρα είναι στο όνομα της συζύγου του Σταυρούλας Νικολοπούλου και έχει αριθμό 550520264*** και διεύθυνση: Τρία Λαγγόνια 841 00, Ποσειδωνία Σύρος.
Τα τετραγωνικά που δηλώνονται είναι 372 και φυσικά πληρώνονται δημοτικά τέλη, δημοτικοί φόροι και τέλος ακίνητης περιουσίας (ΤΑΠ) που αντιστοιχούν σε αυτά τα τετραγωνικά και όχι στα 520, τα οποία έχουν δηλωθεί κατά τον κ. Στουρνάρα. Η ΔΕΗ δηλαδή με τον αδιάψευστο λογαριασμό αλλάζει τα φώτα στον Γ. Στουρνάρα και την επιχειρηματολογία του, φωτίζοντας το μεγάλο ψέμα. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της χώρας και νυν κεντρικός τραπεζίτης «κλέβει» το δημόσιο με ψεύτικη δήλωση την ώρα που μιλάει για τη διάσωση της οικονομίας. Και απ’ ό,τι φαίνεται το κάνει χρόνια.
Τα είχε νομιμοποιήσει από το 2012 αλλά δεν τα δήλωνε
Ακόμη όμως και το επιχείρημα του Γ. Στουρνάρα ότι δήλωσε στο πόθεν έσχες το σύνολο των τετραγωνικών αμέσως μόλις τα νομιμοποίησε είναι ψευδές. Η νομιμοποίηση των χώρων της βίλας Στουρνάρα ξεκίνησε το 2010 και συνεχίστηκε με άλλο νόμο το 2011, οπότε και η οικογένεια πλήρωσε τα πρόστιμα για τη νομιμοποίηση αυτών και άλλων αυθαίρετων κατασκευών. Το 2014, που επικαλείται ο κ. Στουρνάρας, η νομιμοποίηση καλύφθηκε από νέο νόμο. Πρόκειται για τυπική μεταφορά των στοιχείων της τακτοποίησης, καθώς ο προηγούμενος νόμος είχε κριθεί αντισυνταγματικός.
Ας δούμε όμως πώς καταγράφεται η διαδικασία από τα έγγραφα της Πολεοδομίας Σύρου, που επίσης διαψεύδουν τον Γιάννη Στουρνάρα.
Στις 23 Ιουνίου 2011, η Σταυρούλα Νικολοπούλου-Στουρνάρα υποβάλλει αίτημα στην Πολεοδομία Σύρου (με αριθμό πρωτοκόλλου 6.369) και νομιμοποιεί 61,1 τετραγωνικά μέτρα ως χώρο κύριας κατοικίας με τον νόμο Σουφλιά. Νομιμοποιεί δηλαδή χώρο που δήλωνε ως υπόγειο και είχε μετατρέψει σε κατοικία.
Στις 18 Ιουνίου 2012 η κ. Νικολοπούλου κάνει αίτηση για να ενταχθεί στον νέο νόμο 4014/2011 προκειμένου να νομιμοποιήσει 150,3 τετραγωνικά μέτρα βοηθητικών χώρων (αποθήκες, αγροτικά οικήματα κ.λπ.) και 43,3 τ.μ. κύριων χώρων, όπως είχε κάνει με τον νόμο Σουφλιά έναν χρόνο πριν.
Στις 12 Νοεμβρίου 2012 η Πολεοδομία Σύρου κάνει αυτοψία στη βίλα Στουρνάρα και διαπιστώνει πλήθος παραβάσεων. Συγκεκριμένα, από τα έγγραφα της πολεοδομίας φαίνεται ότι «στην ιδιοκτησία της Στ. Νικολοπούλου κατασκευάστηκαν βοηθητικοί χώροι, έγινε προσθήκη δωματίων και αλλαγή χρήσης υπογείου. Επίσης έγινε διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου. Συγκεκριμένα, κατασκευάστηκαν 650 τ.μ. τοίχων αργολιθοδομής, 890 τ.μ. πλακόστρωση με φυσικές πέτρες, 800 κυβικά μέτρα εκσκαφές, 500 κ.μ. επιχώσεις…». Οι βοηθητικοί και κύριοι χώροι που διαπιστώνεται ότι έχουν προκύψει είναι 194 τετραγωνικά μέτρα. Ορίζει το ποσό των 12.514 ευρώ ως πρόστιμο για τη νομιμοποίηση.
