“Ασπίδα” από την Κομισιόν στον Ανδρέα Γεωργίου μετά τη δικαστική ανατροπή – Όλες οι αντιδράσεις

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου
«Παρότι δεν σχολιάζουμε δικαστικές αποφάσεις, η θέση της Κομισιόν για το έλλειμμα της Ελλάδας έχει ξεκάθαρα και απόλυτα διατυπωθεί γραπτώς τον Αύγουστο του περασμένου έτους», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, απαντώντας σε ερώτημα του real.gr. Αφορμή, η ανατροπή στην υπόθεση Γεωργίου και η απόφαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου να αναιρέσει το βούλευμα, με το οποίο ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ απαλλασσόταν από τις κακουργηματικές κατηγορίες ότι φούσκωσε το έλλειμμα το 2009, για να μπει η χώρα στα μνημόνια.Ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι «η Κομισιόν δέχεται την ορθότητα και την εγκυρότητα όλων των στατιστικών στοιχείων από το 2010 και μετά και επαναλαμβάνει ότι τα στοιχεία είναι πλέον έγκυρα, ακριβώς γιατί επήλθαν οι αλλαγές εκείνες στον τρόπο της λειτουργίας της ΕΣΤΑΤ».
«Είμαι πεπεισμένος ότι το σύστημα με το οποίο λειτουργεί πλέον η υπηρεσία σε συνέχεια των αναγκαίων θεμελιωδών αλλαγών που εφαρμόστηκαν προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες, είναι αποτελεσματικό», ανέφερε επίσης ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Πηγές των Βρυξελλών ανέφεραν επίσης ότι το έλλειμμα ήταν 15,1% το 2009, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει άλλη μέθοδος, κανένας άλλος υπολογισμός και κανένα άλλο νούμερο να στέκει.
Όσον αφορά την δικαστική υπόθεση, προσθέτουν ότι δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αφορά το ύψος του ελλείμματος.
Ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν Μ. Σχοινάς παρέπεμψε στην ανακοίνωση του περασμένου Αυγούστου η οποία με τη σειρά παρέπεμπε στο κάτωθι κείμενο και την σχετική επιστολή Ντομπρόβσκις, Μοσκοβισί, Τάσιεν προς την κυβέρνηση.
Ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν Μ. Σχοινάς αναφερόμενος στην ανακοίνωση του περασμένου Αυγούστου παρέπεμπε στο κάτωθι κείμενο και την σχετική επιστολή Ντομπρόβσκις, Μοσκοβισί, Τάισεν προς την κυβέρνηση.«Τα υγιή και αξιόπιστα δημοσιονομικά δεδομένα είναι απαραίτητα για την ορθή λήψη οικονομικών αποφάσεων. Ωστόσο, πρόσφατες δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης θέτουν υπό αμφισβήτηση την ποιότητα και την αξιοπιστία των επίσημων στατιστικών στην Ελλάδα. Παρόλο που η Επιτροπή δεν θα σχολιάζει κατ ‘αρχήν τις εθνικές νομικές διαδικασίες, ανησυχεί για αυτές τις δηλώσεις, καθώς αμφισβητούν επίσης την εγκυρότητα των δημοσιονομικών δεδομένων που στηρίζουν το πρόγραμμα στήριξης της σταθερότητας για την Ελλάδα».
H Επίτροπος για την Απασχόληση, τις Κοινωνικές Υποθέσεις, τις Δεξιότητες και την Κινητικότητα της Εργασίας, καθώς και οι ευρωπαϊκές στατιστικές, Μαριάν Τάισεν, δήλωσε σχετικά: «Η ανεξαρτησία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας ELSTAT και η ποιότητα των στατιστικών της είναι ουσιώδεις. Ότι τα στοιχεία για το χρέος της ελληνικής κυβέρνησης κατά την περίοδο 2010-2015 ήταν πλήρως αξιόπιστα και αναφέρθηκαν με ακρίβεια στην Eurostat».
Σύμφωνα επίσης με γραπτή ανακοίνωση «η Επιτροπή καλεί σήμερα τις ελληνικές αρχές να αμφισβητήσουν ενεργά και δημοσίως την εσφαλμένη εντύπωση ότι τα δεδομένα παραποιήθηκαν κατά την περίοδο 2010-2015 και να προστατεύσουν την ΕΛΣΤΑΤ και το προσωπικό της από τέτοιους αβάσιμους ισχυρισμούς».
Προτρέπει επίσης τις ελληνικές αρχές «να υποστηρίξουν και να διατηρήσουν την ποιότητα των ελληνικών στατιστικών καθώς και την ανεξαρτησία του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές που ορίζονται στην ελληνική στατιστική νομοθεσία και στη δέσμευση για την εμπιστοσύνη στις στατιστικές του 2012».
Ο αντιπρόεδρος κ. Dombrovskis, ο Επίτροπος Moscovici και η Επίτροπος Thyssen έστειλαν εν προκειμένω αναλυτική επιστολή με το αίτημα στον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Πηγή: real.gr
Οι αντιδράσεις
«Δεν έχει νόημα η συζήτηση για το έλλειμμα του 2009», σχολίασε όσον αφορά, ανέφερε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Ερωτηθείς για την απόφαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου να αναιρέσει το βούλευμα, με το οποίο ο Ανδρέας Γεωργίου απαλλασσόταν από τις κακουργηματικές κατηγορίες ότι φούσκωσε το έλλειμμα το 2009, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε:
«Η αναίρεση από την Εισαγγελία αφορά νομικά και όχι πραγματικά ζητήματα. Η Δικαιοσύνη θα κάνει ό,τι θεωρεί ορθό».
