Έσκαψε το “λάκκο” του Σημίτη ο Λοβέρδος – Δείτε γιατί


Με την κίνηση του Λοβέρδου να προσπαθήσει να “μεταφέρει” στη Βουλή απόρρητα έγγραφα συμφωνιών από Επιτροπές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στην πραγματικότητα άνοιξε το “κουτί της Πανδώρας” για να αποχαρακτηριστούν και να ανακληθούν στην επικαιρότητα όλες οι προηγούμενες συμβάσεις και οι ποινικές, πέρα από πολιτικές πιθανές ευθύνες Υπουργών και Πρωθυπουργών όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Παράλληλα έρχονται πλέον προς “έλεγχο” και οι πολιτικές ηγεσίες ( πρωθυπουργοί, υπουργοί ) που συμμετείχαν σε ΚΥΣΕΑ που πήραν αποφάσεις και οι οποίοι μέχρι τώρα,  παρέμεναν στο απυρόβλητο, καλυπτόμενοι πίσω από τη συμφωνία και την έγκριση των τεχνικών ( στρατιωτικών ) επιτροπών των δύο συμβαλλόμενων πλευρών.

Στο μυαλό όλων βέβαια, η πρώτη υπόθεση που έρχεται είναι αυτή των εξοπλιστικών συμβάσεων της περιόδου Σημίτη-Τσοχατζόπουλου-Παπαντωνίου, ενώ πρόσφατα υπήρξε και η απειλή με μηνύσεις του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη για δημοσιεύματα που περιείχαν τις καταθέσεις του Μισέλ Ζοσεράν, στις οποίες επέρριπτε κατηγορίες για χρηματισμό στελεχών στο ΚΥΣΕΑ εκείνης της περιόδου.

Όπως αναφέρει σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της η “Εστία“, η κατάθεση των απορρήτων πρακτικών του ΚΥΣΕΑ, παρά το γεγονός ότι δεν «πέτυχε» λόγω της ορθής αντίδρασης του έμπειρου κοινοβουλευτικού, Νικήτα Κακλαμάνη, επί της ουσίας ενοχοποίησε τον πρώην πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, για τις παλαιότερες αποφάσεις αγοράς εξοπλιστικών του ΚΥΣΕΑ που ελήφθησαν επί των ημερών του.

Αποφάσεις για τις οποίες μέχρι σήμερα ο Κώστας Σημίτης παρέμενε στο απυρόβλητο, αλλά με τη λογική και δράση του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος άνοιξε θέμα συλλογικής πολιτικής και ποινικής ευθύνης, πλέον μπορεί να βρεθεί στο επίκεντρο μίας νέας πολιτικής δίνης.

Όπως επεσήμαναν στην “Εστία” κορυφαίοι παράγοντες της πολιτικής μας ζωής ήταν λάθος του κ Λοβέρδου να καταθέσει τα απόρρητα πρακτικά προκειμένου να βάλει στο κάδρο των ευθυνών τον Πρωθυπουργό
Αλέξη Τσιπρα, ακόμη και αν τελικώς ή προσπάθειά του αποδειχθεί επιτυχής.

Λάθος, όπως γράφει η εφημερίδα, όχι μόνο διότι τα πρακτικά ενδεχομένως περιέχουν αξιολογικές κρίσεις για τις σχέσεις τής Ελλάδος με χώρες του αραβικού κόσμου αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Ούτε λάθος διότι πρέπει να εξηγήσει πώς περιήλθαν στην κατοχή του έγγραφα αυξημένης διαβαθμίσεως ή διαρροή των όποιων από κρατικούς αξιωματούχους αλλά και ή κατοχή τους συνιστούν ποινικό αδίκημα.

Ήταν πρωτίστως λάθος του κ. Λοβέρδου, σύμφωνα με την “Εστία”, διότι στην απέλπιδα προσπάθειά του να εμπλέξει τον Πρωθυπουργό, προς τέρψιν του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ, στην υπόθεση της πωλήσεως των επιμάχων βλημάτων άνοιξε ζήτημα και για τον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη στην κυβέρνηση, του οποίου υπηρέτησε ως υφυπουργός.

Και αυτό δεν διέλαθε τής προσοχής των κυβερνητικών κλιμακίων, που προεξοφλώντας το τέλος της σπέκουλας για την επίμαχη υπόθεση την προσεχή Δευτέρα, επιχαίρουν για το νέο όπλο με το οποίο τους προικοδότησε από την αβελτηρία του ο πολέμιος της κυβέρνησης, Ανδρέας Λοβέρδος.

Και τούτο, διότι στην περίπτωση που η υπόθεση πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία δεν έχει ευτυχή κατάληξη για τον κ. Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αφήσει αναξιοποίητο το πολιτικό δώρο που της έκανε ο κ Λοβέρδος.

Δεδομένης τής τροπής πού έχουν λάβει στα δικαστήρια οι εκκρεμείς υποθέσεις ανάθεσης εξοπλιστικών προγραμμάτων, στις όποιες εμπλέκονται πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, Τσοχατζόπουλος-Παπαντωνίου, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει να ζητήσει να προσκομισθούν στην Βουλή τα πρακτικά τής περιόδου Σημίτη.

Τότε, που ο Άκης Τσοχατζόπουλος κατήγγειλε σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του ότι ο πρώην Πρωθυπουργός ανέτρεψε δύο φορές εισηγήσεις του στο ΚΥΣΕΑ για προγράμματα εξοπλιστικών…

Πηγή: tribune.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.