Ανέκδοτο θα συνεχίζει να θυμίζει για πολλά χρόνια ακόμα το μετρό της Θεσσαλονίκης, αφού η νυν κυβέρνηση αποφάσισε να ακυρώσει όσα με κόπο είχε καταφέρει η προηγούμενη, μετά από χρόνια πολιτικών αντιπαραθέσεων και καθυστερήσεων, που έχουν κάνει το έργο να θυμίζει… το γεφύρι της Άρτας.

Αφού αρχικά θέλησε να «δανειστεί» τα Γλυπτά του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξαναχτύπησε και υπέπεσε σε ένα ακόμη ατόπημα όσον αφορά την πολιτισμική κληρονομιά του τόπου μας, βάζοντας νέες περιπέτειες τις σπουδαίες αρχαιότητες που κρύβονται κάτω από τον σταθμό «Βενιζέλος» στη Θεσσαλονίκη. Από το βήμα της ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την απόφαση του να αποσπαστούν τα αρχαιολογικά ευρήματα από το σημείο μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή του σταθμού και να επανατοποθετηθούν στη συνέχεια εκεί και κατάφερε έτσι να γυρίσει τον χρόνο προ επταετίας, όταν κάποιοι έθεταν στους πολίτες της συμπρωτεύουσας το δίλημμα «ή αρχαία ή μετρό». Κατάφερε επίσης να παρατείνει τον χρόνο ολοκλήρωσης του έργου κατά 3 χρόνια, παρατείνοντας και την ταλαιπωρία των πολιτών της Θεσσαλονίκης και πετυχαίνοντας το «ούτε αρχαία… ούτε μετρό». Τι άλλο κατάφερε; Να κάνει ένα μεγάλο «δώρο» στους εργολάβους, στρώνοντας τους το «χαλί» για αξιώσεις αποζημιώσεων – μαμούθ από το ελληνικό Δημόσιο.

«Τέλος τα μεγάλα λόγια, οι υπεκφυγές, οι εντυπώσεις, τα ψεύτικα εγκαίνια και οι βαμμένοι μουσαμάδες. Καθαρές κουβέντες. Με τα σημερινά δεδομένα η λειτουργία του μετρό θα άρχιζε χωρίς τον σταθμό Βενιζέλου τέλη του 2022. Αλλά αυτό θα σήμαινε ένα έργο κολοβό. Επιστρέφουμε, λοιπόν, στην αρχική λύση για τον σταθμό -με απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιολογικών ευρημάτων. Σύμφωνα, πάντα, με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, στο πλαίσιο του αρχαιολογικού νόμου και βάσει της πρακτικής που ακολουθήθηκε στον σταθμό Αγίας Σοφίας. Έτσι, το μετρό θα λειτουργήσει ενιαίο και στο σύνολό του τον Απρίλιο του 2023». Αυτά δήλωσε από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, προκαλώντας τα χειροκροτήματα όσων γαλάζιων υποστηρικτών του είχαν συγκεντρωθεί στο Βελλίδειο για να τον ακούσουν αλλά και μια θύελλα αντιδράσεων από αυτούς που δεν πίστευαν τι άκουσαν.

Κι αυτό γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέλειψε να κάνει δηλώσεις για το πως θα συμβεί κάτι τέτοιο. Πότε θα γίνει η σχετική μελέτη; Ποιο θα είναι το κόστος ενός τέτοιου ανασχεδιασμού; Πώς είναι σίγουρος ότι θα δώσει το πράσινο φως για την απόσπαση των αρχαιοτήτων το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο; Πού θα μεταφερθούν οι αρχαιότητες; Ποιος θα εγγυηθεί ότι θα επανατοποθετηθούν ως έχουν; Γιατί το μετρό δεν μπορεί να τελειώσει το 2020 όπως δήλωνε μέχρι πριν έξι μήνες ο διευθύνων σύμβουλος της Άκτωρ; Ποιος θα πληρώσει τους εργολάβους για την παράταση των εργασιών; Ερωτήματα που εύλογα προκύπτουν και αναζητούν απαντήσεις.