Δείτε το βίντεο:
https://www.youtube.com/watch?v=Oy_Ymr9Y9mcrn
Όσον αφορά στην απόφαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου να επανεξεταστεί η υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης δήλωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι η κυβέρνηση πήρε όλα τα μέτρα που ήταν αναγκαία να πάρει (σ.σ έναντι των θεσμών). «Δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να επαναφέρει θέματα όπως του κ. Γεωργίου» είπε.
Για «ένα ακόμη επεισόδιο στο σίριαλ με τον κ. Γεωργίου που συνεχίζεται, και θα συνεχιστεί» έκανε λόγο μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση συμφώνησε με τους θεσμούς ακόμη και να του καταβάλει τα δικαστικά του έξοδα για τις προηγούμενες δικαστικές περιπέτειες. “Εγώ δεν θα γίνω ΣΥΡΙΖΑ για να κρίνω τη Δικαιοσύνη”, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.
Επίσης, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση δείχνει μια αλαζονεία απέναντι στους θεσμούς. Πρόκειται, όπως είπε, για μια η κυβέρνηση που λειτουργεί με καφενειακό τρόπο.
«Έχουν αλαζονεία απέναντι στους θεσμούς θέλουν πολίτευμα προσαρμοσμένο στις δίκες τους ορέξεις και επιθυμίες… Πρόκειται για καφενειακή κυβέρνηση, ένα αλλόκοτο αμάλγαμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, «στην Παιδεία γυρίζουμε στη δεκαετία του ’80 και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη προσφέρει απέναντι στους μπαχαλάκηδες την προστασία που πρόσφερε προχθές». «Ποιους επενδυτές να προσελκύσουμε έτσι;» αναρωτήθηκε.
«Όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα συμβαίνουν και στην Πολωνία – πουθενά αλλού, είναι πραγματικά θλιβερά όσα συμβαίνουν» δήλωσε.
Στο πλευρό του Ανδρέα Γεωργίου τάσσεται ηΜιράντα Ξαφά, που την περίοδο 2004-2009 ήταν μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ.
«Η δίωξη του Ανδρέα Γεωργίου, που αποκατέστησε την αξιοπιστία των Greek statistics, είναι ξεκάθαρα πολιτικά υποκινούμενη. Η κυβέρνηση οφείλει να θέσει τέρμα σ’ αυτή την θλιβερή ιστορία (όπως υποσχέθηκε στους πιστωτές) που δυσφημίζει την Ελλάδα στο εξωτερικό», έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook , με αφορμή την απόφαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου να επανεξεταστεί η υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ.
Μιλώντας στον realm 97.8, ο Διονύσης Χιόνης, καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, σχολιάζοντας το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του real.gr για την έντονη αντίδραση της Κομισιόν στην απόφαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου να αναιρέσει το βούλευμα, με το οποίο ο Ανδρέας Γεωργίου απαλλασσόταν από τις κακουργηματικές κατηγορίες ότι φούσκωσε το έλλειμμα το 2009, επεσήμανε:
«Αν οι δανειστές θεωρούν ότι υπάρχει πρόβλημα, ας προσφύγουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, να δημιουργήσουν ένα νομοθετικό πρότυπο, έτσι ώστε οποιοσδήποτε κρατικός λειτουργός έχει να κάνει με την Ευρωπαϊκή Ένωση ή δίνει στοιχεία να έχει το ακαταδίκαστο στη χώρα του».Όπως υπογράμμισε, «ο Γεωργίου διορίστηκε από την ελληνική κυβέρνηση, δεν διορίστηκε από την ΕΕ, ούτε το Eurogroup. Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να έχει το ακαταδίωκτο».
Και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί να είναι “ψεκασμένοι”, όλοι συμπεριλαμβανομένου εμού, της κ. Γεωργαντά και πολλών άλλων καθηγητών που αναφέρουν ότι δεν υπήρξε καμία σωστή επιστημονική προσέγγιση, για να καταλήξει το έλλειμμα του 2009 στο 15,1%».
Μιλώντας στον realfm 97.8 και την εκπομπή του Νίκου Στραβελάκη, ο Νίκος Λογοθέτης, πρώην αντιπρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής επί θητείας Ανδρέα Γεωργίου, ανέφερε ότι ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ άνοιξε τον δρόμο για το πρώτο μνημόνιο, με τις προβλέψεις του για το έλλειμμα του 2009. «Ο κ. Γεωργίου με τον “υπολογισμό” του για έλλειμμα 15,1% ουσιαστικά νομιμοποίησε το πρώτο μνημόνιο που βασίστηκε στην πρόβλεψή του. Μέσω αυτού του ελλείμματος του φουσκωμένου, τον Απρίλιο του 2010 μπήκαμε στο μνημόνιο», τόνισε ο κ. Λογοθέτης.
Ο ίδιος είπε ότι «ο επικεφαλής της Eurostat, Βάλτερ Ραντεμάχερ έδινε εντολές στον κ. Γεωργίου για το τι να βάλει μέσα στο έλλειμμα, πώς θα το “φορτώσει”. Κλασικό παράδειγμα είναι τα swaps του Σημίτη, τα οποία άξιζαν 2,8 δισ. όταν μπήκαμε στο ευρώ και την εποχή του 2009-’10 έφτασαν τα 21 δισ. που φορτώθηκαν στο έλλειμμα της Ελλάδας».
Ο πρώην αντιπρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής σημείωσε ότι η ΕΛΣΤΑΤ έχει δικαιοδοσίες. «Είμαστε Ανεξάρτητη Αρχή. Εκλεγήκαμε από τη Σύνοδο των Προέδρων της Βουλής για αυτόν τον σκοπό, κυρίως να υπολογίζουμε το έλλειμμα και το χρέος της χώρας», είπε.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.