Κάπα Research:Πανελλαδική έρευνα μετά τις εκλογές 2019

Διαβάστε την πρώτη πανελλαδική έρευνα κοινής γνώμης μετά τις εθνικές εκλογές. Σε αυτήν καταγράφονται, μεταξύ άλλων, τα συναισθήματα που προκάλεσε το αποτέλεσμα των εκλογών, η εικόνα των βασικών μελών της κυβέρνησης, καθώς και εκτιμήσεις για τη στρατηγική των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ακολουθεί μια πρώτη ερμηνεία των αποτελεσμάτων της έρευνας:

Ο παλιός διχασμός είναι ζωντανός

Στη σύγχρονη ελληνική πολιτική ιστορία, ταραχώδης και δυσερμήνευτη, προστέθηκε τελευταία ένα ευδιάκριτο χαρακτηριστικό: οι περίοδοι χάριτος έχουν εκλείψει. Η νέα κυβέρνηση, στην πρώτη εβδομάδα σχηματισμού της, έχει κατακτήσει την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης όπως, άλλωστε, και τα περισσότερα κυβερνητικά σχήματα της τελευταίας 20ετίας (βλ. δημοτικότητα υπουργών των κυβερνήσεων μετά το 2000 από τη βάση δεδομένων της Κάπα Research). Τα αποτελέσματα του έργου της, η ευκρίνεια των παρεμβάσεών της, η ηθική των μελών της και η επιμονή της στα δύσκολα θα κρίνουν το χρονικό εύρος βιωσιμότητάς της. Η μεγάλη πλειοψηφία (άνω του 60%) την θέλει να εξαντλεί την τετραετία. Οι πολίτες αναμένουν κινήσεις – με αποφασιστικότητα – στους τομείς του φορολογικού, της ασφάλειας, των επενδύσεων, της Παιδείας και του εκσυγχρονισμού του κράτους.

Στις εκλογές νίκησε περισσότερο η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, η ενωτική φιλελεύθερη Κεντροδεξιά παρά η ρεβανσιστική Δεξιά. Μπορεί η σύνθεση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος να θολώνει το τοπίο, ωστόσο, η σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου και οι υπουργοί που καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις δημοφιλίας αποδίδουν ακριβέστερα την εικόνα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά το ικανοποιητικό αποτέλεσμα (τουλάχιστον για το 63% των πολιτών), παραμένει στο μικροσκόπιο της κοινής γνώμης, σαν ο κανόνας της εξαφάνισης της περιόδου χάριτος να ισχύει και για την αντιπολίτευση. Στις 7 Ιουλίου ευνοήθηκε εκλογικά από την ανάγκη ελέγχου μιας καλπάζουσας κεντροδεξιάς κυβέρνησης που προμήνυε ο δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών. Στις 26 Μαΐου, όμως, είχαν ήδη φανεί οι αδυναμίες του. Σε αντίθεση με το κοινό της συντηρητικής παράταξης που επιζητεί και επιβραβεύει τους επιτυχημένους και τους ισχυρούς, τα κοινά που έλκει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ενθουσιάζονται από ιστορίες επιτυχίας, σίγουρους νικητές ή αλαζονικές συμπεριφορές της εξουσίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε σαφώς καλύτερες επιδόσεις ως outsider, ως πολιτικός εκφραστής των outsider της ελληνικής κοινωνίας, και όχι ως φαβορί ούτε ως success story. Η αλλαγή πλεύσης πριν τις εθνικές εκλογές και τα πρώτα μετεκλογικά δείγματα γραφής ήταν στη σωστή κατεύθυνση και συνάδουν με την παραπάνω εκδοχή. Η ταχύτητα και η ποιότητα του μετασχηματισμού του κόμματος θα κρίνουν τις αντοχές του στην αντιπολίτευση.

Το σχετικά ήπιο κλίμα που επικρατεί μετά τις ευρωεκλογές είναι παραπλανητικό: ο παλιός διχασμός είναι πάντα ζωντανός. Οι ερωτώμενοι ακροβατούν μεταξύ διχασμού και ανοχής στην παρούσα κυβέρνηση, τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα (47% θετικών vs. 45% αρνητικών συναισθημάτων). Η σύγκρουση για τα προβλήματα της χώρας θα ανεβάσει το πολιτικό θερμόμετρο απότομα.  

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ (ΕΔΩ)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.