Το χρονικό

Ήταν ακόμα Νοέμβριος του 2007 όταν ο Γιώργος Σουφλιάς ως υπουργός ΠΕΧΩΔΕ υποδεχόταν στη Θεσσαλονίκη τον πρώτο μετροπόντικα κι έπειτα από μία σειρά εμποδίων μέχρι το 2013, πολύ μικρό μέρος του έργου είχε προχωρήσει. Τότε ένα ακόμη πρόβλημα δίχασε δημοτικές αρχές, πολίτες και αρχαιολόγους και δεν ήταν άλλο παρά η μεταφορά των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου στο στρατόπεδο Παύλου Μελά, όπως είχε αποφασίσει ο τότε αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού (και στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά) Κώστας Τζαβάρας.

Φρένο στην απόφαση έβαλε τότε το ΣτΕ, το οποίο δικαίωσε τον δήμο Θεσσαλονίκης που με μπροστάρη τον Γιάννη Μπουτάρη διεκδικούσε να παραμείνει εκεί που βρίσκεται από τον 4 αι. μ.Χ. το μοναδικό μνημειακό σύνολο της βυζαντινής κοσμικής Θεσσαλονίκης, το σταυροδρόμι των δρόμων Decumanus Maximus και του Cardo, μαζί με τα δημόσια κτήρια που το περιβάλλουν. Το φρένο όμως σήμαινε μια σειρά δικαστικών μαχών και νέων καθυστερήσεων, μέχρι το 2014 που το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) ενέκρινε τη μελέτη για την συνύπαρξη αρχαιοτήτων και μετρό στον σταθμό Βενιζέλος, μια πρόταση που κατέθεσαν μαζί ο δήμος Θεσσαλονίκης και η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ. Στο μεταξύ, το μέλλον του έργου έπεσε ξανά στις καλένδες, καθώς η κατασκευάστρια κοινοπραξία ΑΕΓΕΚ-Impregilo-Ansaldo-Seli-Ansaldobred κατέθεσε αίτημα διάλυσης της σύμβασης της, διεκδικώντας τουλάχιστον 682 εκ. ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο για τον ανασχεδιασμό και τη νέα καθυστέρηση που προβλεπόταν.

Χρειάστηκε να ασκηθούν μεγάλες πιέσεις από τον τότε υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη, το πράσινο φως του ΚΑΣ για τη συνέχιση του έργου, αλλά και η υπογραφή του τότε υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά τον Οκτώβριο του 2015 για να αρχίσουν ξανά οι εργασίες στο πολύπαθο μετρό της συμπρωτεύουσας. Το 2017 εγκρίθηκε και η μελέτη για τον σταθμό Βενιζέλου που εκπονήθηκε από την Αττικό Μετρό Α.Ε. και βασίζεται στα πορίσματα της Ομάδας Εργασίας που συστάθηκε στο πλαίσιο του Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ των Υπουργείων Πολιτισμού και Υποδομών, της Αττικό Μετρό Α.Ε. και του δήμου Θεσσαλονίκης και έχει εγκριθεί από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού. Τον Μάρτιο του 2019 οι αρχαιολόγοι ολοκλήρωσαν τις εργασίες τους στο σταθμό Βενιζέλου αλλά και σε αυτόν της Αγίας Σοφίας και τους άφησαν πια στα χέρια των κατασκευαστών.

Στο μεταξύ, γίνονται εκλογές, αλλάζει η κυβέρνηση, ο εργολάβος του έργου αρχίζει ξαφνικά να μιλά για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και κάνει λόγο για διεκδίκηση αποζημιώσεων και για αδυναμία παράδοσης εντός του χρονοδιαγράμματος και φτάνουμε στη ΔΕΘ.

