“Καλπάζουν” οι ρευματοκλοπές

«Ελληνικό παράδοξο» χαρακτήρισε την ταυτόχρονη σημαντική εξάπλωση του φαινομένου της ρευματοκλοπής με την πύκνωση των ελέγχων και την εντυπωσιακή αύξηση του πλήθους των εντοπισμών από τον Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας Δικτύου, ο διευθυντής χρηστών δικτύου/ΔΕΔΔΗΕ, Νίκος Δρόσος, στη διάρκεια εσπερίδας που διοργάνωσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) στην 83η ΔΕΘ.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Δρόσος υπογράμμισε την ανάγκη αυστηροποίησης του σχετικού ρυθμιστικού πλαισίου, που όμως καλύφθηκε με την έκδοση του Κώδικα Διαχείρισης του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΔΔΗΕ), κυριότητας της ΔΕΗ Α.Ε και του Εγχειριδίου Ρευματοκλοπών από τη Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, ενώ επισήμανε τις βασικές μεταβολές που εισάγει, καθώς και τις ενέργειες που ανέλαβε η ΔΕΔΔΗΕ για την προσαρμογή στις απαιτήσεις του και γίνεται αποτίμηση της πρώτης περιόδου εφαρμογής.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, η εντυπωσιακή αύξηση των μη τεχνικών απωλειών καταγράφεται την τρέχουσα δεκαετία, «ως αντανάκλαση της οικονομικής συγκυρίας που υποθάλπει την έκνομη συμπεριφορά (αύξηση κρουσμάτων ρευματοκλοπής)».

Η ρευματοκλοπή συνεχίζει με αμείωτη ένταση

«Παρά την εντατικοποίηση των προσπαθειών, τη διάθεση σημαντικότατων πόρων και την αλματώδη αύξηση του πλήθους των εντοπισμένων περιπτώσεων ρευματοκλοπής το φαινόμενο όχι μόνο δεν ανακόπηκε, αλλά τουναντίον μεγεθύνθηκε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δρόσος.

Όπως εξήγησε, η έξαρση του φαινομένου συμπίπτει και συνδέεται με την παρατεταμένη οικονομική κρίση, διεύρυνση της κοινωνικής βάσης του φαινομένου, προσφορά «τεχνογνωσίας» ρευματοκλοπής και «της δυσπιστίας και εναντίωσης προς το κράτος (αφού παρά την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, στη συνείδηση των περισσοτέρων το ηλεκτρικό ρεύμα είναι ταυτισμένο με τη ΔΕΗ και η ΔΕΗ με το κράτος) φαίνεται να παρέχει τη «νομιμοποιητική βάση» για την προσχώρηση». Όμως, όπως υπογράμμισε «σε κάθε περίπτωση η ρευματοκλοπή συνιστά παραβατική, αντικοινωνική συμπεριφορά, αφού το “όφελος” των ολίγων μεταφράζεται σε ζημία των πολλών».

Το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών, ξεκίνησε να τρέχει στις 29 Μαρτίου του 2018 και η έναρξη εφαρμογής αποκοπών υπερήμερων υπόχρεων οφειλών έναντι ρευματοκλοπής, άρχισε στις 26 Ιουνίου του 2018.

Κάνοντας μια πρώτη αποτίμηση, ο ίδιος υπογράμμισε ότι υπάρχει αξιόλογο πλήθος εκκρεμών υποθέσεων από το παρελθόν, λόγω και της καθυστέρησης έναρξης εφαρμογής του νέου πλαισίου και συμπλήρωσε ότι αναμένεται ολοκλήρωση της διεκπεραίωσής τους μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους. Παράλληλα, όπως είπε, εξετάζονται οι νέες υποθέσεις, οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, ενώ έχει περιοριστεί σημαντικά ο χρόνος διεκπεραίωσης υποθέσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτή είναι δυνατή ακόμη και αυθημερόν».

Δίνοντας ποσοτικά δεδομένα, με στοιχεία έως και την 31η Αυγούστου του 2018, ο κ. Δρόσος αναφέρθηκε στο πλήθος επιστολών (για διαπιστωμένες ρευματοκλοπές με βεβαίωση απαιτήσεων), που ανέρχονται σε 5270, με το 13% να αφορά σε ρευματοκλοπές προ του 2017, τo 39% εντός 2017 και το 48% εντός 2018.

Οι εξυπηρετούμενες περιπτώσεις, ανέρχονται σε 2603, οι μη εξυπηρετούμενες /ληξιπρόθεσμες, σε 2185, οι μη ληξιπρόθεσμες περιπτώσεις φτάνουν σε 482, με την βεβαιωμένη μη καταγραφείσα ενέργεια στα ~ 62 Gwh, τα βεβαιωμένα ποσά οφειλών να διαμορφώνονται σε 14,7 εκατ. ευρώ και με τις εισπράξεις στα 3 εκατ. ευρώ.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.