Ξέχασε την «κυπριακή ΑΟΖ» ο Μητσοτάκης με Αναστασιάδη – Αδειάζει την Κύπρο πριν δει Ερντογάν;

Ένα εξαιρετικά σοβαρό ατόπημα του Κυριάκου Μητσοτάκη στη χθεσινή συνάντησή του με τον Νίκο Αναστασιάδη έχει γίνει αντικείμενο συζήτησης σε διπλωματικούς κύκλους αλλά και στην Κύπρο.

Λίγη ώρα πριν το Μέγαρο Μαξίμου ανακοινώσει την οριστικοποίηση του τετ α τετ του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο του ΟΗΕ στις 25 Σεπτεμβρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβγαλε από την εξίσωση της τουρκικής προκλητικότητας την κυπριακή ΑΟΖ.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της υποδοχής του Νίκου Αναστασιάδη, έκανε μια τοποθέτηση που επί της ουσίας αλλάζει την πάγια εθνική γραμμή στο θέμα των παραβιάσεων που κάνουν οι Τούρκοι στην Κυπριακή ΑΟΖ!

Ο πρωθυπουργός αντί να αναφερθεί στην παραβίαση από την Τουρκία της «Κυπριακής ΑΟΖ» μίλησε για παραβατική συμπεριφορά της Άγκυρας «ανοιχτά της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ιδού η δήλωση του κ. Μητσοτάκη στην προσφώνησή του στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας:

«Αντιλαμβάνομαι ότι τα προσκόμματα της άλλης πλευράς σχετικά με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων δεν οδηγούν σε πρόοδο, παρά την δική σου εξαιρετικά εποικοδομητική στάση.

»Ενώ, ταυτόχρονα, η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στα ανοιχτά της Κυπριακής Δημοκρατίας εξακολουθεί να προκαλεί.

»Συνοδευόμενη, μάλιστα, και από μία συγκρουσιακή ρητορική, καταδεικνύει και την διεθνή της απομόνωση».

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σοβαρό ολίσθημα, αφού αναπαρήγαγε τη γνωστή θέση που δεν υιοθετεί κανείς στην ΕΕ εκτός της Βρετανίας, σύμφωνα με την οποία η περιοχή της Κυπριακής ΑΟΖ είναι αμφισβητούμενη και άρα πρέπει να αναφέρεται ως «περιοχή ανοιχτά της Κύπρου».

Κύκλοι διπλωματών αναφέρουν πως ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να έχει διαβάσει καλύτερα το κοινό ανακοινωθέν με τον Νίκο Αναστασιάδη, το οποίο συνέταξαν διπλωμάτες και αναφερόταν ρητά σε «κυπριακή ΑΟΖ«!.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.