Μια αδιανόητη απόφαση

«Είναι μια αδιανόητη απόφαση που μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω», σχολιάζει στο TVXS o πρώην υφυπουργός Πολιτισμού, Κώστας Στρατής. «Τίθενται ζητήματα για τον σεβασμό και την ανάδειξη της μνήμης, της ιστορίας και της ταυτότητας της Θεσσαλονίκης, που αντιμετωπίζονται ως εμπόρευμα από εκείνους που πρωτοστάτησαν στον εργαλειακό, γκροτέσκο και υποκριτικό όπως αποδείχτηκε πατριωτισμό σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Τίθενται ζητήματα για την αξιοποίηση της προστιθέμενης αξίας που προσφέρει το πολιτιστικό απόθεμα για την τουριστική και εν γένει την οικονομική ανάπτυξη της πόλης και τη διαμόρφωση ενός εμβληματικού τοποσήμου στο κέντρο της, που ακυρώνεται από αυτούς που αυτο-αποθεώνονται ότι δήθεν θα φέρουν την ανάπτυξη. Τίθενται ζητήματα που έχουν να κάνουν με την καθυστέρηση αλλά και την οικονομική επιβάρυνση του έργου, εξαιτίας της απόφασης να ξηλωθεί ότι έχει ήδη γίνει και το έργο να ξεκινήσει από την αρχή με αβέβαιο χρονοδιάγραμμα. Τίθενται ζητήματα θεσμικά καθώς προεξοφλείται ή ακόμα χειρότερα επιχειρείται να επιβληθεί αλλαγή στάσης των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού και των επιστημόνων – μελών του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, που έχουν ήδη αποφασίσει υπέρ της παραμονής των αρχαιοτήτων στη θέση τους. Τίθενται ζητήματα διχασμού της πόλης της Θεσσαλονίκης πάνω στο ψεύτικο και ξεπερασμένο δίλημμα «ή αρχαία ή μετρό» που κάποιοι το επαναφέρουν», λέει στο TVXS, o Κώστας Στρατής.

«Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν έδωσε μόνον το σύνθημα για τον εκτροχιασμό του έργου του ΜΕΤΡΟ προς όφελος των εργολάβων, αλλά και για την στροφή οπισθοδρόμησης της πόλης σ’ ένα παρελθόν που αγωνίστηκε πολύ για να το αφήσει πίσω της», λέει η Τομεάρχης Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας-Θράκης) του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης, Δώρα Αυγέρη στο TVXS. «Mετά το “διχαστικό δηλητήριο” που πότισε την Θεσσαλονίκη με το Μακεδονικό, αποφάσισε να εφεύρει ένα άλλο και να ανοίξει και πάλι τρύπες, που η πόλη χρειάστηκε χρόνο, μεθοδική δουλειά, πόρους, αποφασιστικότητα και υπομονή για να τις επουλώσει», σημειώνει και τονίζει πως πρόκειται για διλήμματα, απαντημένα ήδη από την κοινωνία της Θεσσαλονίκης, τα οποία τίθενται ώστε η ΝΔ να υπηρετήσει το ψευδές αφήγημα ότι το έργο δεν είναι έτοιμο.

