Κουτσούμπας: Θα συμμετάσχουμε στη συζήτηση για την ψήφο των αποδήμων – Διαφωνούμε με την επιστολική ψήφο – ΒΙΝΤΕΟ

Το ΚΚΕ θα συμμετάσχει στη συζήτηση για την ψήφο των αποδήμων, δήλωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό, διευκρινίζοντας ότι η οριστική στάση του κόμματος θα καθοριστεί από το τι ακριβώς θα προβλέπει το σχετικό νομοσχέδιο.

Το ΚΚΕ έθεσε τις απόψεις του επί του ζητήματος, όπως είπε, διατυπώνοντας τη θέση ότι “οπωσδήποτε πρέπει να εξασφαλιστεί η ψήφος των ομογενών, δηλαδή των Ελλήνων που εργάζονται, που ζουν και σπουδάζουν σε άλλες χώρες και με συγκεκριμένα κριτήρια”.

Το πρώτο κριτήριο, εξήγησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, είναι οι ομογενείς να έχουν σχέση με την Ελλάδα, η οποία να εκφράζεται με τον ΑΦΜ. “Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να έχουν σχέση με την Ελλάδα, περιουσία, οικογένεια, αυτό να εκφράζεται με τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου, ο οποίος βεβαίως δε θα πρέπει να είναι γενικά και αφηρημένα, αλλά να αφορά φορολογητέα περιουσία, περιουσιακά στοιχεία, να υπάρχει κάποια κατοικία στην Ελλάδα. Δηλαδή, ο μετανάστης, ο απόδημος να έχει σχέσεις με τη χώρα και να έχει και λόγο, έτσι ώστε να ψηφίζει και να εκφράζει τη θέση του για την εκάστοτε πολιτική ηγεσία που εκλέγεται και τους νόμους που πλήττουν και τον ίδιο και τον αφορούν και το εισόδημά του κλπ.”, τόνισε ο κ. Κουτσούμπας.

Το δεύτερο κριτήριο είναι ότι θα πρέπει να είναι εύλογο το διάστημα που απουσιάζουν από την Ελλάδα. “Δεν μπορεί, δηλαδή, να έχει φύγει πριν από 100 χρόνια και να έχει κάνει οικογένεια δεύτερης, τρίτης, τέταρτης γενιάς με βάση το δίκαιο του αίματος. Πρέπει δηλαδή να ορίζεται συγκεκριμένα. Για παράδειγμα, είπαμε ενδεικτικά για 30 χρόνια, θα μπορούσε να είναι αυτό το χρονικό διάστημα που απουσιάζει. Έτσι πιάνονται και όλοι οι μετανάστες που φύγανε την περίοδο της κρίσης ή έφυγαν για να σπουδάσουν και δε βρίσκονται στην Ελλάδα”, σημείωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ως προς την έκφραση της ψήφου, ο κ. Κουτσούμπας ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ αποκλείει την επιστολική ψήφο, σημειώνοντας πως “πρέπει να αυτοπρόσωπη η εκλογή, όπως γίνεται και με όλους τους Έλληνες πολίτες στην Ελλάδα” και να υπάρχουν εκλογικά τμήματα, που θα λειτουργούν με ευθύνη των πρεσβειών. “Και φυσικά όλα αυτά τα ζητήματα θα προσμετρώνται οπωσδήποτε στην ψήφο του εκλογικού αποτελέσματος”, πρόσθεσε.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.