Η δημοσιογραφική γραφίδα στην υπηρεσία των «Νονών» του Τύπου


Δύο μόλις εικοσιτετράωρα μετά την άκομψη, αντιδεοντολογική και, για βαθιά πολιτικούς λόγους, εκπαραθύρωση από τον πρώην ΔΟΛ και την εφημερίδα «Το Βήμα» του Γιώργου Βέλτσου δια της μεθόδου της βάναυσης λογοκρισίας, το νέο συγκρότημα Τύπου συμφερόντων του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη κτύπησε με ακόμη πιο βάναυσο για την Δημοσιογραφία και την Δημοκρατία τρόπο.

Υπακούοντας στις εντολές του εργοδότη τους Γιάννη Κουρτάκη, ο οποίος ως υπάλληλος του Βαγγέλη Μαρινάκη διευθύνει αντ’ αυτού το σύμπλεγμα μέσων ενημέρωσης «Παραπολιτικά», εργαζόμενοι δημοσιογράφοι σε αυτά τα Μέσα, συνυπέγραψαν επιστολή προς την ΕΣΗΕΑ και τα διεθνή δημοσιογραφικά όργανα καταγγέλλοντας τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο για συστηματική στοχοποίηση τους.

Κανείς εξ αυτών των δημοσιογράφων δεν σήκωσε την γραφίδα του για να υπογράψει ή να καταγγείλει ή απλώς για να διαμαρτυρηθεί για τον κατάφωρο βιασμό της ελευθεροτυπίας από τη νέας ιδιοκτησίας εφημερίδα «Το Βήμα». Αντιθέτως σιώπησαν έστω και εάν το λογοκριμένο κείμενο του γνωστού διανοούμενου δημοσιεύθηκε ολόκληρο και με επεξηγηματικές συμπληρώσεις από την εφημερίδα «Εφημερίδα των Συντακτών».
Η υπόθεση των «Υπάκουων» δημοσιογραφικών υπαλλήλων του Βαγγέλη Μαρινάκη θυμίζει δραματικά την ιστορία του Κοσκωτά. Όταν, τότε γραφίδες, επιχείρησαν δημοσίως να καλύψουν το αφεντικό τους. Μετά την κατάρρευση του Κοσκωτά, την δίκη του, τον εγκλεισμό του στις φυλακές και τον δημόσιο διασυρμό του, τις πολιτικές επιπτώσεις από τις ενέργειες του, το βρόμικο ‘89 και ότι επακολούθησε, οι δημοσιογραφικές αυτές γραφίδες δεν ήξεραν που να κρυφτούν. Ήταν αργά. Η υπογραφή τους είχε ήδη καταγραφεί με μαύρo μελάνι πάνω στο λευκό χαρτί. Ο γέγονε γέγονε.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται και ως τραγωδία αλλά και ως φάρσα αλλά κανείς εκ των συμμορφωμένων με τας υποδείξεις δημοσιογράφων δεν μπορεί να επικαλεστεί άγνοια. Αντιθέτως. Στο κείμενο που προσυπογράφουν εμπεριέχεται και αναφορά στον ισοβίτη και βασικό πρωταγωνιστή της υπόθεσης του ναρκοπλοίου NOOR1 Ευθύμιου Γιαννουσάκη.

Καρφώθηκαν μόνοι τους δηλαδή εντάσσοντας την «διαμαρτυρία» τους στο σχέδιο ανάσχεσης του μετώπου των κατηγοριών που συσσωρεύονται κατά του εργοδότη τους Βαγγέλη Μαρινάκη και των άμεσων συνεργατών του. Οι δημοσιογράφοι που συμπεριλαμβάνονται στο Pay Roll του Βαγγέλη Μαρινάκη γνωρίζουν με λεπτομέρειες και τις δύο υποθέσεις στο επίκεντρο των οποίων βρίσκεται ο εργοδότης τους και οι συνεργάτες τους. Αυτήν του NOOR1 και την διακίνηση 3 τόνων ηρωίνης και εκείνη της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης με τα στημένα παιγνίδια στο ποδόσφαιρο. Και οι δύο υποθέσεις βρίσκονται σε δικαστική εκκρεμότητα.

Παρόλα αυτά οι υπογράφοντες το κείμενο «Κουρτάκη» με εντολές Βαγγέλη Μαρινάκη όχι μόνον δεν αποστασιοποιούνται από τα πεπραγμένα και τις ενδεχόμενες εμπλοκές των αφεντικών και προϊσταμένων τους αλλά τα ενστερνίζονται ενσωματώνοντας τα στην κατόπιν υπόδειξης διαμαρτυρία τους. Άραγε μεταξύ των μερικών πολύ εμπείρων δημοσιογράφων που συνυπέγραψαν δεν βρέθηκε ούτε ένας ο οποίος να διατήρησε την ακεραιότητα του και την ψυχραιμία του κάνοντας δεύτερες σκέψεις; Φαίνεται πώς όχι.