«Πρόκειται για αμετανόητους που επιμένουν εμμονικά στην αυτοδικαίωσή τους. Αφού δεν κατάφεραν την πρώτη φορά να διαλύσουν τις αρχαιότητες, τώρα που οι εργασίες τελειώνουν και επί ΣΥΡΙΖΑ επιτυχώς είχαμε και αρχαιότητες και μετρό επανέρχονται ιδεοληπτικότεροι. Ως κυβέρνηση πια σήμερα,  όλα τα σφάζουν όλα τα μαχαιρώνουν», σχολιάζει από την πλευρά του ο Τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρολιάκος. «Και έτσι το  Μετρό Θεσσαλονίκης ξαναγίνεται ανέκδοτο! Δεν θέλουν να λειτουργήσει τώρα. Το 2013 θέλουν. Να μην πιστωθεί στον ΣΥΡΙΖΑ! Αλίμονο!» , λέει στο TVXS ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι καινοτόμες τεχνικές λύσεις για τη διατήρηση των αρχαιοτήτων στη θέση τους έχουν ήδη δρομολογηθεί και υλοποιούνται. Οι πολίτες της Θεσσαλονίκης έχουν αγκαλιάσει τη λύση “και αρχαία και μετρό” και το συνολικό έργο εξελίσσεται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και η έναρξη λειτουργίας του μετρό Θεσσαλονίκης τοποθετείται στα τέλη του 2020. Και όμως ο ρεβανσισμός, οι ιδεοληπτικές εμμονές και η εξυπηρέτηση συμφερόντων σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος επιχειρούν να οδηγήσουν την πόλη της Θεσσαλονίκης σε οπισθοδρόμηση, το έργο σε νέες καθυστερήσεις και τους κατοίκους της πόλης σε πολύχρονη ταλαιπωρία. Συμπαραστεκόμαστε λοιπόν στους πολίτες της Θεσσαλονίκης που ήδη κινητοποιούνται για την αποτροπή υλοποίησης αυτής της αποτρόπαιης απόφασης», συμπληρώνει ο Κώστας Στρατής.

Μαζικές αντιδράσεις

Πράγματι οι πολίτες της Θεσσαλονίκης κι όχι μόνο βρίσκονται στις επάλξεις.

Περισσότερες από 4.000 υπογραφές πολιτών για την παραμονή των αρχαιολογικών ευρημάτων στο σταθμό του μετρό Θεσσαλονίκης στην οδό Βενιζέλου και την ταυτόχρονη εκτέλεση των εργασιών κατασκευής του  έργου ανακοίνωσε ότι συγκέντρωσε μέσα σε μόλις δύο μέρες η Κίνηση Πολιτών για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομίας, με επικεφαλής τον Γιάννη Μπουτάρη.

Όσοι πολίτες επιθυμούν, υπογράφουν το ψήφισμα της κίνησης, το οποίο αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η εξαγγελία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη οδηγεί το μνημείο σε βέβαιο αφανισμό. «Η εξαγγελία έγινε χωρίς ποτέ κανένας κυβερνητικός αξιωματούχος να μεταβεί στον σταθμό και να ελέγξει την πορεία των έργων ή να ζητήσει στοιχεία από αρχαιολόγους και την Αττικό Μετρό», σημειώνει στο ψήφισμά της η κίνηση.

«Χρειάστηκαν μόνο λίγες μέρες για να επιβεβαιωθεί το χειρότερο σενάριο για την τύχη των αρχαιοτήτων στο Μετρό της Θεσσαλονίκης», τονίζει σε ανακοίνωσή του του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων. Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «η απόφαση αυτή πάρθηκε «κατά παρέκκλιση κάθε προβλεπόμενης διαδικασίας, χωρίς να έχει προηγηθεί κανένα σχετικό αίτημα, χωρίς να έχουν εισηγηθεί οι αρμόδιες Υπηρεσίες και χωρίς να έχει γνωμοδοτήσει το ΚΑΣ, παραπέμποντας στη λύση που είχε επιλεγεί με την Υπουργική Απόφαση του 2014, η οποία προφανώς δεν είναι σε ισχύ, καθώς έκτοτε έχει εξευρεθεί άλλη τεχνική λύση και ισχύει η Υπουργική Απόφαση του 2017».

«Τα έργα του σταθμού Βενιζέλου έχουν ήδη προχωρήσει με βάση τον νέο σχεδιασμό. Οι αρχαιότητες έχουν επιχωματωθεί στο σύνολο της έκτασής τους με αδρανή υλικά και έχει ήδη κατασκευαστεί η μισή πλάκα οροφής του σταθμού. Αυτό που προτείνεται ουσιαστικά είναι είτε να αποξηλωθεί η πλάκα οροφής, που μόλις κατασκευάστηκε, είτε να απομακρυνθούν οι αρχαιότητες από το άνοιγμα που έχει απομείνει, γεγονός που όχι μόνο επιβαρύνει το κόστος του έργου, αλλά θέτει και σε κίνδυνο τις ίδιες τις αρχαιότητες», εξηγεί ο ΣΕΑ.

