Πρώην διοικητής ΚΥΠ: Γιατί Τουρκία προτίμησε τους S-400 αντί τα F-35

Τον λόγο για τους οποίους η Τουρκία, επέλεξε να «θυσιάσει» τα F35, που θα αγόραζε από την Αμερική, για τους ρωσικούς πυραύλους S400, αλλά και πως επηρεάζει το γεγονός αυτό την Κύπρο, εξήγησε ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία και πρώην διοικητής της ΚΥΠ, Ανδρέας Πενταράς .

Ο κ. Πενταράς, μιλώντας στο ΣΙΓΜΑ, δήλωσε αρχικά ότι η Τουρκία αποδεικνύει πως τις αποφάσεις που ανακοινώνει τις υλοποιεί καθώς ήδη έχει αρχίσει η προμήθεια των S400.

Ο ίδιος, εμφανίστηκε βέβαιος ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να λάβει τα F35 από τις ΗΠΑ μετά κι από αυτή την εξέλιξη.

Όπως εξήγησε, τα F35, δεν μπορούν να συνυπάρξουν με τους S400, καθώς θα ελλοχεύει ο κίνδυνος διαρροής απορρήτων πληροφοριών των αμερικανικών F35 προς την Ρωσία.

Αναλύοντας τους λόγους για τους οποίους η Τουρκία, προτίμησε τους S400, και όχι τα F35 ανέφερε: «Ο πρώτος λόγος είναι το προσωπικό γόητρο του Ερντογάν και το πολιτικό του μέλλον στο εσωτερικό. Ύστερα από την ήττα που υπέστη στην Κωνσταντινούπολη, θα φαινόταν αναξιόπιστος αν αθετούσε μια συμφωνία που υπέγραψε με την Ρωσία».

Για να προσθέσει στη συνέχεια: «Το δεύτερο είναι τα γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά. Στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας και Τουρκίας – Ιράκ έχει απόλυτη ανάγκη την Ρωσία. Ό,τι έκανε η Τουρκία εκεί, το έκανε με τη βοήθεια της Ρωσίας. Και η εισβολή στο Αφρίν και η επέκταση της στη Συρία και στο Ιράκ έγιναν με την βοήθεια της Ρωσίας».

Στην περιοχή εκείνη, ανέφερε ο κ. Πενταράς, η Τουρκία, θέλει να αποφύγει την δημιουργία ενός Κουρδικού κράτους, κάτι, που υποστηρίζουν οι Αμερικανοί και οι Ισραηλινοί, όχι όμως και οι Ρώσοι.

Σχολιάζοντας τις πληροφορίες που θέλουν του S400 να τοποθετούνται στην περιοχή μας, ο κ. Πενταράς εξέφρασε την εντύπωση του χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή ως «περίεργη».

Συγκεκριμένα δήλωσε: «Εμένα, μου κάνει εντύπωση γιατί τοποθετεί τους πυραύλους σ΄ αυτή την περιοχή. Η μόνη αεροπορική απειλή που αντιμετωπίζει η Τουρκία είναι από την Ελλάδα.

Ούτε η Συρία έχει αεροπορία, ούτε το Ιράκ έχει αεροπορία. Μόνο το Ισραήλ έχει πολεμική αεροπορία αλλά η Τουρκία αυτή τη στιγμή δεν βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με το Ισραήλ.

Βέβαια θα επηρεάσει σημαντικά το Ισραήλ σε περίπτωση που αποφασίσει να επιτεθεί στο Ιράν για να καταστρέψει τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις, διότι, ο διάδρομος που θα περάσει θα είναι μέσα από την βόρεια Συρία – βόρειο Ιράκ».

Και συνέχισε: «Κανονικά οι πύραυλοι αυτοί προστατεύουν μεγάλους στρατηγικούς στόχους, όπως είναι η Κωνσταντινούπολη και η Άγκυρα.

Το γεγονός ότι τους φέρνει στην δική μας περιοχή, πιστεύω είναι γιατί έχουν ασκηθεί πιέσεις και από τις ΗΠΑ και από την Ε.Ε για να μην υπάρξει ρήξη με την Ελλάδα, δηλαδή στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ».

Καταληκτικά, ο κ. Πενταράς, τόνισε, ότι η τοποθέτηση των S400 στη δική μας περιοχή, μας επηρεάζει άμεσα, αφού, σε περίπτωση στρατιωτικών επιχειρήσεων, τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη πολύ δύσκολα θα καταφέρουν να έρθουν στην Κύπρο.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.