Ο πανικός δεν ήταν ποτέ ιδανικός σύμβουλος σε καταστάσεις όπως οι σημερινές. Το αξίωμα αυτό επιβεβαιώνεται για άλλη μία φορά. Με μία διαφορά. Τα φαινόμενα προχωρημένης αποσύνθεσης στον χώρο των ΜΜΕ δεν είναι ούτε μοναδικά ελληνικό ούτε και παγκοσμίως πρωτόγνωρο. Όμως κάθε φορά που παρατηρείται το φαινόμενο της σήψης στο Τύπο επακολουθούν πολύ δυσάρεστες καταστάσεις για την Δημοκρατία και την ελευθερία έκφρασης. Αυτός είναι ο κανόνας και δυστυχώς δεν υφίστανται εξαιρέσεις. Προφανώς οι δημοσιογραφικές γραφίδες που έσπευσαν να συμπαραταχθούν με την εργοδοσία τους υπό αμφιλεγόμενες και αμφισβητούμενες συνθήκες για την ακεραιότητα της δεν διαθέτουν τέτοια ανακλαστικά και ευαισθησίες ή απλώς τις παρακάμπτουν με ευκολία. Αύριο θα είναι αργά. Πάρα πολύ αργά.

Διαβάστε την επιστολή που συνέταξαν οι δημοσιογράφοι που εργάζονται στα «Παραπολιτικά» καθώς και την λίστα των ιδιόχειρων υπογραφών τους.

Πειραιάς, Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017

ΨΗΦΙΣΜΑ

Οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικοί υπάλληλοι στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, τον ραδιοφωνικό σταθμό ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1, το parapolitika.gr και το ependisi.gr διαμαρτυρόμαστε έντονα, γιατί τα Μέσα στα οποία εργαζόμαστε, τα διευθυντικά στελέχη του Ομίλου, αλλά και συνάδελφοι δημοσιογράφοι και αρθρογράφοι γίνονται πλέον καθημερινά στόχος συστηματικών επιθέσεων από τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και αποδεδειγμένα συνομιλητή ισοβίτη Πάνο Καμμένο, αλλά και από συγκεκριμένα παρακρατικά κέντρα και τις μισθωμένες γραφίδες τους στο διαδίκτυο και τα φίλα προσκείμενα media.

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ απερίφραστα ότι η προσπάθεια εκφοβισμού και στοχοποίησης των ΜΜΕ στα οποία εργαζόμαστε δεν πρόκειται να μας κάμψει, ωστόσο εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας, καθώς η μεθοδευμένη αυτή πρακτική ελέγχου της ενημέρωσης και της συνεχούς δυσφήμησης με συκοφαντίες και ψέματα εις βάρος όσων Μέσων ή δημοσιογράφων δεν είναι αρεστοί, δεν στρέφεται μόνο κατά της δημοκρατίας και της ελευθεροτυπίας, αλλά μας στοχοποιεί επαγγελματικά και θέτει σε ανυπολόγιστο κίνδυνο ακόμα και την προσωπική μας ασφάλεια.

ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την εμμονή του Πάνου Καμμένου με τον εκδότη, τη διευθυντική ομάδα αλλά και τους εργαζομένους των εφημερίδων του Ομίλου ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ. Αντιλαμβανόμαστε πλήρως το άγχος ενός συνομιλητή ισοβίτη, ο οποίος, βλέποντας μπροστά του να αποκαλύπτονται ένα προς ένα τα στοιχεία για το συμβόλαιο εξόντωσης της εφημερίδας και του Ομίλου μας, ανησυχεί ότι ενδεχομένως να κατηγορηθεί για εμπλοκή σε αξιόποινες πράξεις, για τις οποίες διεξάγει έρευνα η ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη, στην οποία έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη.

ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΕΧΘΟΥΜΕ πλέον σε καμία περίπτωση να δεχόμαστε επίθεση από τον υπουργό Άμυνας, ο οποίος συστηματικά απευθύνεται στις εφημερίδες και σε εμάς προσωπικά χρησιμοποιώντας τον όρο «NOORPress1» και μας κατηγορεί ότι αμειβόμαστε με μαύρα, να παριστάνει τον άτεγκτο κατήγορο, όταν οι συνομιλίες που βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας καταδεικνύουν ότι εμπλέκεται σε μια δυσώδη υπόθεση παρεμβαίνοντας κατά παράνομο και αντισυνταγματικό τρόπο στο έργο της ανεξάρτητης δικαιοσύνης, καταλύοντας κάθε έννοια δικαίου.

Επιφυλασσόμενοι κάθε νομίμου δικαιώματός μας,

ΚΑΛΟΥΜΕ την ΕΣΗΕΑ, την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και τις αρμόδιες ευρωπαϊκές Αρχές, στις οποίες θα προσφύγουμε κοινοποιώντας το παρόν ψήφισμα, αλλά και όλα τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, να παρέμβουν για την προστασία των εργαζομένων στον Όμιλο, αλλά και για τη διασφάλιση της ελευθερίας της άποψης.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ τους κινδύνους που προκαλεί η διαρκής στοχοποίηση και κατασυκοφάντηση, και καθιστούμε ηθικά υπεύθυνο τον Πάνο Καμμένο για τη σωματική ακεραιότητα των δημοσιογράφων του Ομίλου μας, που παραδίδονται με τέτοιες μεθοδεύσεις βορά σε τραμπουκισμούς.

ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ ότι θεωρούμε υπεύθυνο προσωπικά τον ίδιο, αλλά και τον υπουργό Δημόσιας Τάξης για την προσωπική μας ασφάλεια.

ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΟΥΜΕ τους αναγνώστες μας ότι εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε πιστοί στη ρήση του Ιωάννη-Ιάκωβου Μάγερ «Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης» που είναι και η προμετωπίδα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών. Αυτό άλλωστε κάναμε πριν από αυτή την κυβέρνηση και αυτό θα συνεχίσουμε και μετά από αυτήν.

http://www.zougla.gr/greece/article/i-dimosiografiki-grafida-stin-ipiresia-ton-nonon-tou-tipou

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.