Παράλληλα στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «η εξαγγελία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ δεν λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές ανάγκες ή την πρόοδο του τεχνικού έργου αλλά δείχνει να υπαγορεύεται από εμμονή συγκεκριμένων κύκλων για απόσπαση ή και «εξαφάνιση» των αρχαιοτήτων από το Μετρό της Θεσσαλονίκης, αντίληψη αναχρονιστική και εν τέλει παρωχημένη».

Τελικά ποιος θα βγει κερδισμένος;

Αν και το έργο έχει υλοποιηθεί κατά 70%, αν και τον περασμένο Μάιο οι πρώτοι συρμοί μπήκαν στις ράγες για να κάνουν τα πρώτα δοκιμαστικά τους δρομολόγια, μπορεί, παρόλο που τρεις σταθμοί της βασικής γραμμής άνοιξαν ήδη τις πύλες τους στο κοινό και φιλοξενούν εκθέσεις, ήδη από τον Αύγουστο οι εργολάβοι του έργου άρχισαν να στήνουν κλίμα προβλέποντας καθυστερήσεις και προειδοποιώντας για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων.

Τότε ο Γιάννης Μυλόπουλος, με την ιδιότητα του προέδρου της Αττικό Μετρό, είχε απαντήσει στους εργολάβους με επιστολή, στην οποία τους καταλόγιζε «πολιτικές σκοπιμότητες».

Ανέφερε συγκεκριμένα: «Η αμφισβήτηση από πλευράς αναδόχου των όσων επιτεύχθηκαν τελευταία και η ρητή αναφορά του σε διεκδίκηση όσων, μονόπλευρα ο ίδιος, θεωρεί νόμιμο δικαίωμά του, φαίνεται λοιπόν ότι ορίζει το τέλος των παραγωγικών επενδύσεων για το μετρό Θεσσαλονίκης και την έναρξη μιας νέας εποχής, αυτής της παρασιτικής οικονομίας, στοχεύοντας στην κερδοφορία μέσω αποζημιώσεων. Γι’ αυτό και τόσον καιρό που το έργο προχωρούσε και ο ίδιος αμείβονταν κανονικά και με το νόμο για το παραγωγικό του έργο, δεν ήγειρε κανένα ζήτημα, συνεργαζόμενος με το δημόσιο και απορροφώντας τις παραγωγικές επενδύσεις. Σήμερα που το έργο πλησιάζει στην παράδοσή του και εκμεταλλευόμενος την πολιτική συγκυρία, την κυβερνητική δηλαδή αλλαγή και την αλλαγή διοίκησης στην Αττικό Μετρό ΑΕ, επιχειρεί να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού προς όφελός του, φέρνοντας προ τετελεσμένων την νέα διοίκηση που πρόκειται σύντομα να οριστεί και ρίχνοντας τις ευθύνες στη διοίκηση που αποχωρεί και που γι’ αυτό δεν θα είναι σε θέση σε λίγο να υπερασπιστεί τα κεκτημένα της εταιρείας».

Και σημείωνε επίσης για την όψιμη ανησυχία των εργολάβων για το χρονοδιάγραμμα του σταθμού Βανιζέλου και αυτού της Αγίας Σοφίας: «Μήπως η αμφισβήτηση και εδώ, δια της αποκρύψεως της υποχρέωσης κατασκευής της τεχνικής λύσης που αποφάσισε η πολιτεία το 2017 και η οποία προϋποθέτει τη συνύπαρξη των αρχαίων και του σταθμού του μετρό στη Βενιζέλου, υπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες επιστροφής σε λύσεις που απορρίφθηκαν στο παρελθόν και που έγιναν αιτία καθυστερήσεων, αλλά και παύσης του έργου; Μήπως, τελικά, οι επιστολές του αναδόχου, λαμβάνοντας υπόψη και την πολιτική συγκυρία, προϊδεάζουν την επιστροφή για το μετρό Θεσσαλονίκης σε ένα κακό παρελθόν άγονων διλημμάτων και αντιπαραθέσεων, τότε που το δημόσιο πλήρωνε αποζημιώσεις στους εργολάβους, ενώ το έργο παρέμενε σταματημένο και αδρανές;»

Ερωτήματα που τελικά αποδείχτηκαν… προφητικά.

