ΣΗΜΕΡΑ, 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ, γιορτάζει…

Εορτολόγιο ημέρας, για να ξέρεις ποιοι γιορτάζουν και σε ποιους να ευχηθείς.

Ορθόδοξο εορτολόγιο: Προφήτης Ναούμ, Άγιος Φιλάρετος ο Ελεήμων, Όσιος Αντώνιος ο Νέος, Άγιος Ονήσιμος Αρχιεπίσκοπος Εφέσου, Άγιος Ανανίας ο Πέρσης, Άγιοι Ανανίας και Σολόχων Αρχιεπίσκοποι Εφέσου, Ανάμνηση των εγκαινίων του ναού του Αγίου Τρύφωνα Πλησίον της αγίας Ειρήνης αρχαίας και νέας, Άγιος Θεόκλητος Αρχιεπίσκοπος Λακεδαιμόνιας ο θαυματουργός

Γιορτάζουν ο Θεόκλητος, συνήθως Τίτος, ο Φιλάρετος, η Φιλαρέτη, ο Ναούμ, η Ναούμα. Δεν γιορτάζει ο Αντώνης (17 Ιανουαρίου), ο Ονήσιμος (15 Φεβρουαρίου) και ο Ανανίας (1 Οκτωβρίου και 17 Δεκεμβρίου).

Και λίγα πραγματολογικά. Ο Άγιος Φιλάρετος είναι προστάτης της μελισσοκομίας, άρα σήμερα γιορτάζουν και οι μέλισσες. Ετυμολογικά, το Θεόκλητος προέρχεται από τα Θεός + καλέω-ώ. Ο Ναούμ ήταν ένας από τους δώδεκα μικρούς προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης και ένα από τα βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης. Ναούμ θα πει και «να πούμε», όπως όλοι ξέρουμε. 

Παγκόσμια Ημέρα: κατά του AIDS

Πηγή: https://www.athensvoice.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.