ΟΙ ΑΠΕΙΡΟΙ ΔΡΟΜΕΙΣ τραυματίζονται πιο εύκολα

Στο https://www.tanea.gr διαβάσαμε:

Σε όλες τις «μηχανές», όπως είναι για παράδειγμα τα αυτοκίνητα ή οι υπολογιστές, η πολυετής χρήση αυξάνει τις πιθανότητες να εμφανιστεί κάποιο πρόβλημα ή να σταματήσει η λειτουργία τους. Αν πιστεύετε ότι το ίδιο ισχύει και για τους δρομείς, κάνετε λάθος. Οι έμπειροι δρομείς, όπως δείχνουν οι έρευνες, είναι λιγότερο επιρρεπείς στους τραυματισμούς σε σχέση με τους πιο «φρέσκους» και άπειρους δρομείς. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες στην Ολλανδία μελέτησαν 4.600 δρομείς, χωρίζοντάς τους σε νέους και έμπειρους. Στην πρώτη κατηγορία τοποθετήθηκαν αυτοί που είχαν ενασχόληση λιγότερο από έναν χρόνο και στη δεύτερη όσοι είχαν δρομική εμπειρία άνω του ενός έτους. Μπορεί και οι δύο ομάδες να εμφάνισαν σχεδόν την ίδια συχνότητα στους τραυματισμούς στα γόνατα (30% όλων των τραυματισμών) και στο κάτω μέρος των ποδιών (18% περίπου), όμως φάνηκε διαφορά στη συχνότητα τον τραυματισμών. Ειδικότερα, φάνηκε πως οι αρχάριοι δρομείς τραυματίστηκαν δύο φορές πιο συχνά σε σχέση με τους πιο έμπειρους. Ομως δεν έχει αποδειχθεί ότι οι νέοι δρομείς είναι καταδικασμένοι στο να τραυματιστούν. Παράλληλα, αν είστε νέος δρομέας υπάρχουν ορισμένες συμβουλές για να μειώσετε τον κίνδυνο τραυματισμού και να συνεχίσετε να απολαμβάνετε και να εμπλουτίζετε τις δρομικές σας εμπειρίες.

 

1      Βάλτε ποικιλία στα τρεξίματά σας

 

Οι περισσότεροι τραυματισμοί στους δρομείς οφείλονται στην επαναλαμβανόμενη καταπόνηση, όπου μύες, τένοντες και οστά υποβάλλονται αρκετά συχνά στις ίδιες πιέσεις και δυνάμεις, ώσπου επέρχεται η «θραύση» τους. Πώς μπορείτε να αποφύγετε κάτι τέτοιο; Αλλάζοντας τις δυνάμεις που βιώνει σε κάθε δρομική συνεδρία το σώμα σας. Επιλέξτε μια ποικιλία επιφανειών για τη διαδρομή σας, διαφοροποιώντας τον ρυθμό, την ένταση και τη δύναμη της προπόνησής σας.

 

2      Αυξήστε σταδιακά τον όγκο χιλιομέτρων

 

Αν ξεκινώντας το τρέξιμο έχετε αποφασίσει να ακολουθήσετε όλους τους «κανόνες» που έχετε ακούσει από άλλους δρομείς, φροντίστε να μην εφαρμόσετε οποιαδήποτε συμβουλή για την αύξηση των εβδομαδιαίων χιλιομέτρων της προπόνησής σας. Ο «κανόνας» του +10% ανά εβδομάδα μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε τραυματισμό, εξαιτίας της απότομης αύξησης των χιλιομέτρων που θα διανύσετε. Αν θέλετε να αυξήσετε την απόσταση που καλύπτετε, μπορείτε να εφαρμόσετε κάποιον από τους παρακάτω τρόπους: προσθέστε μια ακόμα ημέρα προπόνησης την εβδομάδα, πραγματοποιώντας εκείνη την ημέρα ένα πιο εύκολο πρόγραμμα προπόνησης ή δοκιμάστε να προσθέσετε ένα χιλιόμετρο σε κάθε διαδρομή ανά εβδομάδα. Παρ” όλα αυτά, υπάρχουν σημάδια που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε αν είναι σωστό να αυξήσετε τα χιλιόμετρά σας: αν αισθάνεστε απλά πιο κουρασμένοι από την προηγούμενη εβδομάδα συνεχίστε, αλλά αν παρατηρήσετε έναν πόνο που σας δυσκολεύει στην προπόνηση ή αυξάνεται κατά τη διάρκειά της, τότε καλό θα είναι να επιστρέψετε στο προηγούμενο πρόγραμμά σας, προκειμένου να αποφύγετε πιθανό τραυματισμό.

 

3      Φοράτε τα σωστά παπούτσια

 

Τα παπούτσια ούτε προκαλούν, αλλά ούτε και μπορούν να αποτρέψουν άμεσα έναν τραυματισμόμ αναφέρει το αμερικανικό περιοδικό Runner”s World. Ομως ένα «σωστό ζευγάρι» θα σας βοηθήσει να μειώσετε τους κινδύνους για τραυματισμό. Αν καταφέρετε να αισθανθείτε το παπούτσι ως επέκταση του πέλματός σας, τότε θα έχετε κάνει την καλύτερη επιλογή.

 

4      Τρέξτε με σωστό δρομικό στιλ

 

Οι νέοι δρομείς θα πρέπει να επικεντρωθούν περισσότερο στον ρυθμό και την ταχύτητα των βημάτων, παρά στον διασκελισμό τους. Θα πρέπει να θυμάστε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός βημάτων ανά λεπτό που θα πρέπει να επιτύχουν όλοι οι δρομείς. Ομως όλο και περισσότεροι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αν «γράφετε» λιγότερα από 160 βήματα το λεπτό, θα βοηθήσετε την αύξηση του ρυθμού σας. Επίσης, δώστε σημασία στη στάση του σώματός σας: έχετε τον κορμό όρθιο, το πηγούνι ευθεία και τα χέρια χαλαρά.

 

5      Γίνετε πιο δυνατοί και εύκαμπτοι

 

Θα πρέπει να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα που θα βασίζεται στην εκγύμναση ολόκληρου του σώματος, το οποίο θα βοηθήσει και τις δρομικές σας επιδόσεις. Εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα γυμναστικής γοφών, γλουτών, πλάτης, μέσης και ώμων θα δείτε έμπρακτα αποτελέσματα στο δρόμο, μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο τραυματισμού.

 

(Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.