Γαλάζια επίθεση στους αρχαιολόγους

Η ΝΔ, από την πλευρά της υπεραμύνεται της απόφασής της κι επιχειρεί τον αντιπερισπασμό με ένα μπαράζ επιθέσεων κατά των αρχαιολόγων.

«Οι αρχαιολόγοι είναι χειρότεροι από τους πολιτικούς» είπε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής και συνέκρινε το κόστος των ανασκαφών στη Θεσσαλονίκη (135 εκατ. ευρώ μέχρι στιγμής) με το ποσό που διατέθηκε για το μουσείο της Ακρόπολης. Πρόσθεσε ότι ναι μεν πρέπει να «σεβαστούμε τα αρχαία», χωρίς όμως να γίνονται «απίστευτες υπερβολές» ως προς το κόστος των ανασκαφών…

Τη «σκυτάλη» των επιθέσεων πήρε ο Νίκος Ταχιάος, νέος πρόεδρος της Αττικό Μετρό, παρομοιάζοντας, αυτή τη φορά, τους αρχαιολόγους… με τον κλήρο: «Με τους αρχαιολόγους πρέπει να βρούμε μία κοινή γλώσσα. Οι αρχαιολόγοι έχουν έναν δικό τους τρόπο να βλέπουν τον χρόνο, ο οποίος είναι ανάλογος με τον οποίο βλέπει τον χρόνο ο κλήρος. Δηλαδή, ανάγεται στο απώτατο παρελθόν. Βεβαίως, όχι στην αιωνιότητα που συνήθως κάνει η ιεραρχία. Εν πάση περιπτώσει, είναι ένας χρόνος που τραβάει πολύ πίσω. Εμείς πρέπει να τρέξουμε»…

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε: «Υπάρχει ένα θέμα στη Θεσσαλονίκη με τους αρχαιολόγους» τόνισε και επανέλαβε το ίδιο παράδειγμα με το μουσείο της Ακρόπολης. Κατά την άποψή της, στη Θεσσαλονίκη επικρατεί διαφορετική νοοτροπία, η οποία είναι «μην αγγίξετε απολύτως τίποτα». «Και υπάρχει και μία – επιτρέψτε μου να πω – λογική ότι δεν υπάρχει θέμα χρόνου. Ότι ο χρόνος μετριέται σε αιώνες και κατόπιν τούτου η αρχαιολογική ανασκαφή μετριέται σε αιώνες. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό της Θεσσαλονίκης και των αρχαιολόγων της Θεσσαλονίκης» είπε η Ντ. Μπακογιάννη, παρά το γεγονός ότι έχει διατελέσει υπουργός Πολιτισμού.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως την ομόφωνη στήριξή τους στην απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων της Βενιζέλου, σε πλήρη σύμπλευση με τα όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, εξέφρασαν όσοι συμμετείχαν στη σύσκεψη που συγκάλεσε το απόγευμα της Τρίτης ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. 

Βασική λεπρομέρεια: στη σύσκεψη αυτή δεν κάλεσαν εκπρόσωπο των αρχαιολόγων και γενικά δεν εκλήθη κανένας απ’ όσους έχουν αντιδράσει στα σχέδια της νέας κυβέρνησης για το μετρό Θεσσαλονίκης, που μεταθέτει αρκετά τη λειτουργία του. Ήταν μια σύσκεψη μόνο για ομοφρονούντες…