Θύελλα αντιδράσεων – Απίστευτα τα όσα συμβαίνουν

Εντονες αντιδράσεις προκάλεσε η διαδικασία που ακολουθήθηκε από την εταιρεία Αλτερ Εγκο του Βαγγέλη Μαρινάκη για την υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασιας από τους εργαζόμενους στις εφημερίδες Τα ΝΕΑ και ΤΟ ΒΗΜΑ. Επίσης αυτό καθαυτό το περιεχομενο των συμβάσεων προκάλεσε αναστάτωση καθώς μεταξυ άλλων αναφέρεται ότι μπορεί ο ιδιοκτήτης της εταιρείας όποτε θέλει να μεταθέσει έναν εργαζόμενο όχι μόνο από κάποιο τομέα της ίδιας εταιρείας σε κάποιον άλλο, αλλά και σε κάποια άλλη από τις εταιρείες του (πχ από ΤΑ ΝΕΑ στο ΒΗΜΑ ή στην «Ελευθερία του Τύπου» ή άλλο έντυπο του ομίλου).
Επίσης στις συμβάσεις αναφέρεται ότι σε περίπτωση υποβολής μήνυσης σε δημοσιογράφο.. για ρεπορτάζ ή άρθρο του, η εταιρεία δεν θα έχει καμία ευθύνη και ο δημοσιογράφος θα είναι μόνος του στα δικαστήρια όποια εξέλιξη κι αν υπάρξει.
Και ένα ακόμη σημαντικό: δεν υπάρχουν επιδόματα (Κυριακάτικα, αργίες κλπ) και ότι όλα αυτά είναι ενσωματωμένα στον ήδη μειωμένο μισθό των εργαζομένων.
Η Αλτερ Εγκο του Μαρινάκη είναι υπόλογη διότι αφενός παρακάμπτει τη συλλογική διαπραγμάτευση, αφετέρου φέρνει τους εργαζόμενους προ τετελεσμένου, εκμεταλλευόμενη την δραματική κατάσταση που επικρατεί στο χώρο των ΜΜΕ. 
Οι εργαζόμενοι μπλόκαραν την διαδικασία υπογραφής των ατομικών συμβάσεων και ζήτησαν την παρέμβαση των σωματείων τους απαιτώντας αξιοπρεπείς όρους εργασίας, καθώς και τήρηση των θεσμικών κατακτήσεων (ρεπό, άδειες, ωράριο εργασίας, αμοιβή υπερωριακής και κυριακάτικης απασχόλησης κλπ). 
Προς αυτη την κατεύθυνση τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ και της ΕΣΠΗΤ, και στο πλαίσιο της σημερινής Συνέλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ, εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους στο περιεχόμενο των ατομικών συμβάσεων εργασίας, όπως αυτές δόθηκαν την Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου προς υπογραφή στους εργαζόμενους.
Ταυτόχρονα ΕΣΗΕΑ και ΕΠΗΕΑ καλούν την εταιρεία ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ να δώσει λύση στο δράμα που ζουν οι «εγκλωβισμένοι» εργαζόμενοι στο ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM και ΔΟΛ DIGITAL, πρώην θυγατρικών επιχειρήσεων του Οργανισμού Λαμπράκη, οι οποίοι επί έντεκα μήνες εξακολουθούν να είναι απλήρωτοι.
Με αφορμή όσα συμβαίνουν στην εταιρεία ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ, αλλά και σε παρόμοιες εκδοτικές επιχειρήσεις καλούν την Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΙΗΕΑ), να προσέλθει άμεσα σε διαπραγματεύσεις για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

zoornalistas.blogspot.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.