Θυμάτε κανείς τι έλεγε ο κος Σταϊκούρας για τον ΟΑΣΘ;

η εικόνα προφίλ σας Γεώργιος Αθανασίου

Πότε τα έλεγε;Το καλοκαίρι του 2014 παρακαλώ!!!!
Επειδή όμως η ασθενής μνήμη (επιλεκτικά) οδηγεί και σε λαθασμένες αποφάσεις ή κριτικές,πάμε να θυμηθούμε μαζί τι έλεγε:
Αναφερόμενος στο ζήτημα της χρηματοδότησης του ΟΑΣΘ, χαρακτήρισε το πρόβλημα «διαχρονικό». Σύμφωνα με τον ίδιο, κάθε χρόνο το αποτέλεσμα, άρα και η ετήσια δημόσια επιβάρυνση, υπερβαίνει κατά πολύ την πρόβλεψη του κρατικού προϋπολογισμού.
Ενδεικτικά επισήμανε ότι την περίοδο 2007-2013, κατά μέσο όρο, η επιβάρυνση κινήθηκε στο επίπεδο των 115 εκατ. ευρώ, σε ταμειακή βάση, ετησίως. Το ζήτημα, μεταξύ άλλων, ανακύπτει από τη χρήση, από την πλευρά του ΟΑΣΘ, της οικονομικής συμφωνίας που κυρώθηκε με τον Ν.2898/2001, αυξάνοντας, συνεχώς, μέσα από διαιτητικές αποφάσεις, την αντισταθμιστική καταβολή του ελληνικού Δημοσίου προς τον ΟΑΣΘ.
Για τις ανάγκες μιας πρώτης δημόσιας συγκριτικής αξιολόγησης, σημειώνεται ότι, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων για την περίοδο 2007- 2013 σε δεδουλευμένη βάση:

– Η μέση ετήσια επιδότηση ανά όχημα ήταν 210.548 ευρώ προς τον ΟΑΣΘ, όταν προς τον ΟΑΣΑ ανήλθε στις 55.878 ευρώ.
  -Η μέση ετήσια επιδότηση ανά εργαζόμενο ήταν 50.046 ευρώ προς τον ΟΑΣΘ, όταν προς τον ΟΑΣΑ ανήλθε στις 16.885 ευρώ.
  -Η μέση ετήσια επιδότηση ανά επιβάτη ήταν 0,81 ευρώ προς τον ΟΑΣΘ, όταν προς τον ΟΑΣΑ ανήλθε στα 0,21 ευρώ.
Ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε ότι, για το 2014 η επιχορήγηση του ΟΑΣΘ έχει προβλεφθεί το ποσό των 48 εκατ. ευρώ, του οποίου η καταβολή προβλέπεται σε 12 ισόποσες δόσεις των 4 εκατ.
Το υπουργείο Οικονομικών, είπε, διά του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους είναι συνεπές στις δεσμεύσεις του. Ηδη έχει καταβληθεί στον ΟΑΣΘ το σύνολο των 48 εκατ. με την απόφαση της περασμένης Παρασκευής για την αποδέσμευση της τελευταίας δόσης, ώστε να χρησιμοποιηθεί, μεταξύ άλλων, και για την καταβολή της μισθοδοσίας των εργαζομένων.
Επιπροσθέτως, σημειώνεται ότι με τη με αριθμ. 18/2013 διαιτητική απόφαση επιδικάστηκε στον ΟΑΣΘ το ποσό των 49,8 εκατ. ευρώ, το οποίο δεν έχει καταβληθεί ακόμα, καθόσον το ελληνικό Δημόσιο, ασκώντας το νόμιμο δικαίωμά του και επιδιώκοντας τη διασφάλιση των πόρων των φορολογούμενων πολιτών, άσκησε αίτηση ακύρωσης ενώπιον του αρμόδιου Εφετείου Αθηνών, η οποία συζητήθηκε στις 13 Μαΐου 2014, πλην όμως δεν έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα κάποια απόφαση. «Τούτων δοθέντων, απαιτείται η δρομολόγηση βιώσιμης λύσης για τον εξορθολογισμό της λειτουργίας του ΟΑΣΘ», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας.
Ας βγάλει λοιπόν ο καθένας τα συμπεράσματά του για το πως και πως φτάσαμε εδώ….

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.