Από το σύστημα της πολεοδομίας φαίνεται πως η πληρωμή έγινε εφάπαξ με έκπτωση 20% στις 17 Δεκεμβρίου 2012.
Δηλαδή το σύνολο των κτισμάτων στη βίλα Στουρνάρα, τα οποία υπερβαίνουν τα 520 τετραγωνικά (αλλά έως τον Ιούνιο του 2014 εμφανίζονταν στη δήλωση πόθεν έσχες κατά 150 τ.μ. μικρότερα), είχαν έτσι και αλλιώς νομιμοποιηθεί από την ημέρα πληρωμής, δηλαδή τον Δεκέμβριο του 2012. Η οικογένεια Στουρνάρα το 2011 και το 2012 πλήρωσε χαράτσι μικρότερο από αυτό που της αναλογούσε. Η πισίνα όπως και τα επιπλέον τετραγωνικά δηλώνονται στο πόθεν έσχες την ημέρα που αποχωρεί από το υπουργείο Οικονομικών. Ο πρώην υπουργός και νυν διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και η σύζυγός του από το 2007 έως σήμερα, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία των λογαριασμών της ΔΕΗ, πληρώνουν φόρους και τέλη που αναλογούν σε 372 τετραγωνικά μέτρα και όχι στο σύνολο της επιφάνειας της βίλας τους. Η αυτοψία που έκανε η πολεοδομία και η καταγραφή εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων πέτρας και πλακόστρωσης δίνει μία ακόμη διάσταση του πραγματικού κόστους κατασκευής της βίλας, η οποία στο πόθεν έσχες εμφανίζεται να στοίχισε 117.000 ευρώ. Παραμένει εντυπωσιακό το γεγονός ότι η κατασκευή πισίνας 105 τ.μ. στοίχισε μόλις 4.500 ευρώ. Ως στοιχεία σύγκρισης και μόνο, παραθέτουμε την πληροφορία πως η όμορη βίλα του Γιάννου Παπαντωνίου στη Σύρο πουλήθηκε 2 εκατ. ευρώ σε καιρό κρίσης και μεγάλης ανάγκης για τον Παπαντωνίου.
Τι λέει ο νόμος
Οπως προκύπτει από τον νόμο 3213/2003 (ΦΕΚ Α 309/31.12.2003) –με πιο πρόσφατη κωδικοποίηση τον ν. 4427/2016 (ΦΕΚ Α 188/8.10.2016)– οι υπόχρεοι πόθεν έσχες δηλώνουν κάθε ακίνητο που έχουν. Η δήλωση πόθεν έσχες αφορά όχι το αν είναι νομιμοποιημένα ή όχι τα ακίνητα, αλλά το αν έχουν νόμιμη προέλευση τα χρήματα με τα οποία κατασκευάστηκαν. Στη δήλωση πόθεν έσχες δηλώνονται κύριοι χώροι, βοηθητικοί χώροι και κάθε κτίσμα και ακίνητο για το οποίο απαιτήθηκαν ποσά για να κατασκευαστεί.
Αρθρο 2
Περιεχόμενο δήλωσης περιουσιακής κατάστασης
1. α. Η δήλωση περιουσιακής κατάστασης περιέχει λεπτομερώς τα υφιστάμενα κατά την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους περιουσιακά στοιχεία στην ημεδαπή και την αλλοδαπή με την επιφύλαξη των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 8 του παρόντος νόμου. Ειδικώς, η αρχική δήλωση περιλαμβάνει τα υφιστάμενα κατά τον χρόνο υποβολής της περιουσιακά στοιχεία.
Ως περιουσιακά στοιχεία θεωρούνται ιδίως:
i. Τα έσοδα από κάθε πηγή.
ii. Τα ακίνητα, καθώς και τα εμπράγματα δικαιώματα σε αυτά, με ακριβή προσδιορισμό τους. […]

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.